Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Στα δικαστήρια θα κριθεί η πώληση. Νέα ασφαλιστικά από την ΕΑΣΙ για τη «Δωδώνη».


Δια της δικαστικής οδού θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, η μεταβίβαση του ποσοστού της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», δεδομένου ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων είναι αναγκασμένη και φέρεται αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα της και των παραγωγών που εκπροσωπεί, μη αναγνωρίζοντας την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, με τον τρόπο που έγινε.Η ΕΑΣΙ ως δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με το 24,75% που διαθέτει στην εταιρεία, προχώρησε πριν τα Χριστούγεννα σε κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να μην αναγνωριστεί η μεταβίβαση, με τη διαδικασία που έγινε, στον νέο πλειοψηφικό μέτοχο και επίσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό επιβλήθηκε αντικαταστατικά από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.Η αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής συζητήθηκε χθες, απορρίφθηκε και ορίστηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών για τις 8 Φεβρουαρίου.Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νέου μεγαλομετόχου με δήλωση του μέλους του Δ.Σ Γιάννη Βιτάλη και «αιχμές» για τη στάση της ΕΑΣΙ, ωστόσο είναι φανερό ότι η δικαστική διένεξη όχι σε...προσωπικό επίπεδο με τον νέο μεγαλομέτοχο, αλλά επί της διαδικασίας και κατά πόσο ήταν νόμιμη, θα συνεχιστεί. Υπάρχει άλλωστε ανοιχτό μέτωπο με την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και κατ΄ επέκταση το δημόσιο και για την όλη διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης και την επιλογή της προσφοράς, για την οποία θα κατατεθεί αγωγή, (τα προηγούμενα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ειδικού εκκαθαριστή δεν είχαν νόημα να εκδικαστούν μετά τις εξελίξεις και την εγκατάταση του νέου πλειοψηφικού μετόχου). Υπάρχει βέβαια και η παλιά υπόθεση με το 7,7% των μετοχών δεδομένου ότι η ΑΤΕ πούλησε το 67,77% και οι Ενώσεις υποστηρίζουν ότι αντικαταστατικά απέκτησε το 7,77%. Η αγωγή για την υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί την άνοιξη και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με τα ασφαλιστικά.


Χρ. Μπαλτογιάννης: «Δεν είναι προσωπικό το θέμα»
Στο μεταξύ, για τις 3 Ιανουαρίου 2013 είχε αναβληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που ζήτησε ο μεγαλομέτοχος, ουσιαστικά η εταιρεία Todyro Ltd, κατόπιν παρέμβασης των Ενώσεων-μετόχων και με θέμα την νομιμοποίηση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Φυσικά, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά και οι Ενώσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, θα εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για την μετοχική σύνθεση και χωρίς να εμποδίζεται στο ελάχιστο η ομαλή λειτουργία της εταιρείας θα συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα ενάντια σε αποφάσεις και επιλογές που κινήθηκαν εκτός καταστατικού και δεν δόθηκαν απαντήσεις, όπως γιατί απορρίφθηκε η πρόταση εξαγοράς των Ενώσεων.Όλα αυτά συνδέονται, αφού η ΕΑΣΙ δεν επιθυμεί να «νομιμοποιήσει» την μετοχική σύνθεση, αμφισβητώντας όχι την συγκεκριμμένη εταιρεία, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Μπαλτογιάννης, αλλά την διαδικασία επιλογής και την εγκατάσταση του νέου πλειοψηφικού μετόχου. «Όποιος κι αν ήταν ο αγοραστής του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ, εμείς το ίδιο θα κάναμε, δεν είναι προσωπικό το θέμα, απλά ως ΕΑΣΙ προσπαθούμε να βρούμε το δίκιο μας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, μη παραλείποντας να σημειώσει ότι ο νέος μεγαλομέτοχος δεν προσπάθησε καν να έρθει σε μια συζήτηση και συμφωνία με την ΕΑΣΙ για το πως θα λειτουργήσει η εταιρεία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε δικαστικό επίπεδο. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, χρειάζονται και πράξεις λέει με νόημα ο κ. Μπαλτογιάννης. Πάντως, ακόμη τιμές δεν ανακοινώθηκαν και η συμπληρωματική δεν φαίνεται να δίνεται, απομένουν μόλις δυο εργάσιμες μέρες για το 2012, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ.

Γ. Βιτάλης: «Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί η ΕΑΣΙ;»
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της διοίκησης της «Δωδώνης», η ΕΑΣΙ με τα ασφαλιστικά μέτρα ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί ο πλειοψηφικός μέτοχος να ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα και σε γραπτή δήλωσή του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Δωδώνης» Γιάνης Βιτάλης, επιτίθεται κατά της ΕΑΣΙ, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες και όχι την εταιρεία και τους παραγωγούς. Η δήλωση του κ. Βιτάλη έχει ως εξής:«Το δικαστήριο απέρριψε για ακόμη μια φορά τα προσωρινά μέτρα, τα οποία κατέθεσε παραμονές Χριστουγέννων η ΕΑΣ Ιωαννίνων.Εμείς συνεχίζουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά την δουλειά μας που είναι η μεγάλη Δωδώνη μέσα και έξω από την Ελλάδα όπως επίσης και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους.Ισχυρίζονται ότι δεν μας αναγνωρίζουν όταν εμείς πληρώσαμε το δώρο και τους μισθούς του προσωπικού, εξοφλήσαμε με την υψηλότερη τιμή στην αγορά, το γάλα παραγωγής Νοεμβρίου στους κτηνοτρόφους μας, ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε ακόμη και τις μικρότερες ποσότητες γάλακτος και από το πιο μικρό ορεινό χωριό, χρηματοδοτούμε καθημερινά τους παραγωγούς για την προμήθεια ζωοτροφών, ενώ συνεχίζουμε σε πολύ θετικό κλίμα τις επαφές μας με τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ήπειρο.Συνεχίζουμε το σοβαρό μας αγώνα για την ανάπτυξη της Δωδώνης,, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή.Αρκετά έχει απαξιωθεί η γαλακτοβιομηχανία, και όλοι γνωρίζουν από ποιους.Δεν θα παρακολουθήσουμε την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δεν αντιλαμβανόμαστε ποιων τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες εξυπηρετεί.Πάντως δεν εξυπηρετεί, όπως κόπτονται, τη Δωδώνη, τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες παραγωγούς, στους οποίους σπείρουν την αμφιβολία και την αβεβαιότητα, για την εργασία και το μέλλον τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: