Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Η μεγάλη ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Συντάξεις - φαντάσματα.

Η μεγάλη ληστεία των Ταμείων

Καταληστεύουν τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών οι παράνομοι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ξεπερνούν τις 60.000 οι δικαιούχοι που δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν, ενώ η προθεσμία εκπνέει τη Δευτέρα. Ειδικότερα σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης του Οργανισμού Παναγιώτα Περπερίδου οι δικαιούχοι στον Οργανισμό είναι 347.470 και αυτοί που έχουν απογραφεί είναι 280.190.


Στα άλλα Ταμεία το όργιο των συντάξεων-φάντασμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Τις 11.000 αγγίζουν οι «άφαντοι» δικαιούχοι στον ΟΓΑ, όπως αναφέρει ο διοικητής του Οργανισμού Παναγιώτης Πέτρουλας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι με την έλευση του νέου έτους θα διακοπούν οι συντάξεις όλων όσοι δεν απογραφούν και θα κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Στο ΙΚΑ η ζημιά ετησίως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις που κόστιζαν στο ταμείο 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Μάλιστα για όλες τις περιπτώσεις αναμένεται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα. Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι θα ελεγχθούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις των δικαιούχων, ώστε να εντοπιστούν τα παράνομα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους εντοπίστηκε και συνελήφθη 57χρονος ημεδαπός, ο οποίος λάμβανε παράνομα τη σύνταξη της θανούσης μητέρας του, ενώ εντοπίστηκαν δέκα περιπτώσεις για τις οποίες χορηγούνταν παράνομα συντάξεις χηρείας σε ασφαλισμένους που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει γάμους. 

Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Όλες οι υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:
- Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.
- Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου το Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.
- Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Συνολικά ως τώρα στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτήριων αναφορών.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς με το νέο πρόγραμμα «Αριάδνη» θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού».

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: