Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Λίγα λόγια για τις δικαστικές αποφάσεις κατά του Δήμου Ζηρού


Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο δήμο διάφορες δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο δήμος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει διάφορα ποσά σε επαγγελματίες της περιοχής, για έργα, που όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, εκτέλεσαν και για τα οποία ποτέ δεν πληρώθηκαν. Η πλειοψηφία των έργων που αναφέρονται σε αυτές τις δικαστικές αποφάσεις αφορά στην περίοδο δημαρχίας Γιολδάση, εκτελέστηκαν με προφορική εντολή προέδρων κοινοτήτων, αντιδημάρχων ή και του ίδιου του δημάρχου, οι ίδιοι τα παρέλαβαν ,ενώ δεν έχει τηρηθεί καμία προβλεπόμενη διαδικασία(τεχνική περιγραφή,έγκριση οικονομικής επιτροπής ή απόφαση δημοτικού συμβουλίου).Τόσα χρόνια μετά, κάποια από αυτά τα έργα, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ότι όντως έγιναν.
Ο Καλαντζής έφερε το θέμα για ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στις δικαστικές αποφάσεις και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα περιέλθει ο δήμος από την  πληρωμή τους, χωρίς να έχει κάποια πρόταση για το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα.Ο Γιολδάσης απευθυνόμενος στον δήμαρχο, του είπε ότι και ο ίδιος (ως δήμαρχος) πλήρωσε χρέη προηγούμενων όταν ανέλαβε τον δήμο, και ο Καλαντζής θα πληρώσει του Γιολδάση, όπως και ο επόμενος θα πληρώσει τα χρέη που θα αφήσει ο Καλαντζής γιατί ο δήμος έχει συνέχεια. Ο Καλαντζής, από ό,τι φαίνεται από την μετέπειτα πορεία, άκουσε τον Γιολδάση. Με αποτέλεσμα, ήδη να έχει πληρώσει περίπου 150.000 ευρώ, εντάσσοντας το αντίστοιχο κονδύλιο στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών της κεντρικής διοίκησης, μένουν απλήρωτα άλλα 250.000 που προφανώς θα τα πληρώσει, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ τέτοιων δικαστικών αποφάσεων.Να αναφέρουμε εδώ, ότι το 30% πλέον των δικαστικών αποφάσεων αφορά στον ίδιο τον Καλαντζή. Αυτές οι αποφάσεις  αναφέρονται σε έργα που ναι μεν έγιναν, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί λόγω του μικρού χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την εκτελεσή τους, δεν έχουν όμως πληρωθεί, γιατί ο έλεγχος δεν δέχτηκε ότι αυτά μπορούσαν να γίνουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος, άρα με ανάθεση, άρα χωρίς έκπτωση.
Από τα παραπάνω φαίνεται το μπάχαλο που επικρατούσε στον δήμο επι Γιολδάση,όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς ενημέρωση των υπηρεσιών του δήμου ,αλλά και του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου. Φαίνεται επίσης η ‘’ευρηματικότητα’’του Καλαντζή, ο οποίος είτε με διαχωρισμό των έργων, είτε με συνοπτικούς διαγωνισμούς, είτε με κατεπείγουσες αναθέσεις, έχει λεηλατήσει τα χρήματα του δήμου.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε ότι, για όσα έργα δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έγιναν ,και είναι πολλά αυτά και με σημαντικά ποσά, ο δήμαρχος, με  απόφασή του να τα προωθήσει στο ελεγκτικό συνέδριο, και αυτό μετά από επιτόπιο έλεγχο στο δήμο από επιτροπή που θα σταλεί για αυτό το σκοπό, να αποφανθεί αν το έργο έγινε ώστε να πληρωθεί,  αν δεν έγινε να μην πληρωθεί, ενώ αν έγινε και πληρώθηκε, να γίνει καταλογισμός. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του δηλαδή. Προφανώς και δεν εισακουστήκαμε.
Επομένως, στις εκλογές στις 26 του Μάη δεν μπορεί να υπάρχει το δίλημμα Γιολδάσης ή Καλαντζής. Μία πρέπει να είναι η απόφαση.
ΟΥΤΕ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ , ΟΥΤΕ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

 Μενέλαος Γείτονας, Υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: