Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Στα ορεινά της Άρτας, το δικό τους νησί είναι ο Αχελώος




Η φυσική ομορφιά της κοιλάδας του Αχελώου με τα ψηλά βουνά, τα εντυπωσιακά φαράγγια και τα ατελείωτα στριφογυρίσματα του ποταμού, κόβουν πραγματικά την ανάσα. Η φύση έχει προικίσει τη περιοχή με ένα μοναδικό μωσαϊκό τοπίων που σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα κάνουν την κοιλάδα του Αχελώου ιδανική για την ανάπτυξη οικοτουρισμού.
Ωστόσο στην Ελλάδα έχουμε συνδυάσει τον τουρισμό και τις διακοπές με ήλιο και θάλασσα. Η έλλειψη οικοτουριστικής κουλτούρας τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και σε επίπεδο ντόπιων επιχειρηματιών εμποδίζουν την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην Ελλάδα. Ανάπτυξη που θα μπορούσε να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να κρατήσει τους νέους στο τόπο τους.
Σήμερα η κτηνοτροφία είναι η αποκλειστική απασχόληση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου. Οι νέοι των χωριών της περιοχής προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στο τόπο τους προσπαθούν να τον αναδείξουν, να προσελκύσουν επισκέπτες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

«Θέλουμε να έρθει κόσμος, να αναπτύξουμε τη περιοχή με τη βοήθεια βέβαια της Πολιτείας. Να μας στηρίξει για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για τον τόπο μας» θα πει ο Δημήτρης Κωφός που σπουδάζει μαγειρική στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζει λέγοντας « Θέλω να κάνω οικογένεια στον τόπο μου, να μεγαλώσουν τα παιδιά μου στο τόπο που μεγάλωσα και εγώ, να ανοίξουν τα σχολεία και να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο απ' ότι να μεγαλώσουν σε μια μεγάλη πόλη μέσα στα τσιμέντα» Ο Δημήτρης είναι ένας από τους πολλούς νέους που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αλλά η πολιτεία είναι απούσα.
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι πραγματικά προβληματική κρατώντας μακριά τους επισκέπτες. «Δεν έχουμε δρόμο, δεν έχουμε νερό, είμαστε πραγματικά εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία » θα πει η Φωτεινή Δασκάλου που με το μικρό καφενείο της στα Κανάλια προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το μέρος.
Ας δούμε όμως περισσότερα για την κοιλάδα του Αχελώου και για την καθημερινότητα των κατοίκων στα video που ετοίμασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: