Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ανασύρθηκαν τμήματα της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου


- ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 

Ξεκίνησε πρόσφατα και ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου /Αντιπεριφέρεια΄Αρτας, η διαδικασία ανάσυρσης των τμημάτων της Iστορικής Γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο στις Πηγές ΄Αρτας τα οποία είχαν αποκολληθεί από το δυτικό βάθρο της με τις μεγάλες πλημμύρες στις 2 Φεβρουαρίου 2015. 

Αδιάψευστος μάρτυρας οι χθεσινές φωτογραφίες που τράβηξε ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Μπάκας Απόστολος .

Έτσι ένα αίτημα της Αδελφότητας Πηγιωτών ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που είχε υποβληθεί εγγράφως στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον δήμο Γ. Καραϊσκάκη υλοποιήθηκε. Έτσι τελείωσε και η αγωνία μας για την τύχη τους που ήταν επισφαλής μέχρι σήμερα .



 Πολλοί είχαμε μεταφέρει το αίτημα αυτό στην Αντιπεριφέρεια Άρτας. Από αυτήν είχε προβλεφθεί η ανάσυρση μετά την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης των βλαβών και των μέτρων συντήρησης στην παρακείμενη τσιμεντογέφυρα της επαρχιακής οδού Άρτας- Καρδίτσας στον Αχελώο πού είχε υποστεί ζημιές από την ίδια πλημμύρα 

Έτσι μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης της τσιμεντογέφυρας, ο ανάδοχος του έργου ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ - Β. ΘΩΜΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.,προέβη στην ανάσυρση των τμημάτων της παλαιάς γέφυρας τα οποία βρισκόταν στην κοίτη του Αχελώου, με υπαρκτό τον κίνδυνο της παράσυρσης των από νέες ‘’κατεβασιές του Αχελώου’’ τον φετινό Χειμώνα

Δυσκολίες ενείχε και η ανάσυρση των διότι στο σημείο προϋπόθετε οδική πρόσβαση, αλλά υπήρχε και ο κίνδυνος διαμελισμού των τμημάτων αυτών κατά την μεταφορά των αφού επρόκειτο για καταπονημένα τμήματα του αρχικού τοιχίου κατασκευής του 1515.



 Μας γεμίζει όλους αίσθημα συγκίνησης η δυνατότητα και μόνο να μπορούμε να αγγίζουμε αυτά τα ψήγματα της ιστορικής συλλογικής μνήμης μας . Είναι σχεδόν ότι απέμεινε από την Θρυλική γέφυρα που έχτισε ο Αγιος Βησσαρίωνας.

Έτσι ,με την παρέμβαση αυτή σώθηκαν τα πολύτιμα κομμάτια της αφού μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια διάσωσης των με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά της να χαθούν για πάντα.

Απομένει τώρα η προστασία αυτών των τμημάτων, η τοποθέτησή των σε σημείο ασφαλές, προσβάσιμο και επισκέψιμο με προοπτική ενσωματωθούν στην ανακατασκευή της. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα ώστε αυτό να γίνει εφικτό.

 

Είναι μια εξέλιξη που θεωρούμε ότι αξίζουν τα εύσημα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αντιπεριφέρειας Άρτας για το έργο που εκτέλεσαν. Άλλωστε είναι δίκαιο και πρέπον να επαινούμε τέτοιες προσπάθειες.

Η Θετική έκβασή της μας χαροποιεί ιδιαίτερα .Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν από όλους τους φορείς οι προσπάθειες για τον τελικό στόχο που είναι η Αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου .

Μερικά ενθαρρυντικά βήματα κοντά σε αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα είτε ως φορείς είτε με την βοήθεια μεμονωμένων συμπατριωτών μας και φίλων, γίνονται και από πλευράς επιστημονικών φορέων, της Περιφέρειας Ηπείρου,της Αντιπεριφέρειας Άρτας και του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η μελέτη αναστήλωσης.

Ενεργό ρόλο και Πρωτοβουλία γι’αυτό πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι δύο δήμοι Γ.Καραισκάκη και Αργιθέας αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια σ' όλους πάντα τέτοιες αξιόλογες πράξεις.