Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία ησυζήτηση για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ηπείρου,που διοργανώθηκε στα πλαίσια του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016»






Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το Σάββατο το απόγευμα 5 Μαρτίου2016, στα πλαίσια του ''Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016'', συζήτηση με θέμα την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέμα που κυριαρχεί στη δράση της Ηπειρώτικης Αποδημίας διαχρονικά και είναι ένας από τους κύριους άξονες δράσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας σε διάφορα μέτωπα, από την προστασία των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου μέχρι την κατάσταση στα Ηπειρώτικα Πανηγύρια, στην παραδοσιακή μουσική και το χορό σήμερα. 

Η τόσο σημαντική συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. Γιώργου Δόση, που τόνισε την σημασία και την βαρύτητα που

 δίνει η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών στο ζήτημα της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομίάς.

































 Στη συνέχεια με εισηγητικές παρεμβάσεις, μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις αλλά και το γενικότερο προβληματισμό και την άποψή τους, μίλησαν  οι, Βαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, Ηλίας Δήμας, Καθηγητήε ΤΕΦΑΑ και χοροδιδάσκαλος και ο Χρήστος Τούμπουρος, ερευνητής, λαογράφος και ιστορικός για θέματα Τζουμέρκων. Από μέρους των Λέσβιων που βραβεύθηκαν φέτος στις «Ηπειρώτικες Γέφυρες» του ''Πανηπειρώτικου Πανοράματος'', εισηγητική παρέμβαση πραγματοποίησε ο ερευνητής Φώτης Βασίλογλου, με θέμα «Πτυχές της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Λέσβου».
 Τη συζήτηση συντόνισε, παρεμβαίνοντας εισηγητικά από μέρους της Π.Σ.Ε., ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης. 

Η συζήτηση για την Πολιτιστική Κληρονομιά ήρθε σαν ένα επόμενο βήμα μετά από την τόσο αξιόλογη και μαζικότατη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών από την Π.Σ.Ε. τον Νοέμβριο του 2014 με θέμα τα «Ηπειρώτικα Πανηγύρια» και στην οποία εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 300 Ηπειρώτικες Αδελφότητες και Ενώσεις. Οι φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτά τα θέματα και στηρίζουν τη παράδοση, με τις παρεμβάσεις για τη δική τους εμπειρία και άποψη στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο γενικά όσο και ιδιαίτερα, μέσα από τη δική τους δράση, στη λειτουργία των χορευτικών τους, στη διοργάνωση των εκδηλώσεών και των πανηγυριών στα χωριά και την Αποδημία.

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: