Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ευχές για το 2020.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Καθώς πλησιάζει το τέλος μιας χρονιάς και στην ανατολή μιας νέας ας ακούσουμε ευχές απο την ψυχή ανθρώπων που δημιουργούν και συμπορεύονται μαζί μας. Άνθρωποι μακριά από μικρότητες και ύλη, από συμφέροντα και αντιπαλότητες, παρά μόνο παλεύοντας με τα άυλα και το πνεύμα.΄Ανθρωποι που προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο και πολεμούν με σκοτάδια και σιωπηλά. Εμείς δε επιθυμούμε παρά πρόοδο, υγεία και φως στις πολιτείες και καρδιές των ανθρώπων. Χρόνια πολλά σε όλους.



Μια ακόμα χρονιά πέρασε. Για τον καθένα μας διαφορετική η αποτίμηση της. Για όλους μας όμως, σίγουρα είχε καλές και κακές στιγμές . Ας μείνουμε να θυμόμαστε τις καλές , να τις πάρουμε στη βαλίτσα μας και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στον καινούργιο χρόνο. Και τις κακές ; Θα τις πάρουμε κι αυτές αλλά ας τις βάλουμε στη τσέπη της βαλίτσας , αυτή με το φερμουάρ κι ας το κλείσουμε . Θα τις κουβαλάμε κι αυτές, δε γίνεται αλλιώς , είναι δικές μας και μας έκαναν δυνατότερους και σοφότερους . Α! Και μην ξεχάσουμε να βάλουμε μέσα και μεγάλες δόσεις ελπίδας και θέλησης ! Ελπίδα για μια ειρηνική , ήρεμη, αξιοπρεπή, δημιουργική , χαρούμενη χρονιά ! Θέληση για να μειωθεί ο πόνος και η δυστυχία των ανθρώπων και να σωθεί η Γη μας !

Καλή χρονιά

Βεατρίκη Σαίας -Μαγρίζου Συγγραφέας.


Εύχομαι ολόψυχα  η  Γέννηση του Θεανθρώπου και ο ερχομός του 2020, να αποτελέσουν, για όλους τους Έλληνες, την αρχή μιας καλύτερης, ευτυχισμένης και δημιουργικής  ζωής. Μιας ζωής γεμάτη από πραγματικές Αλήθειες και φως.  Να μην ξεχνάμε ότι, μόνο  ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να βγούμε νικητές, τόσο σε προσωπικά, όσο και σε Εθνικά προβλήματα.
                                  Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο, νικηφόρο το 2020

                          Σχης(ΠΖ) ε.α. Αλέξανδρος Παναγής 
                                 Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ/Παρ. Άρτας 



    Προηγούνται, βέβαια, οι περισσότερο τυπικές αλλά και ουσιαστικές ταυτόχρονα ευχές, πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να οικοδομήσει αυτές που θα ονόμαζα παρηγορητικές για όλους μας ευχές. Έτσι, ας έχουμε υγεία, καλή οικογενειακή και κοινωνική ζωή, γαλήνη και ηρεμία, καθώς και τα απαραίτητα μέσα. Πάνω σε αυτά ας ευχηθούμε να οικοδομήσουμε παρηγορητικά την όποια επαφή μας με τη φύση, τον πολιτισμό και την παιδεία ( γενική και ειδική ). Το χιούμορ και οι χαρές της ζωής ας είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ούτε στιγμή ότι όλα τα παραπάνω έχουν νόημα μόνο αν διαθέτουν ουσία και είναι επ’ αγαθώ. Καλή χρονιά για όλες και όλους.
                                                             Γρηγόρης Βασδέκης φιλόλογος συγγραφέας.



Εύχομαι για το νέο έτος να συνειδητοποιήσουμε όλοι και ειδικά οι μεγάλοι του κόσμου ότι στραβά αρμενίζουμε. Η γη το καράβι μας είναι σε λάθος  πορεία και εύχομαι να μην αποδειχθεί ένας νέος Τιτανικός.
Τα σημάδια καθημερινά μας δείχνουν ότι δεν πάμε καλά. Πριν είναι πολύ αργά ας το συνειδητοποιήσουμε κι ας αλλάξουμε πορεία. Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί. Η γη υπερθερμαίνεται, αυτός ο Γαλάζιος πλανήτης να ευχηθούμε να μην κιτρινίσει όπως οι άλλοι δίπλα του.
Τα παιδιά μας να μην ζήσουν έναν εφιάλτη. Ευτυχώς κάποιοι το συνειδητοποιούν και αντιδρούν. Ας κάνουμε όλοι κάτι ώστε να μη χειροτερεύουμε την κατάσταση. Ο πολιτισμός που δημιούργησε ο άνθρωπος να μην αποδειχθεί και η καταστροφή του. Κάποιοι από εμάς καθημερινά παλεύουν να κάνουν τους νέους να καταλάβουν ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το περιβάλλον. Να το προστατέψουν με κάθε τρόπο και ευτυχώς ένα κίνημα νέων παγκόσμιο  φαίνεται να κινητοποιείται για τη σωτηρία του πλανήτη.
Ας ευχηθούμε να γίνει κάτι πριν είναι πολύ αργά. Το 2020 να αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Οι τυπικές ευχές που επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, λίγο με ενδιαφέρουν. 
                                               Θεόδωρος Παπαγιάννης,
                                               Γλύπτης –Ομ. Καθηγητής ΑΣΚΤ
                                               Δημιουργός του Μουσείου 
                                                Σύγχρονης Τέχνης στον Ελληνικό 
                                                Δήμου Βορείων Τζουμέρκων                                   
            

Χρόνια πολλά, εύχομαι υγεία πάνω απ’ όλα, δημιουργικότητα και έμπνευση. Το 2019 εύχομαι να αποτελέσει ορόσημο για μια νέα αρχή, ξεκαθαρίσματα σχέσεων, τοξικών ανθρώπων, ανυπόφορων καταστάσεων, από τις οποίες να κρατήσουμε μονάχα τα διδάγματα και να πετάξουμε τα υπόλοιπα στη δική μας «λίμνη των συναισθημάτων». Έτη πολλά εύχομαι .
Δρ. Ανδρομάχη Μπούνα, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αιγαίου.



Ευχές, πολλές ευχές για τον καινούργιο χρόνο. Καλώς να έλθει . Ίσως μας διδάξει πως «Δε φτάνει ν’ αγαπάμε την Ειρήνη και τον Άνθρωπο./Πρέπει ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν». Και ο αγώνας είναι συνεχής και αδιάκοπος. Δεν είναι απλή εσωτερική παρόρμηση. Πρέπει να είναι βίωμα, τρόπος ζωής. Είναι Αντίσταση στην εκμετάλλευση του ανθρώπου είτε δια της προπαγάνδας είτε δια των όπλων. Είναι πίστη στον άνθρωπο και θεώρησή του ως μοναδική και ανεπανάληπτη αξία. Είναι καθαρή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Αντίσταση, χωρίς παζάρια. Καλώς να έλθει, λοιπόν, ο καινούργιος χρόνος. Ας ευχηθούμε να κυριαρχήσει μια λέξη. ΕΙΡΗΝΗ. Αυτή την απρόσιτη λέξη που οι γλωσσολόγοι δεν μπορούν να την ετυμολογήσουν και την ανάγουν στο υπόστρωμα της ελληνικής γλώσσας, δηλαδή διδάσκουν πως η λέξη προέρχεται από τους προέλληνες. Έχουμε καθήκον να την επιβάλλουμε. Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου. «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος/δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο». Χρόνια Πολλά.
Χρήστος Τούμπουρος, ερευνητής συγγραφέας.


Εύχομαι το 2020, να είναι οι καρδιές μας πιο ανοιχτές στον πόνο των άλλων, να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό όσων αδικούνται, να πούμε περισσότερα “Όχι!” στη βία και την αυθαιρεσία του συστήματος, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε οι άνθρωποι όταν δρούμε συλλογικά. Να μην αφήσουμε τις βαθιές θλίψεις, τις μεγάλες απώλειες, τις ισοπεδωτικές συντριβές, να πνίξουν τους σπόρους της ελπίδας μας. Να ‘χουμε το θάρρος να ψάξουμε λύσεις όταν θα μας κυκλώσουν τα προβλήματα και να μη μας λείψουν οι ζεστές αγκαλιές για να καταφύγουμε στις δύσκολες στιγμές.
Να πάρουμε το ρίσκο ν’ αγαπήσουμε. Να γνωρίσουμε νέους κόσμους. Να πετύχουμε τους μικρούς ή μεγάλους στόχους μας, ν’ απολαύσουμε πολλές στιγμές ευτυχίας, να ταξιδέψουμε στις σελίδες υπέροχων βιβλίων.
Εύχομαι να ‘μαστε καλά, για να μοιραστούμε κάθε τι όμορφο. Γιατί δεν έχει πλάκα να ζούμε μόνο για την πάρτη μας.Καλή χρονιά.
Αικατερίνη Τεμπέλη, ψυχολόγος-συγγραφέας



Ένας κόσμος που λεηλατείται από τα ποικιλώνυμα συμφέροντα, τις μικρότητες, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τον τυχοδιωκτισμό, την υστεροβουλία, τον μιντιακό εκχυδαϊσμό, την επίπλευση των ανίκανων και των δημοσιοσχεσιτών, την κτηνωδία, τον εγωκεντρισμό, τον ευτελισμό των διαπροσωπικών σχέσεων, την αργυρώνητη δικαιοσύνη, την ευνοιοκρατία, την απαιδευσία, τον τρόμο, την ατιμωρησία, την αισχροκέρδεια, την κρίση των θεσμών, την εμπορευματοποίηση των αξιών, την ηθική σαπίλα, την ανέχεια, τους πολέμους…  αυτός ο κόσμος, ο κόσμος μας, εύχομαι να γίνει μια πελώρια φάτνη και μέσα της όλοι εμείς –φτωχοί και πλούσιοι, Έλληνες και ξένοι, φίλοι και εχθροί, παιδιά και μεγάλοι, καλοί και κακοί, άξιοι και ανάξιοι, άνθρωποι όλων των φυλών– να γίνουμε μικροί Χριστοί, για να ζεστάνουμε τη ζωή με την ανάσα μας και να την ομορφύνουμε με το χαμόγελό μας. 
Μάνθος Σκαργιώτης
φιλόλογος-συγγραφέας



ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Επειδή τα όνειρα είναι που μας κρατάνε νέους και υγιείς…
Επειδή τα όνειρα είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνεται το μέλλον…
Εύχομαι τη νέα χρονιά -αλλά και όλες τις επόμενες- να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.
Εύχομαι τα όνειρά μας να είναι όμορφα, γεμάτα φωτεινά χρώματα, τρυφερούς ήχους, νοσταλγικές οσμές, γλυκιές γεύσεις και βελούδινα αγγίγματα.
Εύχομαι τα όνειρά μας να περιλαμβάνουν έναν νέο καινούργιο κόσμο, γεμάτο αγάπη, κατανόηση, αδελφότητα, φιλία, ανθρωπιά, ελπίδα και χαμόγελο.
Κι όσο πιο πολλοί έχουμε το ίδιο όνειρο, τόσο πιο εύκολα μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί.
Εύχομαι την νέα χρονιά, όλοι να βρούμε την δική μας ΕΥΤΟΠΙΑ, ο καθένας όπως την ονειρεύεται…

ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ



Αγαπητοί  συμπατριώτες, για  τις γιορτές των Χριστουγέννων  και του νέου έτους, εύχομαι σε  σας και τις οικογένειες σας, χρόνια  πολλά με υγεία και χαρές.
  Η  Πανηπειρωτική  Συνομοσπονδία Ελλάδος, στο  ΔΣ της οποίας μετέχω από 01/04/2019, έκανε  τον χρόνο αυτό ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα  μπροστά.Με αγώνα και κόπο, κάποιοι καταφέραμε να  συγκροτήσουμε ένα νέο άκρως ενωτικό και λειτουργικό,  Διοικητικό Συμβούλιο, στην κορυφαία αυτή αποδημική οργάνωση  της χώρας μας,γεγονός που μόνο καλά προιονίζει για τους απόδημους  Ηπειρώτες και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο.
  Με  την ηθική  δέσμευση, για  τη λήψη ομόφωνων  αποφάσεων, σε όλη τη  διάρκεια της τριετούς  θητείας μας, έχουμε ήδη σχεδιάσει  και πρόκειται στη συνέχεια να υλοποιήσουμε, ένα  πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, για ολόκληρο το 2020, το  οποίο όλοι θα δείτε στο 1ο  φύλλο  της εφημερίδας ‘’ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ’’,την  οποία επανεκδίδουμε, αρχικά ψηφιακά, μετά  από σιγή 19 ετών.
ΒΑΣΙΛΗΣ  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Α  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΣΕ.


Οι ημέρες των Χριστουγεννιάτικων γιορτών είναι μέρες χαράς. Αλλά και μέρες περισυλλογής. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γέννηση του Θεανθρώπου σημαίνει για όλους μας ένα νέο ξεκίνημα. Σημαίνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως.
Τη νέα χρονιά ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας. Το μέλλον του τόπου μας είναι κοινό για όλους. Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου και όλους τους συμπατριώτες μας από καρδιάς, υγεία, δύναμη και προκοπή για το 2020. Καλά Χριστούγεννα- Ευλογημένο και ευτυχισμένο το νέο έτος.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: