Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ούτε φέτος θα κάνουν Ανάσταση οι κτηνοτρόφοι. Οι τιμές αμνοεριφίων σε όλες τις περιοχές της χώρας


Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρχαν λιγότερα διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια ενόψει της ζήτησης για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς του Πάσχα, αυτό δεν κατάφερε να διαμορφώσει ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς, τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και κάποιο κέρδος.
Αντιθέτως, για μία ακόμη χρονιά, επαναλήφθηκε το φαινόμενο οι παραγωγοί να αναγκάζονται να πωλούν κάτω από το κόστος τα σφάγια ή να δίνουν με 2-2,3 ευρώ το κιλό ζων βάρος σε εμπόρους, μην μπορώντας να σηκώσουν το κόστος της εκτροφής, αλλά χάνοντας εξ αρχής με αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική δυνατότητα και την υπεραξία του τελικού προϊόντος.
«Όσοι καταφέρουν να πουλήσουν στα 5 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από το κόστος, θα είναι ευχαριστημένοι. Το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια με τις πασχαλινές σφαγές των αμνοεριφίων είναι να περιορίσουμε τις απώλειες».
Περιγράφοντας την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε φέτος, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ»:
«Από την αρχή φέτος ο αριθμός των διαθέσιμων αμνοεριφίων ήταν μικρότερος από πέρσι γιατί έφυγαν πολλά στις εξαγωγές και όχι μόνο το Πάσχα. Από το φθινόπωρο ακόμα είχαμε αυξημένες εξαγωγές σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά, δεν είδαμε να λειτουργεί ο νόμος της αγοράς, να ανέβει δηλαδή η τιμή για τον παραγωγό λίγο πριν από το Πάσχα».
Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί αφενός τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να συγκεντρώνονται τα περισσότερα στα χέρια των εμπόρων ζωντανά, αφετέρου από τον «φόβο» για τις προσφορές που θα διαμορφώσουν τα σούπερ μάρκετ, που κρατάει κουμπωμένη την αγορά. Ο μεγαλύτερος όγκος αρνιών και κατσικιών, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, «έφυγε» μέχρι τα 4,5 ευρώ το κιλό. Ενδεχομένως, κάποια ελάχιστα, που βρίσκονται στα χέρια παραγωγών ακόμη, να εισπράξουν μέσα στη Μ. Εβδομάδα 20-30 λεπτά παραπάνω. «Αυτό, όμως», υπογραμμίζει, «δεν θα κάνει τη διαφορά για το σύνολο των κτηνοτρόφων». Την ίδια στιγμή, κοινός τόπος στις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων είναι ότι οι αδιάλειπτες ελληνοποιήσεις είναι ένα ακόμη καίριο πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία και αυτές τις μέρες της αυξημένης ζήτησης.
Η εικόνα ανά περιοχή:
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κάτω από το κόστος οι τιμές

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνου, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα εποχές του παρελθόντος, όταν οι κτηνοτρόφοι ανέμεναν το Πάσχα για να καλύψουν τα ετήσια έξοδα:
«Όσοι καταφέρουν να πουλήσουν στα 5 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από το κόστος, θα είναι ευχαριστημένοι. Το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια με τις πασχαλινές σφαγές των αμνοεριφίων είναι να περιορίσουμε τις απώλειες».
Οι σφαγές που έγιναν για το Καθολικό Πάσχα, με κατεύθυνση των σφαγίων κυρίως προς Ιταλία, ήταν μισά ελληνικά, μισά Ρουμάνικα. Οι εισαγωγές αμνοεριφίων ήταν και φέτος αυξημένες, καθώς τους εμπόρους τους ενδιαφέρει η ένδειξη της σφαγής να είναι ελληνική. Οι Έλληνες πούλησαν τα μεσαίου μεγέθους (μέχρι 6-7 κιλά) αρνιά με 4,30 ευρώ/κιλό και τα κατσίκια 4,50 ευρώ/κιλό, ενώ για το ελληνικό Πάσχα η εκτίμηση είναι ότι η τιμή θα τσιμπήσει 20-40 λεπτά/κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, «οι ελπίδες μας εναπόκεινται πλέον στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος θα αναζητήσει το εγχώριο αρνί και όχι το κατεψυγμένο-εισαγόμενο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να στηρίξει την ντόπια παραγωγή και κατανοεί ότι δεν έχει νόημα η περίφημη, ανούσια πολλές φορές, συζήτηση για την τιμή του οβελία».


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Βαρύ το κλίμα για την… ελαφριά τιμή

Βαρύ είναι το κλίμα στον χώρο των κτηνοτρόφων, αφού το μυαλό των περισσοτέρων βρίσκεται στη μεγάλη πτώση της τιμής του γάλακτος και όχι στην κίνηση των αμνοεριφίων για το Πάσχα. «Τα πράγματα είναι ακόμα συγκεχυμένα, αλλά αυτό το διάστημα σφάζουν αρνιά με 4,50 ευρώ το κιλό και πιστεύω ότι θα πάει γύρω στα 5 ευρώ», τονίζει ο Μάκης Βαρουξής, κτηνοτρόφος από την Αρκαδία. Το κατσίκι αυτήν τη στιγμή είναι στα 5 ευρώ, αλλά η γενική εκτίμηση είναι ότι θα πάει στα 6 ευρώ περίπου».
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «όσο και να πάει το αρνί η κατάσταση δεν σώζεται, αφού τα πράγματα με το γάλα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Το γίδινο έχει φτάσει τα 45 λεπτά και το πρόβειο από 65 μέχρι 75 λεπτά το κιλό». Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν εντατικότεροι οι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αρνιών, αφού «το κακό διαιωνίζεται».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι δηλώσεις του κτηνοτρόφου Γιάννη Βενετσάνου από τη Λακωνία, ο οποίος τόνισε πως «προ ημερών έφυγε ένας μεγάλος αριθμός κατσικιών, με τιμές από 3,70 μέχρι 4 ευρώ. Στην τιμή των 4 ευρώ είμαστε και τώρα και περιμένουμε μήπως ανέβει η τιμή, αφού, όπως λένε, υπάρχει έλλειψη. Βέβαια, οι έμποροι έχουν αγοράσει εδώ και καιρό και απλά περιμένουν να φτάσει η ώρα να τα πουλήσουν».
«θα πρέπει το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πραγματοποιήσει συνεχείς και εντατικούς ελέγχους σε σφαγεία και τελωνεία»
Λιγότερα τα αμνοερίφια σε Αχαΐα και Ηλεία
Σημαντική μείωση στην ποσότητα αμνοεριφίων παρουσιάζεται σε Αχαΐα και Ηλεία, ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής πώλησης.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Αχαΐας και κτηνοτρόφος, Παναγιώτης Ρέκκας, η παραγωγή αμνοεριφίων είναι πλέον μη βιώσιμη. «Από τη μία το υψηλό κόστος για την ανάπτυξη των ζώων και από την άλλη ο ταπεινωτικός τρόπος με τον οποίο φέρονται οι έμποροι στους κτηνοτρόφους, έχουν αποτρέψει την παραγωγή αμνοεριφίων. Οι κτηνοτρόφοι έχουν στραφεί περισσότερο στη γαλακτοπαραγωγή, όπου και εκεί μπορεί οι τιμές να φθίνουν, ωστόσο καλύπτουν τα έξοδά τους», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέκκα, τα ελληνικά αμνοερίφια είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δυστυχώς δεν απολαμβάνουν της δέουσας προσοχής, ούτε από την πολιτεία, ούτε και από την ίδια την αγορά. «Βέβαια, και οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αναζητούν φτηνότερο προϊόν», σπεύδει να διευκρινίσει. Οι τιμές στις οποίες πωλούν οι κτηνοτρόφοι ξεκινούν από τα 5,5 ευρώ το κιλό, που τους επιτρέπει να καλύψουν το 80% του κόστους εκτροφής.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαμηλών τιμών και στην ασυδοσία των εμπόρων διαδραματίζουν και οι ελληνοποιήσεις. Όπως μας λέει ο κ. Ρέκκας, «θα πρέπει το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πραγματοποιήσει συνεχείς και εντατικούς ελέγχους σε σφαγεία και τελωνεία».

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Λιμνάζουν οι τιμές, ρέουν τα εισαγόμενα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι βρίσκονται οι τιμές παραγωγού στη Στερεά Ελλάδα, την ώρα που μεγάλο μέρος αμνοεριφίων έφυγε στη γειτονική Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα. Σύμφωνα με τον Θανάση Ασπρουλάκη, πρόεδρο του κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας, «δεν έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στο θέμα των τιμών παραγωγού για τα αμνοερίφια σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Το πρόβλημά μας εστιάζεται καθαρά στην αγορά και στο τι εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια έχουν μπει στη χώρα μας. Δεν βλέπω το κατσίκι να ξεπερνά τα 5,5 ευρώ το κιλό και το αρνί θα κυμαίνεται περίπου στα 5 ευρώ. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί τις επόμενες ημέρες από τον αριθμό των αμνοεριφίων που θα οδηγηθούν στη σφαγή».
Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο κτηνοτρόφος Νίκος Κατσούλας από τη Λαμία, ο οποίος τόνισε τη σημασία του «να κρατήσουν οι κτηνοτρόφοι όσο μπορούν τα αμνοερίφια, ώστε να επιδιώξουν μία καλύτερη τιμή, διότι ένας σημαντικός αριθμός των καταναλωτών ζητά ελληνικό αρνί και κατσίκι και γνωρίζει ότι μπορεί να το βρει». Οι τιμές των αρνιών, όπως δηλώνει ο ίδιος, έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν ακόμη και τα 6,3 ευρώ το κιλό.
Για άμεσους ελέγχους σε όλα τα σημεία διακίνησης των αμνοεριφίων κάνει λόγο ο κτηνοτρόφος Βασίλης Μανίτας. «Για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την ελληνοποίηση των εισαγόμενων θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά. Οι μηχανισμοί εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων και στον τομέα του κρέατος έχουν στα χέρια τους πολλές επιλογές, ώστε να παρεμβαίνουν στο θέμα των τιμών σε βάρος των παραγωγών και καταναλωτών».


ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φτηνότερα και από τους γείτονες τα αμνοερίφια

Στην καταναλωτική κίνηση κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που βλέπουν για άλλη μια χρονιά τις τιμές στα αμνοερίφια να πιέζονται σημαντικά προς τα κάτω. «Οι τιμές για τα αρνιά και τα κατσίκια είναι στα 3 με 3,50 ευρώ το κιλό και δεν υπάρχει τάση ανόδου», αναφέρει η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Ελπίδα Σιδηροπούλου, και προσθέτει ότι ενώ οι τιμές κατρακυλούν, το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και ασύμφορο.
«Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι καλύπτουμε το 30% των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Οι έμποροι από τα εισαγόμενα και τις ελληνοποιήσεις, ωστόσο, έχουν καλύψει τις ανάγκες τους και δεν βλέπουμε να υπάρχει άνοδος των τιμών».
Για σημαντικά χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια, ακόμη και πιο κάτω από αυτές των γειτονικών χωρών, κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνει πως οι τιμές για τα αμνοερίφια έως 8 κιλά είναι κοντά στα 4 ευρώ, ενώ τονίζει πως υπάρχουν ήδη κατεψυγμένα αρνιά και κατσίκια που θα βγουν σαν φρέσκα στην αγορά με πολύ χαμηλές τιμές και θα κάνουν μεγάλη ζημιά στους κτηνοτρόφους, αλλά και στο λιανεμπόριο, ζημιά που θα έρθει να προστεθεί στην ήδη μεγάλη πίεση που ασκείται από τα σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Μόσχος τονίζει, ακόμη, ότι το «παιχνίδι» φέτος θα γίνει με τη Ρουμανία, η οποία διατήρησε χαμηλές τιμές, ενώ αναμένουν τη Μεγάλη Εβδομάδα για να δουν πού θα πάνε οι τιμές. «Ζήτηση υπάρχει, αλλά τιμές δεν δίνονται, ενώ το κόστος παραγωγής ανάγκασε πολλούς κτηνοτρόφους να θανατώσουν τα νεογέννητα αρνιά», κατέληξε. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, η κα Σιδηροπούλου ανέφερε πως έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά αυτά είναι πολύ μικρά και το πρόβλημα μεγάλο.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Ιστορικό χαμηλό, στα 4 ευρώ η τιμή παραγωγού

Άνευ προηγουμένου είναι η φετινή κατρακύλα των τιμών για τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που παλεύουν άνισα με εμπόρους και μεσάζοντες, σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι διαρκείς και αυτή την περίοδο η τιμή για τα σφάγια είναι περίπου στα 4 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, δεν αποκλείει τις τελευταίες μέρες να ανέβουν οι τιμές, ακόμη κι έτσι, όμως, οι αυξήσεις θα είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί προφανώς θα αφορούν ελάχιστους παραγωγούς και ελάχιστα ζώα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και συναλλαγές που οι έμποροι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Δημόπουλος φέρνει ένα παράδειγμα: «Συνάδελφος πούλησε στην Ιταλία αρνιά και έκοψε τιμολόγιο 1.340 ευρώ, όσα συμφώνησαν. Του κατέθεσαν 1.300 και η εταιρία από την Αθήνα απάντησε ότι ο μεσάζοντας θα δώσει το υπόλοιπο ποσό στο παζάρι!»
Το προηγούμενο διάστημα, το αρνί ζωντανό κυμάνθηκε από 1,8 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Η ετήσια πτώση των τιμών διαμορφώνεται κάθε χρόνο στο 20%-30% για τον παραγωγό

Δεν υπάρχουν σχόλια: