Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Πληρώθηκε εξισωτική σε 15.700 δικαιούχους, πώς υπολογίστηκαν οι συνδεδεμένες στα ζωικά


Ημέρα πληρωμών και η Μεγάλη Τετάρτη, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρά σε εξόφληση των δικαιούχων του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα». Η νέα αυτή πληρωμή αφορά κυρίως παραγωγούς που ήταν σε κάποιας μορφής έλεγχο (π.χ. πολλαπλή συμμόρφωση)
Το συνολικό πόσο και για τα δυο υπομέτρα του Μέτρου 13 ανέρχεται σε 10.365.941 ευρώ και αφορά 15.700 δικαιούχους. Το ποσό που καταβάλλεται αφορά σε :
  • συμπληρωματική πληρωμή μετά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων ενδικοφανών προσφυγών,
  • συμπληρωματική πληρωμή μετά τις διορθωτικές ενέργειες επιλεξιμότητας,
  • στο 100% της δικαιούμενης ενίσχυσης για τους δικαιούχους που ήταν δεσμευμένοι στην 1η πληρωμή του Δεκεμβρίου
Ειδικότερα, για το Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» καταβλήθηκε το ποσό των 7.860.746,71 ευρώ σε 9.214 δικαιούχους, ενώ για το Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών» καταβλήθηκε το ποσό των 2.505.194,69 ευρώ σε 6.486 δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Μεγάλη Τρίτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είχαμε γράψει εδώ και αρκετές εβδομάδες προχώρησε σε πληρωμές 110 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες και κομμένους κυρίως της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος έτους 2018, ενώ πλήρωσε και εθνικό απόθεμα έτους 2018 3,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αρκετοί παραγωγοί παραπονιούνται ότι είδαν λιγότερα χρήματα από αυτά που ανέμεναν, κυρίως όσον αφορά στις συνδεδεμένες των ζωικών.
Εν τω μεταξύ, μετά τη χθεσινή πληρωμή υπάρχουν παράπονα από κτηνοτρόφους ότι είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, από εκείνα που ανέμεναν. Ως προς τούτο, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν έγινε κάποιο λάθος στον υπολογισμό της ενίσχυσης. Απλά, όπως προβλέπει και η σχετική υπουργική απόφαση, για να λάβει ο κτηνοτρόφος (για παράδειγμα στο αιγοπρόβειο δόθηκαν 47.989.648 ευρώ σε 38.923 κτηνοτρόφους), την συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο πρέπει από τη συνολική ποσότητα γάλακτος που παρέδωσε να αντιστοιχούν 100 κιλά γάλακτος σε κάθε ζώο, ειδάλλως για τα υπόλοιπα ζώα, δεν έλαβε ενίσχυση. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι φέτος για πρώτη φορά δεν ίσχυσε το πλαφόν των 50 ζώων ανα παραγωγό ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να την εισπράξουν και κτηνοτρόφοι με μικρότερο αριθμό ζώων.
Σε σχέση με το Εθνικό Απόθεμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρίνισε ότι χθες ολοκληρώθηκε η διανομή του για το έτος 2018. Χθες ωστόσο πληρώθηκαν 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ 14,2 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (2018).
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2018 σε περίπου 27.000 γεωργούς συνολικής αξίας 18 εκ. €.


Οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη»https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2018. Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ στην επιλογή “Εγγραφή”.


Αλέξανδρος Μπίκας




Δεν υπάρχουν σχόλια: