Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Το μνημόσυνο


Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος

Η παράδοση κάθε λαού αποτελεί ιερή και πολύτιμη κληρονομιά. Ο ελληνικός λαός έχει πλούσια και μακρόχρονη παράδοση. Και με αυτή την παράδοση πορεύτηκε χιλιάδες χρόνια με την οποία σήμερα αναδεικνύουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, ενισχύουμε το φυλετικό μας γόητρο, δυναμώνουμε την ιστορική μας μνήμη και διαφυλάσσουμε τη φυλετική μας αρτιότητα και την πνευματικότητα του ελληνισμού.
Η παράδοση αναφέρεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του Έλληνα και στη μουσική φυσικά, στα τραγούδια που τραγουδούσαν είτε οι ώριμοι μεσήλικες για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την απόδοση της δουλειάς τους, για τον κάματο και τον ιδρώτα τους είτε τα γηρατειά από νοσταλγία στα περασμένα τους και από τον καημό τους για τα νιάτα.
Ειδικότερα οι Ηπειρώτες με τα τραγούδια μέσα στα λιοπύρια και στις ζέστες ξανάσαιναν στις ώρες της ξαποστασιάς και της ανάπαυσης, στο σκάλο, στο θέρο, στο αλώνισμα, στον τρύγο, στα οργώματα, στο σπαρμό. 
Στα μεγαλόπρεπα ξεφαντώματα, στις γιορτές και στα πανηγύρια. 

Όλα αυτά τα τραγούδια τα έσωσαν οι παλιοί οργανοπαίχτες. 
Αυτοί που μπουχτισμένοι από μεράκι, γύριζαν με το όργανο παραμάσχαλα σε γάμους, βαφτίσια, ονομαστικές γιορτές και πανηγύρια υπηρετώντας τα θελήματα των εορταζόντων και εξυπηρετώντας τις χορευτικές ανάγκες των συμπανηγυριζόντων.

Τραγούδησαν και «πόνεσαν» τους πόνους και τους καημούς του Ηπειρώτη, ύμνησαν την λεβεντιά και ζωγράφισαν μουσικά την ομορφιά της περδικομάτας, της φεγγαροστόλιστης και φεγγαροπλούμιστης κοπελιάς.
Γνήσιοι και αληθινοί ζούσαν πραγματικά κάθε μουσική σκηνή, ταυτίζονταν με τον χορευτή, ακολουθώντας μουσικά τα χορευτικά βήματά του, οδηγώντας τον στην κάθαρση που παρείχε η δημοτική μελωδία.

Σκαπανείς-δημιουργοί του λαϊκού μας πολιτισμού, προστάτες-θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης. Θερμοπύλες φύλαξαν!!!
Αυτή την παρακαταθήκη, φρονώ ότι ως Πανηπειρωτική όχι μόνο πρέπει να τη διατηρήσουμε, αλλά και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους μας. Για να αποτρέψουμε την αχαλίνωτη, χωρίς ταυτότητα και ιδιοπροσωπία παραδοσιακή ισοπέδωση. 

Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Σταύρο Καψάλη.




Χρήστος Α. Τούμπουρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: