Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Mεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας. Η τρόικα επιβάλλει ελαστικά ωράρια και χαμηλές αμοιβές.

Mεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας

Μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις, ωράρια προσαρμόζονται στις απαιτήσεις για χαμηλότερο εργατικό κόστος. Το τρίτο μνημόνιο δίνει τη χαριστική βολή στις εργασιακές ρυθμίσεις δεκαετιών ανατρέποντας ένα καθεστώς που «χτίστηκε» από το 1920 και εντεύθεν!
Αρκεί να σημειωθεί ότι η κλίμακα των αποζημιώσεων θεσπίστηκε με νόμο του 1920 (2112) από την κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου.
Tο 2013 ανατρέπεται το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, με συνεχείς μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπές στις συμβάσεις, κατάργηση του επιδόματος γάμου για πολλές κατηγορίες εργαζομένων και ευρεία εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων.
Το νέο έτος με την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα είναι δεσμευτικές για τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες τις υπέγραψαν (κατάργηση της επεκτασιμότητας).
Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα 586,08 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ από την 1η Απριλίου 2013 θα διαμορφώνεται - πλέον - με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού θα προηγείται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς.
Στα όρια αμοιβών, που ήδη παραμένουν «παγωμένα» στα ίδια - μειωμένα - επίπεδα από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ενσωματώνονται οι τριετίες (οι οποίες επίσης παραμένουν «παγωμένες», δηλαδή δεν θα χορηγείται στο εξής επιπλέον τριετία με την υπηρεσιακή ωρίμανση).
Οι τριετίες θα παραμείνουν «παγωμένες» ώσπου να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%.
Οι εργοδότες που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) από τον περασμένο Νοέμβριο δεν δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης.
Δηλαδή πρέπει να δίνουν μόνο τον κατώτερο μισθό και τις τριετίες (που έχουν παγώσει), αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν επίδομα γάμου (που είναι 10% του μισθού).
Οι εργοδότες που είναι μέλη των οργανώσεων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μισθολογικούς όρους της σύμβασης (βασικός μισθός + τριετίες + επίδομα γάμου). Η δέσμευση αυτή ισχύει για όσο διάστημα παραμένει σε ισχύ η εθνική συλλογική σύμβαση, δηλαδή ως τα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου 2013 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς. Οι τριετίες «παγώνουν» ώσπου η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα συναφθούν μετά τις 12 Νοεμβρίου: Σε περίπτωση που πρόκειται για μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που συμμετέχει στην εθνική συλλογική σύμβαση δεσμεύεται από μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους. Αν δεν είναι μέλος, ο εργοδότης δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους (π.χ. άδειες).
Τέλος, οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν επίδομα γάμου υποχρεούνται στην καταβολή του. Οσοι δεν δεσμεύονται από ισχύουσες συμβάσεις ή δεν είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το επίδομα γάμου.
Πάντως καμία σύμβαση δεν μπορεί να προβλέπει αμοιβές κάτω από τον κατώτερο μισθό.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: