Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» στο Σκουφά.




Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Το θεατρικό εργαστήρι του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης “Ο ΣΚΟΥΦΑΣ’’ θα παρουσιάσει στην Πνευματική του Στέγη την Τρίτη 16 έως το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 το έργο του Ιταλού νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε».
Το έργο γράφτηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα (1916) και ανέβηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου του 1917 στο Θέατρο Olimpia του Μιλάνο. Η σκηνοθέτης του έργου Έλλη Μάνθα μας παραχώρησε την άποψή της για την επιλογή και παρουσίαση του έργου. Ευχόμαστε καλή επιτυχία

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας δυο λόγια για το έργο και γιατί το επιλέξατε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Ιταλού νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο είναι ένα κλασσικό διαχρονικό έργο. Είναι ένα κοινωνικό δράμα που σατιρίζει την αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει τα αληθινά κίνητρα ακόμα και των δικών του πράξεων.
Το έργο αυτό είναι απο τα πιο δημοφιλή έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο και εξετάζει το μυστήριο της ταυτότητας και την υποκειμενικότητα της αντίληψης. Στην Πιραντελλική δραματουργία δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια αλλα ένα παιχνίδι ρόλων σε έντονα υπερρεαλιστικό περιβάλλον.
Οι ήρωες του έργου είναι ταυτόχρονα τραγικοί και γελοίοι, μπαινοβγαίνουν απο την πραγματικότητα στο φανταστικό και απο την μυθοπλασία στην αμφισβητούμενη αλήθεια.
Η δράση τοποθετείται σε μια επαρχιακή πόλη, μέσα σε ένα σπίτι, όπου διαμένουν ο σύμβουλος Αγκάτσι και η οικογένεια του. Στο διπλανό σπίτι έχει μετακομίσει πρόσφατα η κυρία Φρόλα, που μετα απο έναν καταστροφικό σεισμό στην πόλη τους, με τον γαμπρό της και την κόρη της αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο. Οι ζωές αυτών των ηρώων απασχολούν την μικρή αυτή κοινωνία. Φτάνουν κάποιες κυρίες στο σπίτι του συμβούλου γεμάτες περιέργεια, κακεντρέχεια και διάθεση για κουτσομπολιό. Στο σπίτι καταφθάνει μέχρι και ο νομάρχης, προσπαθώντας να επιβάλλει την τάξη, για να βρεί η πόλη ξανα τους ρυθμούς της. Οι δυο κεντρικοί ήρωες , η κυρία Φρόλα και ο κύριος Πόντσα, προσπαθούν να αποδείξουν την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν την χωρίς όριο αδιακρισία της κοινής γνώμης. Μόνο ένας , ο Λαμπέρτο Λαουντίζι, απορρίπτει με σοφιστική ειρωνία τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν ειναι σύμφωνος απο την αρχή με όλη αυτή την κατάσταση που διαδραματίζεται στο σπίτι του.
Το έργο αυτό ήταν για όλους μας μια πρόκληση. Προσωπικά, διαβάζοντας το ,πριν την απόφαση μου για το ανέβασμα του, μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και με προβλημάτισε. Επίσης θέλοντας να αξιοποιήσω όλα τα άτομα που συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι , το «Έτσι είναι αν ετσι νομίζετε» στάθηκε κατάλληλο στον αριθμό των ατόμων και στα νοήματα που θέλουμε να περάσουμε στο κοινό.


ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια πιστεύεις πως θα είναι η ανταπόκριση στο κοινό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Πιστεύω οτι το έργο θα έχει απήχηση στο κοινό, ακόμα και σ´ αυτούς που δεν πάνε συχνά θέατρο, γιατι θέτει με έξυπνο τρόπο και χιούμορ όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολούν τον άνθρωπο. Επίσης λόγω οτι και οι Αρτινοί ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία( όπως στο έργο) έχει να περάσει αρκετά κοινωνικά μηνύματα που μπορούν να μας προβληματίσουν και να μας αλλάξουν.
Ευχαριστώ την ομάδα μου, την αξιότιμη βοηθό μου Ειρήνη Νάκου, την υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου Αγγελική Κολιού, τον πρόεδρο τουΣυλλόγου Νικόλαο Μπανταλούκα , όλους τους συντελεστές και τους χορηγούς για το άρτιο αποτελεσμα.

Διανομή ρόλων:
Σύμβουλος Αγκάτσι: Φώτης Παπαφώτης
Αμάλια: Φωτεινή Τσαδήμα
Ντίνα: Βάσω Καραβασίλη
Λαμπέρτο Λαουντίζι: Μιχάλης Ψαροβασίλης
Κυρία Φρόλα: Ελένη Χαλκιά
Κύριος Πόντσα: Παναγιώτης Παναγάκης
Κυρία Πόντσα: Έλλη Μάνθα
Νομάρχης: Παντελής Σιώζος
Τσεντούρι: Νικόλα Μόσχος
Κυρία Σιρέλλι: Εύη Πελούμπη
Αδερφή κυρίας Σιρέλλι: Δήμητρα Μιμίκου
Κυρία Τσίνι: Κυριακή Κετιπίδου
Υπηρέτης: Θωμάς Χρήστου


Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Έλλη Μάνθα
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικά: Νικόλαος Μπανταλούκας
Βοηθός σκηνοθέτη και επιμέλεια κουστουμιών: Ειρήνη Νάκου
Υποβολέας: Κωνσταντίνα Λάμπρου
Μουσική: Κυριακή Κετιπίδου
Επιμέλεια φωτισμού- ήχου: Γιώργος Νικολακόπουλος ’’G Sounds & Lights’’
Φωτογραφίες- Βίντεο: Πορτραίτο Kolioulis Photography Studio
Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Κατωγιάννης
Υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου: Αγγελική Κολιού
Ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά τους τα Δημόσια ΙΕΚ Άρτας για τα χτενίσματα και το μακιγιάζ (στα πλαίσια πρακτικής άσκησης)

Ημερομηνίες Παράστασης: 16, 17, 18, 19 & 20 Απριλίου 2019
Ώρα παράστασης: 9:30 μ.μ
Διάρκεια: 75’
Στην πνευματική στέγη του Συλλόγου
Εισητήριο: 7 €
Προπώληση/ Φοιτητικό/ Ανέργων: 5 ευρώ
Η προπώληση γινεται:
Στην Βιβλιοθήκη του συλλόγου - πλησίον Εν’ Άρτη.
( τηλ 26810 22795)
Στο πορταίτο kolioulis Photography Studio
( τηλ 2681302982)
Στο κατάστημα Mairy’s Shop

( τηλ 6945757284)





Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: