Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ζαγοροχώρια. Ελλάδα από το Α ως το Ω... Ένα video του ΟΤΕHISTORYtv. Απολαύστε το



Στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ζαγορίου μας ταξιδεύουν δύο αρχιτέκτονες - ο Μιχάλης Αράπογλου και ο Δημήτρης Κουνάβος - οι οποίοι μας ξεναγούν στους καλοδιατηρημένους οικισμούς, στα πετρόχτιστα γεφύρια, στα περίτεχνα καλντερίμια και στις περίφημες πέτρινες σκάλες που ένωναν τα χωριά μεταξύ τους.

 Το αρχιτεκτονικό αυτό ταξίδι έχει εμπλουτιστεί με τις μοναδικές τοιχογραφίες της περιοχής που κοσμούσαν τα μεγάλα αρχοντικά σπίτια, αλλά και τις σπουδαίες εκκλησίες και τις μονές της περιοχής. «Μια αρχιτεκτονική της πέτρας» που παραπέμπει στους πρωτομάστορες του 18ου και 19ου αιώνα, σε τεχνίτες πολυταξιδεμένους και εξειδικευμένους, οι οποίοι κατάφεραν να «χτίσουν» έναν πολιτισμό ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου.

Το Ζαγόρι αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο, όχι μόνο της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και της φύσης. Η χαράδρα του Βίκου - η πιο βαθιά σε όλο τον κόσμο - ο πεντακάθαρος ποταμός Βοϊδομάτης, τα άγρια βουνά και τα παρθένα δάση, χαρίζουν στο σημερινό επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία. 



Ο Πάρις Ζωγράφος, θερμός υποστηριχτής του περιπατητικού τουρισμού, μας ξεναγεί σε μοναδικές διαδρομές και μας αποκαλύπτει τις σύγχρονες δράσεις που γίνονται στην περιοχή: αναρρίχηση, ποδήλατο, ορεινό τρέξιμο, rafting. Μια περιήγηση που κάνει τον θεατή να καταλάβει γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί γεωπάρκο της UNESCO.



Το ταξίδι στο Ζαγόρι αποκαλύπτει πολλά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον. Συναντούμε μαθήτριες υφαντικής στο Μονοδένδρι, τη Λένα Γεροθανάση που μας μαθαίνει τα μυστικά του μαλλιού, τον παπά Ηλία που μας μυεί στα μυστικά της αγιογραφίας, τον Γιώργο Πουλόπουλο μας βάζει στη βάρκα του rafting και πολλούς άλλους που μας δείχνουν ότι το Ζαγόρι συνομιλεί με το χτες, αλλά υπάρχει ενεργά και στο σήμερα.




Το άγριο φυσικό τοπίο, αλλά και ο ιδιαίτερος πολιτισμός, έφτιαξαν πολλούς θρύλους και ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης. Η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή μας μιλάει για τα περίφημα μοιρολόγια, τα παραμύθια των γεφυριών, τις ιστορίες της ξενιτιάς και μας αποκαλύπτει τους θρύλους γύρω από τη δικιά της προγιαγιά. Πλάι στις λέξεις στέκεται με ήχους ο εκπαιδευτικός Νίκος Καμπέρης που μας μιλάει για τη Ζαγορίτικη μουσική και τους χορούς που τη συνοδεύουν. Τέλος, ο εκπαιδευτικός Θουκυδίδης Παπαγεωργίου και η αρχαιολόγος Ανθή Φιλίδου μας μεταφέρουν στο δικό τους χωριό, το Καπέσοβο, ένα τόπο που κρύβει όλη την ιστορία των προηγούμενων ετών. Εκεί στεκόμαστε για να μάθουμε τα μυστικά της αγροτικής οικονομίας, πίσω από τα οποία κρύβονται οι δυναμικές ζαγορίσιες γυναίκες.



Aπολαύστε το video






Δεν υπάρχουν σχόλια: