Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ήρωες που ξεχάστηκαν, άταφοι πεσόντες κι ένα νεκροταφείο χωρίς νεκρούς!


Δεν είναι απλά ένας αριθμός... Δεν είναι απλά αυτοί που δεν γύρισαν από το μέτωπο... Είναι οι χιλιάδες που θυσιάστηκαν.. Είναι οι ιστορίες ζωής, οι οικογένειες που ακόμη περιμένουν. Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον που δεν έγινε. Το χρέος που μένει ανεκπλήρωτο!
Πάνω από οκτώ χιλιάδες Έλληνες αξιωματικοί, στρατιώτες και εθελοντές βρίσκονται άταφοι σε γνωστά κι άγνωστα μέρη της Αλβανίας. Χωρίς κερί, χωρίς λουλούδι..


Και πίσω βρίσκονται ακόμη οικογένειες. Παιδιά, εγγόνια, αδέρφια εκείνων που έφυγαν. Οικογένειες που μπορεί να μην τους γνώρισαν ποτέ, αλλά εξακολουθούν να ψάχνουν, να αναζητούν.. Ένα δικό τους κομμάτι για να συμπληρώσουν το παζλ της ψυχής τους.
Το μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο για τους Έλληνες πεσόντες, είναι αυτό στους Βουλιαράτες. Στο προαύλιο της Αγίας Σκέπης αναπαύονται για πάντα λιγοστοί από κείνους που έπεσαν για τα υπέρτατα ιδανικά.




Οι κάτοικοι του χωριού διατήρησαν τη μνήμη τους και το 1999 το νεκροταφείο οργανώθηκε με τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.
Αποτελεί προσκύνημα για τον ελληνισμό.. Όποιος δεν έχει βρει τον δικό του νεκρό, έρχεται εδώ να ανάψει κερί στη μνήμη του.



Ένα νεκροταφείο χωρίς νεκρούς στην Κλεισούρα. Έξω από το Ναό του Αγίου Νικολάου. Στα ίδια στενά που χάθηκαν χιλιάδες ζωές.
Στον γυναικωνίτη του Ναού βρίσκονται για περισσότερα από δέκα χρόνια, οι οστεοθήκες 280 Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες του 40-41.
Άγνωστοι... Μόνο ένας αναγνωρίστηκε από τη βέρα που φορούσε στο χέρι του!
Εδώ με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, κατασκευάστηκε ένα οργανωμένο νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.



Το νεκροταφείο, τα μνήματα με τους σταυρούς, στέκουν εκεί για χρόνια... Και τα οστά χιλιάδων Ελλήνων νεκρών, που έπεσαν στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου να παραμένουν ακόμη.



Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί, στρατιώτες αλλά και εθελοντές.
Η συντριπτική πλειοψηφία έπεσε, εντός της αλβανικής επικράτειας. Και έμειναν εκεί για πάντα. Με την Ελλάδα να μην μπορεί μέχρι σήμερα να εκπληρώσει το υπέρτατο χρέος της.
Νεκροί άταφοι στρατιώτες... Εκείνοι που έκαναν την ιστορία έπος.. Οι ήρωες που πολέμησαν σαν Έλληνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: