Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Γιάννης Τσιτσιλίδης: Αύξηση παραγωγής κατά 30% με εφαρμογές ευφυούς κτηνοτροφίας.


Το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον κτηνοτρόφο Γιάννη Τσιτσιλίδη από τις Σέρρες είναι η σωστή διατροφή, η γενετική βελτίωση και το καλό περιβάλλον διαβίωσης των ζώων, ώστε να λαμβάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα από τα ζώα, αλλά και τα ίδια να ζουν στις κατάλληλες συνθήκες.
Για να μεγιστοποιήσει και να ολοκληρώσει αυτά τα χαρακτηριστικά, ο Γιάννης επένδυσε στις νέες τεχνολογίες, καταφέρνοντας να αυξήσει την παραγωγικότητα των ζώων του, αλλά και να μειώσει το κόστος. Ο Γιάννης είναι σε θέση να ελέγχει τον μηρυκασμό και τον οίστρο των ζώων του, καθώς και να ξέρει την ιδανική θερμοκρασία που επιθυμούν στον περιβάλλοντα χώρο.
«Έχω 300 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και τα τελευταία πέντε χρόνια χρησιμοποιώ τεχνολογίες για την αναγνώριση του οίστρου και του μηρυκασμού. Κάθε αγελάδα φοράει ένα περιλαίμιο με τη δική της ταυτότητα, το οποίο μετράει την κινητικότητα του ζώου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στοιχεία για την κατάλληλη στιγμή που τα ζώα βρίσκονται σε οίστρο.
Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουμε πότε ακριβώς να πραγματοποιήσουμε τη γενετική βελτίωση για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Γιάννης και συνεχίζει, λέγοντας ότι «τα περιλαίμια μετρούν και τους μηρυκασμούς κάθε αγελάδας το λεπτό. Αν ο αριθμός δεν είναι ο επιθυμητός, τότε καταλαβαίνουμε ότι το ζώο έχει πρόβλημα και επεμβαίνουμε».
Με το σύστημα υδρονέφωσης, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία στην οποία τα ζώα δεν στρεσάρονται, με αποτέλεσμα να ρυθμίζουμε το σύστημα δροσισμού ανάλογα με αυτά τα στοιχεία

Σύστημα υδρονέφωσης

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο Γιάννης τον τελευταίο μήνα εγκατέστησε ένα σύστημα υδρονέφωσης για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες στον περιβάλλοντα χώρο όπου διαβιούν οι αγελάδες.
«Με το σύστημα υδρονέφωσης, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία στην οποία τα ζώα δεν στρεσάρονται, με αποτέλεσμα να ρυθμίζουμε το σύστημα δροσισμού ανάλογα με αυτά τα στοιχεία». Με όλες τις παραπάνω τεχνολογίες, ο Γιάννης έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγικότητα των ζώων του. «Έχουμε αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 30%, καθώς παρέχουμε στις αγελάδες ακριβώς αυτά που χρειάζονται, χωρίς να τις στρεσάρουμε.
Επίσης, γνωρίζουμε έγκαιρα πότε μία αγελάδα είναι άρρωστη, λαμβάνοντας μέτρα και μειώνοντας τα αντιβιοτικά, ενώ η αναγνώριση οίστρου μας έχει βοηθήσει να μειώσουμε τις περιττές σπερματεγχύσεις. Όλα αυτά μεταφράζονται σε μείωση του κόστους κατά 20% περίπου», καταλήγει ο Γιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: