Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πρεβεζάνος ήταν ο οδηγός του τανκ που γκρέμισε την πόρτα του Πολυτεχνείου


του Δημήτρη Λούπα

Πρεβεζάνος και ο πρώτος που έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην χούντα.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μόνος φωτογράφος, ο οποίος απαθανάτισε την στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου το 1973, και με τις φωτογραφίες του, ανέτρεψε την αρχική δήλωση της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό».
Παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Ο Σαρρηκώστας περιέγραψε την στιγμή της εισβολής του τανκ στο web tv του Αθηναϊκού Πρακτορείου: «Τρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου και όχι μόνο αυτό αλλά έκανε και όπισθεν. Αμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε, πήγε χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Πέσανε όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολωνάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές».

Αυτό όμως που μέχρι σήμερα είναι άγνωστο και το αποκαλύπτει το Prevezaposto είναι ότι ο χειριστής του τανκ που πήρε την εντολή και έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου είναι ένας 61χρονος σήμερα Πρεβεζάνος ο οποίος τότε υπηρετούσε την θητεία του.

Πρόκειται για άτομο που προέρχεται από ακροδεξιά οικογένεια και είχε απασχολήσει τις Αρχές και είχε καταδικαστεί για κλοπές στην Πρέβεζα πριν την στρατιωτική του θητεία.

Μετά την απόλυσή του από τον στρατό και ενώ το όνομά του είχε αναφερθεί στη δίκη «Ντερτιλή», ο οποίος πήρε όλη την ευθύνη πάνω του και είπε ότι αυτός έδωσε την εντολή για να μπει το τανκ στο Πολυτεχνείο, άσκησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Αθήνα και στη συνέχεια τη μετέφερε στην Πρέβεζα. Πριν 3 χρόνια απασχόλησε πάλι τις Αρχές για σοβαρό ποινικό αδίκημα χρηματοοικονομικής φύσεως, αλλά τελικά αθωώθηκε.
Σήμερα συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμά του απαλλαγμένος από τύψεις και από ποινικές ευθύνες.
Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι Πρεβεζάνος ήταν και αυτός που με τέσσερις ακόμη Πρεβεζάνους που δεν ζουν πλέον αλλά ο ίδιος ζει, ήταν αυτός που έστειλε το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς την χούντα του Ιωαννίδη, επειδή «κατέπνιξε» την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Τότε ήταν τυπογράφος που εξέδιδε φιλοχουντικό έντυπο και σήμερα είναι συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που ζει στην Πρέβεζα. Έκανε όμως το λάθος τότε και δημοσίευσε το κείμενο του τηλεγραφήματος και τις υπογραφές στο έντυπό του.
Η Πρέβεζα είχε αρκετούς φοιτητές τότε που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά δυστυχώς είχε και τα μελανά της σημεία σαν αυτά τα 2  που αναφέραμε πιο πάνω.
Έτσι για να μην ξεχνάμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: