Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί πρέπει να στηριχτεί η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.) στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.


Η παράταξη αυτή, συνέχεια της ΠΑΣΚΟ-Σ, κατέρχεται στις προσεχείς εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος που την είχαν αυτοπροσδιορίσει, αλλά και αυτό το ίδιο το Ο.Ε.Ε. και το είχαν μετατρέψει σε εργαλείο ιδιώτευσης και προσωπικής λογικής, πλήρως ανανεωμένη με νέους επιστήμονες και με επικεφαλής ανθρώπους έμπειρους και μάχιμους στην οικονομική επιστήμη και φέρνει το καινούργιο, που καθένας μπορεί να το διαπιστώσει επιγραμματικά, διαβάζοντας την πλήρως εμπεριστατωμένη και πρωτοποριακή νέα καινοφανή διακήρυξη. τις αρχές και τις θέσεις της.

Είναι μια δύναμη έντιμη και αγωνιστική που βασίζεται στη γνώση και έτσι θα μπορεί να είναι ο έγκυρος σύμβουλος της Πολιτείας, σε θέματα μακροοικονομίας και μικροοικονομίας. 
Η παράταξη αυτή που διαπνεέται από το νεωτεριστικό και ανανεωτικό πνεύμα των νέων επιστημόνων που συμμετέχουν, στελεχώνεται και από έμπειρους και καλά σπουδαγμένους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας επαγγελματίες και αυτό αποτελεί εχέγγυο για την ορθολογική αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν,το ΟΕΕ, οι Οικονομολόγοι, Λογιστές και λοιποί επιστήμονες και επαγγελματίες όλων των κλάδων της οικονομίας και οι επιχειρήσεις γενικώς στο καθημερινό γίγνεσθαι της οικονομίας.


Η Χώρα μας βιώνει ίσως την σφοδρότερη οικονομική και κοινωνική κατάρρευση από της ιδρύσεως του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Οι προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της ισχύουσας θεωρητικής οικονομίας και των πολιτικών πρακτικών που από αυτή προκύπτουν, έχουν πενιχρά αποτελέσματα, όχι μόνο στη Χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη. Η κυρίαρχη θεωρία της ευρωζώνης απέκλειε, ευθύς εξ αρχής, να επισυμβεί ύφεση και φτώχεια αυτής της κλίμακας. Παρά τους επιστημονικούς ισχυρισμούς συνέβη, και παρά τις διαβεβαιώσεις της, ότι η λιτότητα και η φτώχεια είναι το μέσο για να διαφύγουμε προς την πολυπόθητη ανάπτυξη, διαρκώς αποτυγχάνει.

Η παρούσα κρίση λοιπόν πρέπει να αποδοθεί εν πολλοίς στην εσφαλμένη θεώρηση της οικονομικής επιστήμης. Εσφαλμένες ιδέες οικονομολόγων που επικράτησαν, που μετά έγιναν κατά σειρά κυρίαρχη οικονομική ακαδημαϊκή θεωρία, πολιτική θεωρία, πολιτική πρακτική, νομοθεσία και τέλος κοινωνική συνείδηση, ότι αυτό είναι το σωστό οικονομικό υπόδειγμα, αποτελεί την έσχατη αιτία της κρίσης που ζούμε.
Οι οικονομολόγοι έχουν μέγα μέρος της ευθύνης. Απορείς, πως τόσοι ευφυείς και αξιοπρεπείς άνθρωποι κατά τα άλλα, μπορούν να υπηρετούν τέτοιες ιδέες που έφεραν την καταστροφή, και να επιμένουν ότι η ίδια θεωρία που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση είναι δυνατόν να μας προσφέρει την θεραπεία με μέσο την φτώχεια.
Η σύγχυση είναι πλήρης γιατί δεν μπορεί να κατανοηθεί ότι η οικονομία δεν είναι φυσική επιστήμη αλλά ηθική επιστήμη, που στόχο έχει οι άνθρωποι να ζουν με γνώση, με αξιοπρέπεια, καλά και ευχάριστα.
Οι Έλληνες οικονομολόγοι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δεν εξέφρασαν την επίσημη άποψη του κλάδου, γιατί συνέβη η κρίση, τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από αυτή, και το κυριότερο, τι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να κάνουμε, τι καινούργιο οικονομικό υπόδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι αυτό που μας συνέβη, ποτέ πια να μην μας τύχει.
Αν είχαν αρχίσει οι Έλληνες οικονομολόγοι από αυτή την θέση πολλά άσχημα πράγματα που ο Λαός μας βίωσε θα είχαν αποφευχθεί αλλά και ως οικονομολόγοι θα είχαν περισώσει την αξιοπρέπεια τους, και το κυριότερο θα ήσαν χρήσιμοι στην κοινωνία όπως είναι οι γιατροί, οι υδραυλικοί, οι σκουπιδιάρηδες, κ.α. Αντίθετα προτίμησαν να ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα και να γίνουν μέρος του προβλήματος παρά λύση του προβλήματος.
Όλες τις παρατάξεις, που ακόμα μετά από δέκα χρόνια κρίσης, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται έτσι πρέπει με τρόπο θαρραλέο να τις αποδοκιμάσουμε. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εκτός από το να ικανοποιήσουν την φιλοδοξία τους και την αρπακτικότητα τους.


Θα πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε παρατάξεις οι οποίες κινούνται πέραν της τρέχουσας αντίληψης για το τι είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο, και ποια είναι η δουλειά των οικονομολόγων και ποια είναι τα συμφέροντα των οικονομολόγων.
Η παράταξη Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.) που κατέρχεται στις προσεχείς εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος που την είχαν αυτοπροσδιορίσει, αλλά και αυτό το ίδιο το Ο.Ε.Ε. και το είχαν μετατρέψει σε εργαλείο ιδιώτευσης και προσωπικής λογικής, πλήρως ανανεωμένη με νέους επιστήμονες και με επικεφαλής ανθρώπους έμπειρους και μάχιμους στην οικονομική επιστήμη, φέρνει κάτι το καινούργιο, που καθένας μπορεί να το διαπιστώσει επιγραμματικά, διαβάζοντας την πλήρως εμπεριστατωμένη και πρωτοποριακή νέα καινοφανή διακήρυξη. τις αρχές και τις θέσεις της.
Είναι μια δύναμη έντιμη και αγωνιστική που βασίζεται στη γνώση και έτσι θα μπορεί να είναι ο έγκυρος σύμβουλος της Πολιτείας, σε θέματα μακροοικονομίας και μικροοικονομίας. 
Η παράταξη αυτή που διαπνεέται από το νεωτεριστικό και ανανεωτικό πνεύμα των νέων επιστημόνων που συμμετέχουν στελεχώνεται και από έμπειρους και καλά σπουδαγμένους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας επαγγελματίες και αυτό αποτελεί εχέγγυο για την ορθολογική αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις γενικώς στο καθημερινό γίγνεσθαι της οικονομίας. 
Και τέλος, επειδή η εντιμότητα τους βασίζεται στην γνώση τους, και όχι στους τρεχούμενους όρους της ηθικής, τα συμφέροντα τους δεν τα τοποθετούν πέραν των συμφερόντων της κοινωνίας, αλλά τα ταυτίζουν με αυτά της κοινωνίας, και υπ’ αυτή την έννοια θα αποτελούν πάντα μια φωνή προστασίας των οικονομικών συμφερόντων του Λαού.
Φρονώ ότι οι Οικονομολόγοι έχουν την ώριμη σκέψη και την ικανότητα να αξιολογούν και έτσι να βοηθήσουν να έχει Καλή Επιτυχία η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: