Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εξαπατούν τους καταναλωτές.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εξαπατούν τους καταναλωτές

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ανακοίνωσε τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, σύμφωνα με τα οποία, η αρμόδια διεύθυνση διενήργησε ελέγχους σε 6.219 επιχειρήσεις και επέβαλλε 1.506 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.195.600 ευρώ.

Προτεραιότητα δόθηκε στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, λαϊκές αγορές, δημοτικές αγορές) για θέματα παραπλάνησης του καταναλωτή, όπως διαφορετική χρέωση από την αναγραφόμενη τιμή, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του πωλούμενου είδους, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με τον εάν το προϊόν που διατίθεται προς πώληση είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, ψευδείς ή παραπλανητικές προσφορές ή εκπτώσεις κλπ.

Κατά τους ελέγχους εντοπίστηκε ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα στις λαϊκές αγοράς όπου επιβλήθηκαν 739 πρόστιμα συνολικής αξίας 254.600 ευρώ. Σημαντικός αριθμός παραβάσεων διαπιστώθηκε και στα σούπερ μάρκετ όπου επιβλήθηκαν 196 πρόστιμα συνολικού ύψους 159.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σε 1.827 ελέγχους σε εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης, επεβλήθησαν 227 πρόστιμα συνολικού ύψους 412.500 ευρώ.

Παράλληλα, ελέγχθηκαν παραγωγικές μονάδες, εισαγωγικές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για την ορθότητα της πληροφορίας που αναγράφουν στα τιμολόγια τους ή στις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με την προέλευσή τους, το καθαρό βάρος ανά τεμάχιο κλπ.

Το 2012 και με μεγαλύτερη ένταση στο 2ο εξάμηνο τα Κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχων σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ, επικεντρώθηκαν σε εστίες παραεμπορίου (σταθμοί μετρό, εμπορικοί δρόμοι, παραλαικές) και συνέταξαν 358 πρωτόκολλα κατάσχεσης - καταστροφής από 32 το 2011, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Επιπλέον επεβλήθησαν 76 πρόστιμα συνολικής αξίας 55.500 ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα ελεγκτικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχων, από τον Ιούνιο 2011, ελέγχουν στους χώρους δράσης τους και την έκδοση αποδείξεων ταμειακών μηχανών. Κατά τους εν λόγω ελέγχους συνέταξαν 260 εκθέσεις ελέγχου οι οποίες έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: