Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Δώδεκα γαλάζιες σημαίες και φέτος στις παραλίες της Ηπείρου


Δώδεκα γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν και φέτος στις παραλίες της Ηπείρου. Η γαλάζια σημαία αποτελεί σύμβολο καθαρότητας των ακτών, οργάνωσης και υπηρεσιών προς τους παραθεριστές. Η διάκριση και η βράβευση γίνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Η χώρας μας κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 47 χώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι για το 2019, η Ελλάδα κατέχει το 12% των συνολικών βραβεύσεων και στις 47 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε για τη φετινή χρονιά, συνολικά 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού.
Για την Ήπειρο, οκτώ σημαίες θα κυματίζουν στις ακτές της Περιφερειακές Ενότητας Πρέβεζας και τέσσερις στις παραλίες της Θεσπρωτίας.

Αναλυτικά
Δήμος Πρέβεζας
Κυανή
Μέγα Άμμος
Μονολίθι
Πλατάνια
Τσούκες
Δήμος Πάργας
Αμμουδιά
Βάλτος/Parga Beach Resort
Λούτσα
Δήμος Ηγουμενίτσας
Αγ. Παρασκευή
Δρέπανο
Καραβοστάσι
Μέγα Άμμος
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από εργαστήρια που έχουν την πιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Εκτός από την ποιότητα των υδάτων, για να κυματίσει η σημαία σε μια ακτή θα πρέπει συνολικά να τηρούνται 33 κριτήρια. Αντιστοίχως, για τις μαρίνες τα κριτήρια είναι 38 και για τα σκάφη 51. Τα κριτήρια αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» συμμετέχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: