Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα


Υλικά για 6-8 άτομα
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. αμύγδαλο ψιλοκομμένο
1 φακ. βανίλια
4 γρ. μοσχοκάρυδο
1 πορτοκάλι το ξύσμα
5 γρ. κανέλα
12 αυγά χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
325 γρ. ζάχαρη
200 γρμ. Φρούτα γλασε
σιρόπι
1 κιλό νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι σε φέτες
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατέψτε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο , τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. 

Χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατεψει το μείγμα βάλτε το σε ένα μπολ.
Ρίξτε τα ασπράδια αυγού στον κάδο του μίξερ κτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα όταν ασπρίσουν , προσθέτουμε σε δόσεις τη ζάχαρη, ενώ παράλληλα χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. 

Αναμειγνύουμε το μείγμα στερεών υλικών με το μείγμα κρόκων, προσθέτουμε και την μαρέγκα. 
Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά , κατόπιν βάλτε το μείγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα ημισφαιρική φόρμα .

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά. 

Βράστε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέση το σιρόπι ,αφήστε να κρυώσει καλά.

Περιχύστε με το κρύο σιρόπι την ζεστή πουτίγκα στη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό κατόπιν την ξεφορμάρετε σε πιατέλα. 
Γαρνίρετε με φρούτα αποξηραμένα η φρούτα εποχής.

Καλημέρα στην όμορφη Ήπειρο καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά 






Tolis Anastasios 

Honorary President

Director of Chef's club 

Epirus offices

Executive  chef

Mob.6932208082           

Δεν υπάρχουν σχόλια: