Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για πώληση χύμα τσίπουρου στις λαϊκές αγορές


Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της αποστακτικής περιόδου (16 Οκτωβρίου) και όσοι φέτος είχαν παραγωγή σταφυλιών στην Ήπειρο, ετοιμάζουν τα καζάνια για να βγάλουν το πατροπαράδοτο τσίπουρο. 

Ήδη, οι αρμόδιες Αρχές έχουν ενημερώσει για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αποσταγματοποιοί, προκειμένου να εκδώσουν την απαραίτητη άδεια  από το Τελωνείο Ιωαννίνων.

Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το υπαίθριο εμπόριο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης χύμα τσίπουρου στις λαϊκές αγορές, με μόνο παραστατικό την άδεια απόσταξης. 
Αν και υποτίθεται ότι το τσίπουρο που παράγεται από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), είναι για ιδιωτική χρήση, φαίνεται πως τώρα ανοίγει ο δρόμος για εμπορία του! Βέβαια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα αντιδράσουν έντονα οι επίσημοι αποσταγματοποιοί, την ώρα μάλιστα που η Κομισιόν πιέζει για κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης.
Δικαίωμα συμμετοχής, ως πωλητές, στις λαϊκές αγορές θα έχουν:
- Οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων,
- Οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί.
Η έκδοση άδειας  
Η αποστακτική περίοδος, η οποία ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου. Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόμιση από τους αμπελοκαλλιεργητές βεβαίωση από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, των αμπελώνων (συστηματικοί - κληματαριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν (από τις Δηλώσεις συγκομιδής) για όσες εκμεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (15 Δεκεμβρίου 2017) από το γραφείο 117 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη  βάση δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου.
* Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων  (γραφείο 117) και στους Λάμπρο Στέφο, Στάθη Βασδέκη & Ηλία Μάνη ή στο τηλέφωνο: 2651 0 87117.
Ηλεκτρονικά η διαδικασία 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Τελωνείου Ιωαννίνων για την άδεια της έκδοσης απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία/έγ­γραφα:
• Το username και το password του Taxisnet του κατόχου του άμβυκα
• Το ονοματεπώνυμο και το Α.Φ.Μ. του παραγωγού 
• Το ονοματεπώνυμο και το Α.Φ.Μ. του κατόχου του άμβυκα και η άδεια κατοχής του άμβυκα
• Το Δήμο, Δημοτικό Διαμέρισμα και τη θέση όπου πρόκειται να λειτουργήσει ο άμβυκας.
• Το είδος και η ποσότητα των προς απόσταξη πρώτων υλών και η ποσότητα έτοιμοι προϊόντος που αναμένεται να παραχθεί.
• Το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του άμβυκα σε 24ωρα και η ημέρα που ζητείται η αποσφράγισή του. 
Για επιπλέον διευκρινίσεις στο τηλ. 2651-3-68911 και 2651-3-68931, 68915, 6891.

Δεν υπάρχουν σχόλια: