Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» μέρωσε πιο όμορφη, πιο γιορταστική


Ο τέταρτος Αθηναϊκός εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού» ήταν ο καλύτερος διαχρονικά. Συμμετείχαν περισσότεροι πολυφωνικοί όμιλοι παρά ποτέ, στην πιο γιορταστική ατμόσφαιρα, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους νέους κοντά στην τόσο πολύτιμη και παλαιότατη πολυφωνική κληρονομιά.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με μια μεγάλη πολυφωνική πατινάδα στο κέντρο της Αθήνας, από την πλατεία Συντάγματος, σε Ερμού, Αδριανού, Θησείο, Αποστόλου Παύλου. Μια όλο και αυξανόμενη πολυφωνική πομπή, με την συμμετοχή πληθώρας ομίλων, με δύο πολύχρωμα πανώ για την «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού», προσελκύοντας το ενδιαφέρον στο πέρασμά της και τον έπαινο για το τραγούδι της. Για μιάμιση ώρα το πολυφωνικό τραγούδι διέσχισε το κέντρο της Αθήνας πριν καταλήξει στου Φιλοπάππου όπου πραγματοποιήθηκε η κυρίως εκδήλωση, στον Λόφο των Μουσών, στο άνδηρο Πικιώνη, στο πιο όμορφο αγνάντιο της Ακρόπολης.
Οι πολυφωνικοί όμιλοι που εναλλάσσονταν στο τραγούδι, φέτος ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Συμμετείχαν οι πολυφωνικοί όμιλοι, σχήματα και εργαστήρια: «Δελβινιώτικα», Εργαστήρι Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Εργαστήρι Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου, Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, «Ισοκράτισσες», Κοσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», Lot Kurbeti, «Πεντάτονο», Πολιτιστική Ένωση «Βουθρωτό», «Χαονία». Μετά από ένα πανέμορφο γαϊτανάκι ομίλων και τραγουδιών έσμιξαν όλοι σε κοινό, ηπειρώτικο χορό, με τραγούδι «με το στόμα», τραγούδι πολυφωνικό.
Όταν άρχισε να σκοτεινιάζει οι πολυφωνικές παρέες κατηφόρισαν στον πεζόδρομο και συνέχισαν το τραγούδι για μια ακόμη ώρα, σε μια αληθινή γιορτή πολυφωνίας. Κάθε παρέα και το δικό της τραγούδι αλλά και παρέες που έσμιγαν στο ίδιο τραγούδι.Ήταν τέτοια η χαρά της γιορτής που, για πολλές παρέες συνεχίστηκε ως πολύ αργά μέσα στην νύχτα, πηγαία και αυτοσχέδια, σε πλατείες της περιοχής.
Η «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού» καθιερώθηκε στην συνείδηση της Κοινότητας της Πολυφωνίας στην Αθήνα κι η προσμονή της την έχει εντάξει πια στον ετήσιο κύκλο του χρόνου. Η καρδιά του πολυφωνικού τραγουδιού χτυπά στην καρδιά κάθε Μάη, στην καρδιά της Αθήνας.
Η «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι) που το 2016 είχε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της «Ημέρας» ευχαριστεί όλους όσους ανηφόρισαν στον Λόφο των Μουσών γιορτάζοντας το ίδιο το πολυφωνικό τραγούδι. Ευχαριστεί, επίσης, την Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών για την φιλοξενία και τους εργαζόμενους στον χώρο για την συνεργασία τους καθώς και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που έθεσε υπό την αιγίδα της τον Αθηναϊκό εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού 2019».
Το πολύχρωμο πλήθος της γιορτής αποχαιρετίστηκε με δύο ευχές – «και του χρόνου» στον Λόφο των Μουσών, «και στην Πέτρα», σε ένα μήνα από τώρα, το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Θέατρο Πέτρας.
Στην 20η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού, το κορυφαίο πολυφωνικό αντάμωμα της χρονιάς στην Αθήνα, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Στην πιο όμορφη γιορτή πολυφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: