Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Τεκμηριωμένες απαντήσεις για το λεγόμενο «Τσάμικο Ζήτημα»




Το βιβλίο του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας και βουλευτή Θεσπρωτίας, Αντώνη Μπέζα, με τίτλο «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια» παρουσιάζει αύριο, Παρασκευή στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο GRAND SERAI των Ιωαννίνων ο «Πρωινός Λόγος». 
Χωρίς να είναι ένα καθαρά ιστορικό πόνημα, το βιβλίο αναλύει το παρελθόν, συγκρίνει με το παρόν και καταλήγει σε επιχειρήματα για την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων του αλβανικού αλυτρωτισμού, σε σχέση με το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα». Δημιουργήθηκε - σύμφωνα με τον συγγραφέα - από την ανάγκη να μην υπάρξει «διολίσθηση» της ελληνικής πλευράς σε θέσεις και αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν «μη αναστρέψιμες βλάβες» και για να ενημερωθούν οι νεώτεροι.




Πέντε κεφάλαια
Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, με στόχο να διαβαστεί εύκολα και δίνοντας επιχειρήματα στους αναγνώστες του. 
Εκτός από την εισαγωγή, αποτελείται από πέντε επιμέρους κεφάλαια με κείμενα των, Αντώνη Μπέζα, Αθανάσιου Γκότοβου, Ευστράτιου (Στρατή) Αθανασάκου και Ιωάννη Αρχιμανδρίτη.
Στο πρώτο κεφάλαιο, ο Αντώνης Μπέζας αναφέρεται στις τωρινές αλβανικές διεκδικήσεις και δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις με βάση τα πραγματικά περιστατικά και το διεθνές δίκαιο, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο ο Αθανάσιος Γκότοβος, που αποτελεί τον εγκυρότερο, σχετικό με το θέμα, ιστορικό μελετητή δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική δράση των Τσάμηδων στην κατοχή, τις επινοήσεις της αλβανικής προπαγάνδας και τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει το ελληνικό μετεμφυλιακό σύνδρομο.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται κείμενο του αείμνηστου πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ευστράτιου Αθανασάκου, από ανέκδοτη ομιλία του σε επιστημονικό Συνέδριο. 
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του αείμνηστου επίσης Ιωάννη Αρχιμανδρίτη με τίτλο «Τσάμηδες - Οδύνη και δάκρυα της Θεσπρωτίας».


Αφιερωμένο στον Κατσίφα
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα που στις 28 Οκτωβρίου 2018 εκτελέστηκε στους Βουλιαράτες για την ελληνική σημαία, ενώ το προλογίζουν με κείμενα ξεχωριστού ενδιαφέροντος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης και επ. καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» είναι πολιτικά, ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο για την ελληνική πλευρά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και το δίκιο μας.


Οι ομιλητές
Ομιλητές στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, θα είναι η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. (και εκ νέου υποψήφια για την Ευρωβουλή) και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2009)και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαληνάκης και ο Θεσπρωτός τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας, ο πρ. Υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο εκδότης του «Πρωινού Λόγου» Γιάννης Κουτσολιόντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: