Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

ΓΣΕΕ. Δυναμικό παρόν από χιλιάδες εργαζόμενους στη γενική απεργία της 8ης Νοεμβρίου 2016.


8/12/16
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, χιλιάδες εργαζόμενοι μετείχαν στη σημερινή 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και μαζί με ανέργους, συνταξιούχους, νέους και νέες έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως.
Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας με τη σημερινή κινητοποίηση έδωσε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν μπορεί πλέον να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, που έχουν κάνει δυσβάσταχτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Οι διαδηλωτές, μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο Πεδίον του Άρεως, πραγματοποίησαν μαζική πορεία στη βουλή, ενώ ψήφισμα διαμαρτυρίας παραδόθηκε στο Γραφείο του Προέδρου του Κοινοβουλίου.
Η ΓΣΕΕ, μαζί με τους εργαζόμενους, θα συνεχίσουν τον αγώνα έως ότου μπει οριστικό τέλος στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις, που εξαθλίωσαν κοινωνία και οικονομία.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


8/12/16

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η σημερινή Γενική Απεργία όπως και οι προηγούμενες Γενικές απεργίες με άλλες κυβερνήσεις είναι μια εξόχως πολιτική ενέργεια, για να διαμαρτυρηθούμε για να αντιδράσουμε απέναντι στις πολιτικές που ασκούνται.
Δεν είναι μόνο τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.
Τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που σήμερα κυβερνούν, ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουν την πολιτική ανατροπή και θα αλλάξουν αυτήν την πολιτική.
Αντί αυτού είχαμε μία από τα ίδια. Ένα τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο που θέτει σε αμφισβήτηση τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης.
Δεν ξεχνάμε ότι ψηφίζεται αυτές τις μέρες ένας προϋπολογισμός περικοπών και λιτότητας.
Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν απαιτήσεις από τους δανειστές που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το περιτύλιγμα για να τις ικανοποιήσει.
Ο κόσμος της εργασίας, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που έχει πληρώσει φόρο αίματος με την ανεργία, δεν αντέχει άλλο να γίνονται παιχνίδια στην πλάτη του.
Πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε, ας είμαστε καθημαγμένοι, ας είμαστε χτυπημένοι από παντού, δεν έχουμε άλλο όπλο από τον αγώνα.
Εμείς θα συνεχίσουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στο Πεδίον του Άρεως , ενώσαμε για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρία μας ,ενάντια στις νέες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις της Κυβέρνησης, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα ,στη φοροεπιδρομή και γενικότερα στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα που εξαθλίωσαν κοινωνία και οικονομία.
Αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:
Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικότητα αμοιβών και όρων εργασίας ΕΓΣΣΕ, επέκταση ΣΣΕ, ολική μετενέργεια, αρχή της εύνοιας, άμεση επαναφορά των κατώτατων αμοιβών και των προσαυξήσεων προϋπηρεσίας – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
 • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
 • Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.
 • Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στη βάση των προτάσεων
 • Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα
 • Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους. Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
 • Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα – Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής σε βάρος του εργατικού εισοδήματος, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών,.
 • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
 • Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2017 με έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης και του κοινωνικού προσώπου που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας σε επίπεδο εθνικού οικονομικού προϋπολογισμού.
 • ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας αδιαπραγμάτευτες.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: