Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Επίδομα άδειας μητρότητας στις γυναίκες αγρότισσες δίνουν στη Γαλλία, γιατί όχι και στην Ελλάδα;


Στην εφαρμογή της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron, για βελτίωση της ζωής των αγροτών της χώρας και εφαρμογή της άδειας μητρότητας σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, προχωρά η κυβέρνηση της χώρας. Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η κοινωνική προστασία που συνδέεται με τη μητρότητα για τις εργαζόμενες γυναίκες, είτε είναι μισθωτές είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.


Η ελάχιστη διάρκεια της «στάσης εργασίας» κυμαίνεται από 2 έως 8 εβδομάδες για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και αγρότισσες, από τις οποίες οι 2 εβδομάδες είναι η προγεννητική άδεια και οι 6 εβδομάδες η άδεια μετά τον τοκετό, που θα είναι επιλέξιμες για αποζημίωση μέσω του επιδόματος μητρότητας.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι το ίδιο με εκείνο που ισχύει για τις αυτοαπασχολούμενες στα μη αγροτικά επαγγέλματα, δηλαδή θα ανέλθει στα 55,51 ευρώ την ημέρα.

Εκτός από το επίδομα μητρότητας, θα υπάρξουν και άλλες αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στα αγροκτήματα που απασχολούνταν οι αγρότισσες, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει η αντικατάστασή τους (στις εργασίες του αγροκτήματος) κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.

Σε δηλώσεις που έκαναν οι Γάλλοι υπουργοί (Agnes Buzyn, Didier Guillaume και Marlene Schiappa), τόνισαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας όλων των γυναικών που εργάζονται και θέλουν να κάνουν ένα παιδί. «Θα διευκολύνει μελλοντικά τους αγρότες να συνδυάσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την μητρότητα και την αύξηση των γεννήσεων στην χώρα», πρόσθεσαν.


Σταύρος Παϊσιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: