Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Οι διεθνείς τιμές στο χοιρινό η αιτία για τις αυξήσεις στο σουβλάκι


Στην σημαντική αύξηση διεθνώς της τιμής πρώτης ύλης χοιρινού κρέατος από τα τέλη Φεβρουαρίου, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%, αποδίδει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ΣΕΒΕΚ, τις κυοφορούμενες αυξήσεις από την 1η Μαΐου στα σουβλάκια.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕΚ, συνήθως οι συνέπειες από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών είναι παροδικές, και απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή.
Όπως αναφέρει με ανακοίνωση του ο ΣΕΒΕΚ με αφορμή δημοσιεύματα για την αύξηση της τιμής στα σουβλάκια χοιρινού κρέατος: «Από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%.
Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς.
Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή.».
Στα 3 ευρώ θα πωλείται από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου εκπρόσωπος του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολύζο από την 1η Μαρτίου η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οδηγεί τους συναδέλφους του στην απόφαση να υπάρξει αύξηση στην τιμή προκειμένου, όπως υποστήριξε, να διασφαλιστεί η ποιότητα του κρέατος αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. «Θα κάνουμε αυξήσεις για να διασφαλίσουμε την ποιότητα» είπε ο κ. Πολύζος μιλώντας για αύξηση της τάξης του 10-15% «καθώς το μεγαλύτερο βάρος θα το απορροφήσουμε εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: