Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Στο εδώλιο το εξώφυλλο της ντροπής.Σε μια μικρή γωνιά του Πρωτοδικείου της Αθήνας, στο ΙΑ Τριμελές Πλημμελειοδικείο, θα δοθεί η... μάχη για την πληγωμένη τιμή της Ελλάδας!

Στο εδώλιο αναμένεται να βρεθούν 13 Γερμανοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι, μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Focus», οι οποίοι κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμηση και δυσφήμηση διά του Τύπου, προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους και εξύβριση.

Η υπόθεση αφορά δημοσιεύματα, καθώς και το γνωστό εξώφυλλο του περιοδικού, στο τεύχος της 22.2.2010, που, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «εμφάνιζε φωτογραφία του αρχαιοελληνικού αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου να φέρει παραμορφωμένη, ήτοι ρυπαρή και σκισμένη τη σημαία του ελληνικού κράτους και να καλύπτεται με αυτήν το σώμα του αγάλματος από τη μέση και κάτω, αλλοιώνοντας έτσι το νόημα της σημαίας, ως συμβόλου του κράτους».

Παράλληλα, στο ίδιο εξώφυλλο του περιοδικού, που κυκλοφόρησε εκτός από την Ελλάδα και τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, το άγαλμα της Αφροδίτης εμφανιζόταν «να έχει υψωμένο το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού, χειρονομία η οποία σε συνδυασμό με τη φράση ''Απατεώνες στην ευρω-οικογένεια'', προσβάλλει την τιμή των Ελλήνων»...

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που υπέβαλε στο «Focus» ομάδα δικηγόρων, με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Φραγκάκη και τους Αικατερίνη Φραγκάκη, Αικατερίνη Πουλάκη, Βασιλική Μπακάλη, Σταύρο Ανδρουτσόπουλο και Χρήστο Χρυσανθακόπουλο.

Ωστόσο, όπως είπαν στο «Εθνος» οι μηνυτές, η υπόθεση έχει σημάνει πανστρατιά μέσω του Διαδικτύου, καθώς οι ίδιοι έφτιαξαν ομάδα στο Facebook με την ονομασία «ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝΥΣΟΥΜΕ ΤΗ FOCUS ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, προτίθενται να καταθέσουν και αγωγή αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του περιοδικού, ενώ διευκρινίζουν ότι:

«Η πρωτοβουλία μας δεν έχει πολιτική απόχρωση. Ούτε αφορά τον γερμανικό λαό. Δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική. Η δική μας ωφέλεια θα είναι η ηθική δικαίωση και η ''δημόσια συγνώμη'' από το περιοδικό για την προσβολή της προσωπικότητάς μας ως Ελλήνων καθώς και της Ελλάδας».

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Εθνος» ο κ. Φραγκάκης, τουλάχιστον διακόσιοι δικηγόροι αναμένεται ότι θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, νιώθουν «προσβεβλημένοι από τα κατάπτυστα άρθρα του περιοδικού τα οποία παρουσιάζουν του Ελληνες ως απατεώνες, φοροφυγάδες, άπληστους, αγράμματους και ως ανθρώπους που ζουν μόνο με δανεικά».

Οπως τονίζει ο ίδιος, «Ιδρύματα και σωματεία Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων καθώς επίσης και μεγάλοι καλλιτέχνες μπορούν να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής την ημέρα της δίκης, διότι το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν διαθέτει κανέναν σημαντικό ποιητή, συνθέτη, καλλιτέχνη εικαστικών τεχνών ή φιλόσοφο, οι δε σημαντικότεροι ποιητές της σύγχρονης Ελλάδας είναι οι στατιστικολόγοι που κατάφεραν να παραπλανήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΨεύδη και περιφρόνηση

Καταπέλτης είναι το κατηγορητήριο για τους 13 από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, που αφορά σειρά άρθρων για τους σημερινούς Ελληνες, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζονται ως «άσωτος λαουτζίκος καλλιτεχνών», «εκφυλισμένο γένος, ότι δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως συγγένεια με τους προγόνους τους». «? Ολα τα παραπάνω γεγονότα, αναφέρεται, ήταν εν γνώσει τους ψευδή και μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη των εγκαλούντων, οι οποίοι ανέγνωσαν τα επίδικα άρθρα του περιοδικού FOCUS, αφού αυτά (έντυπα και ηλεκτρονικά) αναφέρονταν στους Ελληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και στους εγκαλούντες, παρουσιάζοντάς τους ως μη αντάξιους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, ως απολίτιστους και αγράμματους και ανθρώπους οι οποίοι ζουν με δανεικά χρήματα σε βάρος των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Ακόμη σκληρότερο είναι το κατηγορητήριο σε σχέση με το αδίκημα της προσβολής συμβόλων, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων για τον Γερμανό διευθυντή έκδοσης και αρχισυντάκτη του περιοδικού ότι: «? με πρόθεση, για να εκδηλώσει περιφρόνηση, παραμόρφωσε την επίσημη σημαία του κράτους και πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε στο εξώφυλλο φωτογραφία, που απεικόνιζε το αρχαιοελληνικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να φέρει παραμορφωμένη και σκισμένη τη σημαία? αλλοιώνοντας έτσι το νόημα της σημαίας ως συμβόλου του κράτους».

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΗΝΥΤΕΣ

Λιβελογραφήματα και ύβρεις κατά του ελληνικού λαού
Οι έξι δικηγόροι στη μήνυσή τους κάνουν λόγο για συντάκτες και συνεργάτες του περιοδικού, οι οποίοι στο συγκεκριμένο τεύχος «υπερέβησαν παν όριο θεμιτής δημοσιογραφικής κριτικής (ακόμη και σε επίπεδο χλεύης και ισοπεδωτικής κριτικής των ''έργων και ημερών'' συμπατριωτών μας)» και κατηγορούν τη συντακτική ομάδα του περιοδικού ως «καταπέσαντες σε επίπεδα αδιαφιλονίκητα κιτρινισμού εναντίον της χώρας μας».

Χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα «λιβελογραφήματα» και υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι, «μη αρκούμενοι σε αυτά, εξετράπησαν και σε πληθώρα υβριστικών και συκοφαντικών χαρακτηρισμών όλων των Eλλήνων συλλήβδην με άκρως μειωτικές λέξεις και φράσεις, όπως ''απατεώνες στην ευρω-οικογένεια''».

Σε άλλο σημείο της μήνυσης αναφέρεται ότι «με τους τρόπους αυτούς αμφισβητείται η κοινωνική και ηθική αξία ολόκληρης της κοινωνίας και περιφρονείται η υπόληψή της. Μέλη αυτής της κοινωνίας αποτελούμε και εμείς οι εγκαλούντες και ως εκ τούτου, διά των ανωτέρω δημοσιευμάτων, προσβάλλεται η τιμή και η υπόληψή μας».

Σύμφωνα με τη μήνυση, η φωτογραφία του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, όπου εμφανίζεται στο εξώφυλλο, στη γνωστή εξυβριστική χειρονομία, παρουσιάζει τους Eλληνες «να χειρονομούν και να εξυβρίζουν τους λοιπούς εταίρους τους Ευρωπαίους».

Σε δηλώσεις του ο εκ των μηνυτών Θ. Φραγκάκης τόνισε:
«Συγχαίρω τους Eλληνες δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες, προχώρησαν την υπόθεση και θα τους καθίσουν στο σκαμνί. Ελπίζω τον Ιούνιο να μην αναβληθεί η υπόθεση, γιατί εκ της φύσεώς της έχει σύντομη παραγραφή.

Είναι ένας τρόπος να δώσουμε απάντηση, γιατί οι Eλληνες είναι περήφανος λαός και όχι δούλος. Αν είχε συμβεί στην Αμερική ή σε άλλη χώρα της Ευρώπης, θα είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα η διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: