Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για πρόβειο γάλα που έβαλε πλώρη για τιμές άνω των 92 λεπτών


Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην εγχώρια αγορά πρόβειου γάλακτος, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν για τιμές παραγωγού ακόμα και πάνω από τα 90-92 λεπτά το κιλό.
Το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου, είναι όπως σημειώνουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές, ότι οι μεγάλες βιομηχανίες από κει που τους παρακαλούσαν μέχρι πέρσι οι παραγωγοί για να αγοράσουν την παραγωγή τους, έχουν πλέον βγει στη...γύρα για να κλείσουν συμφωνίες και μάλιστα σε περιοχές, που δεν είχαν παρουσία.
Βέβαια έντονη είναι η ανησυχία επιχειρηματιών του κλάδου σχετικά με τις νοθείες και τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται από ορισμένους.
Έβρος
Για ιδιαίτερα έντονη ζήτηση στο αιγοπρόβειο γάλα φέτος κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, κ. Χρήστος Παρασχούδης. Όπως τονίζει ο ίδιος ο Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός που διαθέτει δικό του τυροκομείο και συγκεντρώνει 2.500.000 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος το χρόνο από τα περίπου 7.500.000 κιλά που παράγονται ετησίως στο νομό Έβρου, έχει δεχτεί προτάσεις φέτος για το γάλα που συγκεντρώνει από τέσσερις εταιρείες. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μόνον μια γαλακτοβιομηχανία αγόραζε γάλα από τον Συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη οι τιμές στο πρόβειο πέρσι ήταν 71 λεπτά το κιλό, ενώ στο γίδινο 44 λεπτά. Φέτος οι συμφωνίες στο νομό Έβρου αφορούν τιμές στα 77-78 λεπτά το κιλό όσον αφορά στο πρόβειο, ενώ όπως μας είπε ο ίδιος αν η ζώνη γάλακτος ήταν των ίδιων των παραγωγών και υπήρχε καλύτερη αυτο-οργάνωση, τότε οι τιμές θα ήταν ακόμα υψηλότερες.
Λάρισα
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «η υψηλότερη τιμή παραγωγού στο νομό Λάρισας είναι σήμερα στα 92 λεπτά το κιλό και απ' ό,τι ακούγεται στην αγορά, υπάρχουν κτηνοτρόφοι με πολύ ποιοτικό γάλα και ποσότητες που ενδέχεται να πάρουν και 2 λεπτά επιπλέον». Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Ελασσόνας έκανε συμφωνία για πώληση πρόβειου στα 90, 91 λεπτά το κιλό ενώ στο νομό Λάρισας γίνονται πράξεις και στα 88 λεπτά το κιλό.
Ηλεία
Ανοδικές είναι οι τάσεις για τις τιμές παραγωγού πρόβειου γάλακτος και στο νομό Ηλείας, με τους μεγάλους παραγωγούς να κλείνουν συμφωνίες έως και στα 85 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα για τους πιο μικρούς, η τιμή είναι στα 80 λεπτά το κιλό. «Αν δεν υπάρξουν έλεγχοι συστηματικοί στα εργοστάσια παραγωγής Φέτας ΠΟΠ και γενικά όλων των ΠΟΠ προϊόντων, δεν μπουν πρόστιμα αποτρεπτικά και κυρώσεις στους παραβάτες, το προϊόν μας, είτε αυτό είναι τυρί, είτε γάλα, θα ευτελιστεί περαιτέρω», υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιανάκης, διευθυντής της εταιρείας Ολυμπία Φέτα, από το Καπελέτο Ηλείας. Όπως καταγγέλλει ο κ. Λιανάκης, υπάρχουν εταιρείες που καταστρατηγούν το νόμο για τα ΠΟΠ και χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο έχει ως αποτέλεσμα μια τίμια επιχείρηση να μη μπορεί ν' αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, αφού οι τιμές για τη Φέτα ΠΟΠ στο ράφι, είναι τουλάχιστον εξευτελιστικές, με αποτέλεσμα το όλο κλίμα να περνάει και στον παραγωγό, που... βολοδέρνει και είναι απροστάτευτος.

Αιτωλοακαρνανία
Γύρω στα 85 λεπτά το κιλό χοντρικά με βάση τις περιεκτικότητες σε πρωτεΐνες και τα τονάζ είναι οι τιμές που πληρώνονται οι παραγωγοί πρόβειου γάλακτος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως μας είπε ο κ. Χρήστος Λαφιάς, κτηνοτρόφος από τη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους είναι ζωηρό, παρότι στην περιοχή οι αγοραστές είναι ίδιοι στον αριθμό πάνω-κάτω με τα προηγούμενα έτη. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή οι αγοραστές γάλακτος, βιομηχανίες και τοπικά τυροκομεία είναι πάνω από 20.
Κεφαλονιά
Μεγάλη ως συνήθως παραμένει η ζήτηση για το πρόβειο γάλα αλλά και το γίδινο στην Κεφαλονιά, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΕΑΣ Κεφαλληνίας -- Ιθάκης, κ. Ανδρέας Καλαφάτης. Σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή, οι τιμές στο νησί για το πρόβειο γάλα δεν πέφτουν κάτω από 1 ευρώ το κιλό φέτος, ενώ δεν λείπουν και πράξεις ακόμα και στα 1,20 ευρώ το κιλό εφόσον μιλάμε για μεγάλες ποσότητες και υψηλότατες ποιότητες. Στο νησί υπάρχει παραδοσιακά μεγάλος ανταγωνισμός καθώς δραστηριοποιούνται 17 μεγάλα τυροκομεία, τα οποία παράγουν μεγάλες ποσότητες τυριών, οι οποίες απορροφώνται στην εσωτερική αγορά της Κεφαλονιάς, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό ανέκαθεν, ενώ εκτός των άλλων γίνονται και εξαγωγές τυριών.
Λέσβος
Πριν από δυο εβδομάδες έγινε σύσκεψη στο νησί με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Κουφέλου.

Η σύσκεψη στην οποία και συμμετείχαν και εκπρόσωποι από επτά αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Στρατής Κόμβος, τυροκόμοι και έμποροι εμφανίστηκαν ανένδοτοι στο αίτημα των παραγωγών, η τιμή στο πρόβειο να συμβαδίζει με την τιμή που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα (η οποία και είναι σαφώς υψηλότερη).

Σύμφωνα με τον κ. Κόμβο, «η μόνη υπόσχεση που λάβαμε, η οποία δεν ξέρουμε κιόλας αν θα τηρηθεί, είναι ότι θα υπάρξει μια αύξηση τιμής από τα 70 λεπτά το κιλό στα 57-77 λεπτά το κιλό, κάτι όμως που δεν ικανοποιεί σε καμιά περίπτωση τους παραγωγικούς φορείς, από την άποψη ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι τιμές είναι πάνω από 87 λεπτά το κιλό».

Οι έμποροι -τυροκόμοι δικαιολόγησαν στην στάση τους αυτή, επικαλούμενοι το μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στην περιοχή σε σχέση με την διάθεση του τελικού προϊόντος (Φέτα ΠΟΠ, λαδοτύρι κ.λπ.). Πλέον η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ετοιμάζει νέα σύσκεψη τις επόμενες ημέρες με τα μέλη της, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους και πώς θ' αντιδράσουν.
Βοιωτία
Πολύ μεγάλη περιγράφει την ζήτηση για πρόβειο γάλα και στο νομό Βοιωτίας, ο κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης, παραγωγός από τα Βάγια Βοιωτίας μας είπε τα ακόλουθα: «οι τιμές παίζουν στα 80 λεπτά το κιλό, αλλά οι τάσεις είναι σαφώς ανοδικές, κάτι που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στον μεγάλο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή». Σύμφωνα με τον κ. Τουρκοχωρίτη, ο οποίος ασχολείται και με τον νεοσύστατο Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βοιωτίας, στην περιοχή αναζητούν πρόβειο γάλα πέντε μεγάλες εταιρείες, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα έτη, οπότε το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο.
Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο Συνεταιρισμός Ρεθύμνης, που ασκεί παρεμβατικό ρόλο στην αγορά, αγοράζοντας γάλα από τους παραγωγούς και μεταποιώντας το (παρασκευάζει γραβιέρα, ανθότυρο, κεφαλοτύρι κ.λπ.) αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αύξηση της τιμής στο πρόβειο γάλα.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΔΣ οι κτηνοτρόφοι πλέον θα πληρώνονται 90 λεπτά το κιλό τη νέα σαιζόν, γεγονός που προδιαθέτει για άνοδο των τιμών γιατί όχι σε όλο το νησί. Ένα νησί στο οποίο, όπως και τα υπόλοιπα, οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να επωμίζονται ένα πανάκριβο κόστος παραγωγής. Ένα κόστος παραγωγής που έχει να κάνει με τις σαφέστατα υψηλότερες τιμές ζωοτροφών της αγοράς, λόγω της έλλειψης βοσκότοπων και του μεταφορικού κόστους. Σημειωτέον ότι πέρσι η τιμή στην Κρήτη κυμαίνονταν από 75 έως 80 λεπτά το κιλό ίσως και λίγο παραπάνω σε κάποια χρονικά σημεία.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: