Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Είχαν «θερίσει» τεράστια ποσότητα από το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Απίστευτες ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν οι αστυνομικοί σε δύσβατο και ορεινό σημείο στη Φούρκα Κόνιτσας. Σε ένα πλάτωμα, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, αλλοδαποί είχαν απλώσει μουσαμάδες και στέγνωναν μία τεράστια ποσότητα αρωματικών φυτών που είχε συλλέξει παράνομα από τις βουνοπλαγιές της περιοχής. Πρόκειται για το περίφημο «δρακάκι» ή λουλούδι του Δαρβίνου, ένα από τα πιο ακριβά αρωματικά που μέσω της Αλβανίας καταλήγει συνήθως στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το συγκεκριμένο φυτό είναι από τα πιο περιζήτητα λόγω των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχει.
Έγινε ευρέως γνωστό πέρυσι όταν και πάλι Αλβανοί «θέριζαν» μεγάλες ποσότητες στα βουνά της Ηπείρου, κυρίως της Κόνιτσας.
Την ίδια περίπου περιοχή έχουν στοχοποιήσει και φέτος.
Στην τελευταία επιχείρηση συνελήφθησαν σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στη Φούρκα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 34 έως 33 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση της δασικής νομοθεσίας.


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς στην παραπάνω περιοχή, να περισυλλέγουν και να κατέχουν ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους (359) κιλών.


Η παραπάνω ποσότητα του θεραπευτικού φυτού, που ήταν τοποθετημένη σε μουσαμάδες προκειμένου να αποξηρανθεί, κατασχέθηκε.
Το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας ενώ οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: