Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ο δρόμος του τυριού ξεκινά από την Ήπειρο

Η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί έναν από βασικούς στόχους του έργου «CheeseCulT- Ο δρόμος του τυριού» που υλοποιείται με επικεφαλής το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εναρκτήρια συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στους Κωστακιούς Άρτας με την συμμετοχή όλων των εταίρων στους οποίους περιλαμβάνονται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου.
Μέσω των δράσεων του Έργου σε διασυνοριακό επίπεδο, επιδιώκεται η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή αναφοράς.
Κατά την υλοποίηση του έργου, θα εντοπιστούν οι πιθανοί δεσμοί μεταξύ της αλυσίδας αξίας γαλακτοκομικών προϊόντων και του τουριστικού δυναμικού μέσω σχετικών μελετών διάγνωσης, οδηγώντας στο σχεδιασμό ενός κοινού "Δρόμου του Τυριού".
Ο "Δρόμος του Τυριού" θα χαρτογραφηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και δεδομένων σε διασυνοριακό επίπεδο για την παραγωγή διαφόρων θεματικών διαδρομών. Επιπλέον, οι εμπλεκόμενοι φορείς σε διασυνοριακό επίπεδο θα ενημερωθούν για το νέο χαρτογραφημένο ‘’προϊόν‘’ και θα επιμορφωθούν σε θέματα αγροτουρισμού, παραγωγής τυριού, ποιότητας, μάρκετινγκ και γαστρονομικής καινοτομίας.
Η από κοινού σύσταση των ομάδων-στόχων, όπως οι παραγωγοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις, θα συμβάλλει στην κατανόηση του "Δρόμου του Τυριού" και στην περαιτέρω αξιοποίησή του.
Για το λόγο αυτό, προβλέπεται η σύνταξη και η πιλοτική εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου δράσης για τις περιοχές του έργου, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση επισκέψεων ανταλλαγής και συναντήσεων για την τόνωση της συνεργασίας των εμπλεκομένων και στις δύο χώρες. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η δημιουργία δύο Εκθεσιακών Κέντρων Τυριού (ένα σε κάθε χώρα) που θα αποτελέσουν τμήματα του χαρτογραφημένου "Δρόμου του Τυριού".
Ως συμπληρωματική δράση, οι εταίροι του έργου θα αναπτύξουν μια κοινή ηλεκτρονική έκδοση συνταγών με βάση το τοπικό τυρί (e-CheeseBook).
 Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός δικτύου φορέων/επιχειρήσεων (Network) σε διασυνοριακό επίπεδο με κοινό παρονομαστή τον "Δρόμο του Τυριού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: