Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

«Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο». 19 - 25 Οκτωβρίου 2015 : Εβδομάδα αφιερωμένη στην προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην οποία συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας


19 - 25 Οκτωβρίου 2015 : Εβδομάδα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στη δράση την Τετάρτη  21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00, με την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), για τέταρτη χρονιά, διοργανώνει την εβδομάδα 19 - 25 Οκτωβρίου 2015,  δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα για την φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας και του Qassem Abdallh Yehya υπεύθυνου συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, συμμετέχει στη δράση του ΣΕΑ την Τετάρτη  21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00, με την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Ανθή Αγγέλη, η οποία θα παρουσιάσει συνοπτικά το έργο που συντελείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έχει σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή. Στη συνέχεια, θα προβληθεί  το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο : Νταν Κρούικσανκ και οι χαμένες πολιτείες του Ιράκ. Διάρκειας 60' (Μ. Βρετανία, 2003).
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:
Λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου, ο ιστορικός Νταν Κρούικσανκ ταξιδεύει στη Βαγδάτη -η αποστολή του: να αποκαλύψει εκείνα τα θαυμαστά μνημεία του αρχαίου κόσμου που οδήγησαν στη γέννηση του σύγχρονου πολιτισμού. Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Ιράκ, είναι η αρχαία Μεσοποταμία. Ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, αυτή η χώρα υπήρξε άλλοτε η πατρίδα των μεγάλων πολιτισμών της Βίβλου -εκεί έδρασαν οι Βαβυλώνιοι, οι πολεμοχαρείς Ασσύριοι και οι Σουμέριοι που ανακάλυψαν τον τροχό και τα μαθηματικά και στους οποίους οφείλουμε τη σύγχρονη πόλη.





Με τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν από πάνω του, ο Κρούικσανκ αποκαλύπτει θαυμαστά μνημεία που παρέμεναν κρυμμένα από το βλέμμα των δυτικών για σχεδόν 30 χρόνια -τη Βαβυλώνα, τη Νινευί, τον Πύργο της Βαβέλ- και τελικά την τοποθεσία στην οποία λέγεται πως βρίσκεται ο ίδιος ο Κήπος της Εδέμ, στο νοτιότερο άκρο του Ιράκ, στην πρώτη γραμμή οποιουδήποτε μελλοντικού πολέμου.

Ο Σαντάμ δεν βρίσκεται ποτέ πολύ μακριά και στην Βαβυλώνα οι «εργασίες ανοικοδόμησης» που έγιναν με δική του πρωτοβουλία, έχουν ίσως προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από οποιονδήποτε ενδεχόμενο βομβαρδισμό. Ακόμη κι έτσι, ο Κρούικσανκ φοβάται πως ίσως αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δούμε τα μνημεία του αρχαίου κόσμου, που τώρα στέκουν στη γραμμή του πυρός -και δεν πρόκειται μόνο για τον αρχαίο πολιτισμό του Ιράκ, αλλά για τον τόπο όπου έχει τις ρίζες της η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Σκηνοθεσία - Παραγωγή: SAM HOBKINSON

Δεν υπάρχουν σχόλια: