Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Λαική Συσπείρωση Ζηρού. ``Συνοπτικός διαγωνισμός``, το colpo grosso του Καλαντζή


Σε ένα από τα ζητήματα που ο Καλατζής αποδείχτηκε μανούλα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ``έσπρωχνε`` χρήματα στους εργολάβους της περιοχής. Και αυτός ο τρόπος ακούει στο όνομα ``συνοπτικός διαγωνισμός``. Λίγα λόγια για ενημέρωση.
Οι τρόποι που ένας Δήμος μπορεί να πραγματοποιήσει έργα είναι η απευθείας ανάθεση (για μικρά έργα) η απευθείας διαπραγμάτευση (για μικρά ή επείγοντα έργα), οι συνοπτικοί διαγωνισμοί για έργα μέχρι 60.000 και οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για μεγάλα έργα (πάνω από 60.000).
Τα έργα με απευθείας ανάθεση ή διαπραγμάτευση τα αναλαμβάνουν κυρίως οι μικρότεροι επαγγελματίες της περιοχής, τα έργα με συνοπτικούς διαγωνισμούς οι ντόπιοι εργολάβοι της περιοχής, ενώ στα έργα με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς παίρνουν μέρος μεγάλες εργολαβικές εταιρείες με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποιες εταιρείες θα πάρουν μέρος στους συνοπτικούς διαγωνισμούς, αν θα είναι δηλαδή από την περιοχή η από άλλες περιοχές αυτό δεν ορίζεται από κάτι, αλλά έτσι έχει διαμορφωθεί από το ύψος του έργου.Με άλλα λόγια δεν συμφέρει μία εταιρεία με έδρα στην Καστοριά για παράδειγμα, να αναλάβει ένα έργο των 40, 50 ή 60 χιλιάδων €, έτσι αυτά τα έργα αποτελούν προνομιακό πεδίο των ντόπιων εργολάβων, οι οποίοι κυριολεκτικά «σκοτώνονται» μεταξύ τους ποιος θα πάρει το έργο όχι με τη μεγαλύτερη, αλλά με τη μικρότερη έκπτωση. Έτσι λοιπόν, τα έργα με συνοπτικό διαγωνισμό αναλαμβάνονται με εκπτώσεις της τάξης του 1,5 έως 6% (σπάνια), τη στιγμή που αντίστοιχα έργα με ηλεκτρονικό διαγωνισμό αναλαμβάνονται με εκπτώσεις της τάξης του 50%.
Ο Καλαντζής λοιπόν, αντί να αποδέχεται αυτές τις εκπτώσεις ως ασύμφορες για το δήμο κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε οι περισσότεροι διαγωνισμοί να γίνονται συνοπτικοί, μέχρι 60.000 ευρώ δηλαδή, ώστε οι ντόπιοι εργολάβοι να κάνουν πάρτι.
Έτσι η κεντρική πλατεία στη Φιλιππιάδα γίνεται με περισσότερο από 50% έκπτωση (ηλεκτρονικός διαγωνισμός), ενώ η πλατεία Μάστακα, ένα τετράγωνο πιο κάτω, ένα τεχνικά πιο εύκολο έργο, γίνεται με έκπτωση 1,5% (συνοπτικός διαγωνισμός). Δεκάδες έργα σταματάνε στο μαγικό αριθμό των 60 χιλιάδων, άλλα σπάνε σε δημοτικές ενότητες ώστε να κρατηθούν μέχρι τις 60.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Δύο παραδείγματα.
Τα πεζοδρόμια στην Τύργια προϋπολογισμού 60.000 € εκτελούνται με έκπτωση 1,5% (συνοπτικός διαγωνισμός), ενώ αν είχε φτάσει το έργο σε 70.000 προσθέτοντας και άλλα πεζοδρόμια, θα μπορούσε να εκτελεστεί με 35.000 € (ηλεκτρονικός διαγωνισμός).
Άλλο παράδειγμα: το έργο ‘’αποκατάσταση προβλημάτων οδικού δικτύου Δ.Ε Ανωγείου’’, δημοπρατήθηκε στις 25/09/18 προϋπολογισμού 50.000 € με ΦΠΑ.Το έργο ‘’ βελτίωση δημοτικών οδών Δ.Ε. Φιλιππιάδας’’ δημοπρατήθηκε στις 20/09/18 προϋπολογισμού 74.000 € με ΦΠΑ, ενώ το έργο ‘’ασφαλτοστρώσεις οδών Δ.Ε. θεσπρωτικού’’ δημοπρατήθηκε στις 4/10/18 προϋπολογισμού 30.000 € με ΦΠΑ. Στα παραπάνω έργα πήραν μέρος τρεις εργολαβικές εταιρείες, και πήραν από ένα έργο η κάθε μία με ποσοστό έκπτωσης 6%.
Τι θα μπορούσε να γίνει; το έργο να βγει ενιαίο σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τιμή 150.000 €(70.000+ 50.000+ 30.000) και να πετύχει έκπτωση περίπου 50%. Άρα το έργο θα συντελούνταν με τα μισά περίπου χρήματα, ενώ τα άλλα μισά δεν θα πήγαιναν στις τσέπες των εργολάβων, αλλά στο ταμείο του δήμου με σκοπό να εκτελεστούν και άλλα έργα. Κάτι που από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρει και δεν εξυπηρετεί τον Καλαντζή.
Δεν είμαστε αντίθετοι ούτε με τα έργα, ούτε με την εκτέλεσή τους από ντόπιους εργολάβους, μιας και εκεί εργάζονται συμπολίτες μας. Άλλο αυτό, και άλλο η λεηλασία του Δήμου. Διπλάσια έργα στην ίδια τιμή, σημαίνει διπλάσια μεροκάματα για τους εργαζόμενους, διπλάσια προμήθεια υλικών από τους επαγγελματίες της περιοχής. Είπαμε, η απογύμνωση των Δήμων από προσωπικό, πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων με την ενεργό στήριξη των δημάρχων τους,έφερε στο προσκήνιο τους εργολάβους, ώστε έργα και υπηρεσίες να γίνονται πιο ακριβά για τους πολίτες.

Μενέλαος Γείτονας, Υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: