Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Περίβλεπτος Ιωαννίνων. Δείτε τα video






Δείτε τα video





























Περίβλεπτος

Η Περίβλεπτος (Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου - Δημοτική Ενότητα Περάματος), ανήκει στον δήμο Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Περίβλεπτος". Έδρα του δήμου είναι τα Ιωάννινα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Περίβλεπτος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Περιβλέπτου, του πρώην Δήμου Περάματος του Νομού Ιωαννιτών.
Η Περίβλεπτος έχει υψόμετρο 564 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,7615235056 και γεωγραφικό μήκος 20,7758281262. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Περίβλεπτο θα βρείτε εδώ.
Ο πρώην Δήμος Περάματος

Ο δήμος Περάματος ήταν δήμος του νομού Ιωαννίνων που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Ιωαννιτών. Καταλάμβανε έκταση 81.119 στρεμμάτων και είχε (πραγματικό) πληθυσμό 5.743 κατοίκους. Έδρα του ήταν το Πέραμα.

Διαίρεση.
Στο δήμο περιλαμβάνονταν τα εξής 9 δημοτικά διαμερίσματα:

Δ.δ. Πέραμα -- το Πέραμα
Δ.δ. Αμφιθέας -- η Αμφιθέα
Δ.δ. Κρυόβρυση -- η Κρυόβρυση
Δ.δ. Λιγκιάδων -- οι Λιγκιάδες ή Λυγκιάδες
Δ.δ. Περιβλέπτου -- η Περίβλεπτος
Δ.δ. Σπόθων (της πρώην κοινότητας Κρυόβρυσης) -- οι Σπόθοι

























Ιερά Μονή Στούπαινας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου): 
Πάνω από το χωριό Περίβλεπτος και κάτω από τον νέο δρόμο Κρανούλα- Δικόρυφο βρίσκεται η μονή Στούπαινας που πήρε το όνομα της από την δωρήτρια σύζυγο κάποιου Στούπη. Το καθολικό της χτίστηκε το 1724, και η ιστόρησή του ολοκληρώθηκε το 1734. Μονόκλιτη βασιλική με 4 εσωτερικούς τρούλους και εξαιρετικές τοιχογραφίες μισοκατεστραμμένες. Το μοναστήρι λειτουργούσε και ως θεραπευτήριο φυματικών και ψυχοπαθών, τους οποίους έδεναν στο καρφί του νάρθηκα που σώζεται ως σήμερα. Με τα έσοδα της μονής συντηρούνταν κατά την οθωμανική κυριαρχία τα σχολεία της Περιβλέπτου, της Κρανούλας, του Δικόρυφου, των Κήπων, του Μανσσή και της Καλωτάς Ζαγορίου. Η μονή, εκτός από το καθολικό της καταστράφηκε το 1941 από τα στρατεύματα κατοχής και υπέφερε και κατά τον Εμφύλιο. Το συγκρότημα αποκαθίσταται σταδιακά ήδη από την 10ετία του 1960. Είναι διατηρητέο μνημείο. 


Καμάρα του Μελά στην Περίβλεπτο



Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο δεν υπάρχει πιά. Γεφύρωνε ρέμα της περιοχής που κατέληγε στην αποξηραμένη πιά λίμνη της Λαψίστας. Πήρε το όνομά του διότι την 4η Αυγούστου του 1928 απήχθησαν εκεί οι Βουλευτές του Προοδευτικού κόμματος του Καφαντάρη, Αλέξανδρος Μελάς και Αλέξανδρος Μυλωνάς. Η απαγωγή έγινε από τους περίφημους λήσταρχους της Ηπείρου τους Κουμπαίους. 

Οδηγίες Πρόσβασης: Θα συναντήσουμε το σημείο που έστεκε το γεφύρι δίπλα στην εθνική οδό καθώς οδηγούμε απο τα Ιωάννινα προς την Κόνιτσα. Συγκεκριμένα είναι στο 15,3 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων. 

Νομός: Ιωαννίνων. Κοινότητα: Περίβλεπτος. Συντεταγμένες: 39°46'06.0"N 20°45'27.9"E Μορφή: Μονότοξο. Κατάσταση: Γκρεμισμένο
Στοιχεία: 

Στις 4 Ιουλίου 1928 ο Βενιζέλος αναλαμβάνει πρόεδρος της κυβέρνησης και στις 9 Ιουλίου προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου. Ο Βενιζέλος θα περιοδεύσει για πρώτη φορά στα Γιάννενα, στις 4 Αυγούστου 1928. Θα φτάσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με το πλοίο "Ατρόμητος" στην Πρέβεζα όπου τον υποδέχονται οι ανώτατες αρχές της Ηπείρου. Παραδοσιακά βενιζελική η Ήπειρος υποδέχεται με λαμπρότητα τον Κρητικό πολιτικό και όλη η πόλη των Ιωαννίνων ξεσηκώνεται για την ομιλία που θα γίνει το βράδυ στη κεντρική πλατεία (την κάτω πλατεία όπως την λέγανε τότε, κοντά στο Ρολόι) μπροστά από το ξενοδοχείο "Αβέρωφ", το οποίο λειτουργούσε και μεταπολεμικά στη θέση απέναντι από το ζαχαροπλαστείο "Διεθνές". Ο Βενιζέλος θα μιλήσει από τον εξώστη του ξενοδοχείου όμως η κοινή γνώμη θα παγώσει από την είδηση που είχε γίνει γνωστή, ότι η συμμορία των Κουμπαίων είχε απαγάγει το πρωί της ίδιας μέρας, τους υποψήφιους βουλευτές Ιωαννίνων του Προοδευτικού κόμματος του Καφαντάρη, Αλέξανδρο Μυλωνά και Αλέξανδρο Μελά, αμφότεροι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη πόλη, γαμπροί του Δαγκλή και μέχρι τότε βουλευτές.























Η απαγωγή
Η είδηση είναι σοκαριστική. Δεν είναι γνωστό με ακρίβεια για το αν ο Βενιζέλος γνώριζε για την απαγωγή πριν από την ομιλία, είναι βέβαιο όμως ότι στην ομιλία που έκανε μετά την εκδήλωση, στη δεξίωση που ακολούθησε, μεσάνυχτα σχεδόν, έκανε σαφές ότι "θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στην Ήπειρο" αλλιώς θα παραιτηθεί. Η απαγωγή των δύο πολιτικών αποτελεί κομβικό γεγονός στη πάταξη της ληστείας στην Ελλάδα και ακολουθείται από ντόμινο εξελίξεων. Στο μεταξύ, βέβαια, Μυλωνάς και Μελάς ήταν στα χέρια των ληστών. Η απαγωγή έγινε στις 10:30 το πρωί στο 13ο χλμ κοντά στην Ασφάκα, σε μία γέφυρα που αργότερα πήρε και το όνομά τους (Γέφυρα Μελά). Η πολυμελής συμμορία του Τάκη και Κώστα Κουμπή έστησε καρτέρι και απήγαγε τους δύο μαζί με τη συνοδεία τους, που βρίσκονταν σε περιοδεία. Θα ζητήσουν λύτρα 5 εκατ. δραχμές και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα τα πάρουν. Στο μεταξύ, το γεγονός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα και ανταποκριτές των αθηναϊκών εφημερίδων καταφτάνουν στα Γιάννενα. Τίθεται ακόμα και το ερώτημα της ματαίωσης των εκλογών της 19ης Αυγούστου. Το θέμα της ληστείας μπαίνει ξανά στο τραπέζι και εμπλέκεται με πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές που ακολουθούν τη συγκρότηση του κράτους ήδη από το 1912-1913 και την απελευθέρωση των "νέων χωρών". Μέσα σε αυτό το πρίσμα γίνεται όλο πιο έντονη η φωνή που ζητάει "να τελειώνουμε με τους ληστές". Παρά όμως την έντονη πολιτικολογία και τις δημοσιογραφικές αντιπαραθέσεις, η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση ήταν εξαρχής μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου όπως λέμε, μια πολύ σκληρή απαγωγή. Η προϊστορία των ληστών στην Ήπειρο ή τη Θεσσαλία έδειχνε ότι ήταν πολύ πιθανή και η εκτέλεση ακόμα των απαχθέντων. Στα ψηλά βουνά των Ιωαννίνων, οι ληστές θα απελευθερώσουν στις 6 Αυγούστου τον Μυλωνά για να αναζητήσει τα λύτρα. Θα τον αφήσουν πίσω από το Μιτσικέλι και θα περιπλανηθεί ολόκληρο το βράδυ για να βρει το δρόμο του το πρωί για το Δίκορφο. Στις 2 το μεσημέρι της 7ης Ιουλίου θα φτάσει καταταλαιπωρημένος στα Γιάννενα. Στις 11 Αυγούστου, το Σάββατο, οι Κουμπαίοι θα απελευθερώσουν και τον Μελά στο Λυκόστομο αφού παίρνουν στα χέρια τους 5.200.000 δραχμές. Θα διαφύγουν στην Αλβανία με ένα μεγάλο ποσό από τα λύτρα να δίδεται όπως λέχθηκε στο δίκτυο υποστήριξης που είχαν μέσα στα Γιάννενα αλλά και στους υποστηρικτές τους στην Αλβανία. Η αντίστροφη όμως μέτρηση για τη σύλληψή τους είχε αρχίσει χωρίς να το γνωρίζουν, Τους Κουμπαίους θα τους συλλάβει η αλβανική αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου στο Μεσοπόταμο, στο Δέλβινο, όχι πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα. Θα μεταφερθούν στην Ελλάδα αλλά το δικαστήριο στη Κέρκυρα θα δείξει επιείκια. Τελικά σε δίκη στην Αθήνα θα καταδικαστούν για άλλες υποθέσεις σε θάνατο. Στις 28 Φεβρουαρίου 1930 θα εκτελεστούν πίσω από το "Σωτηρία". Ο Τάκης Κουμπής θα αναφωνήσει "Γεια σου κόσμε" ενώ κάποιες αναφορές λένε ότι φώναξαν "Άδικα μας χαλάν".
Φωτογραφία: Σπύρος Μαντάς
Καμάρα του Μελά
Καμάρα του Μελά
Καμάρα του Μελά

Καμάρα του Μελά
Εργοστάσιο Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων
Το εργοστάσιο παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων είναι το 1ο υποκατάστημα της εταιρείας μας. Βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων και διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 21.500m2.

Στην έκταση αυτή βρίσκεται η ομώνυμη πηγή «ΒΙΚΟΣ» και η πηγή επιτραπέζιου νερού «Σεπετά». Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής και αποθήκευσης καθώς και χώρους γραφείων για τις διοικητικές υπηρεσίες. Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης - τυποποίησης - συσκευασίας είναι καθετοποιημένες και αυτοματοποιημένες: παραγωγή φιαλών PET - εμφιάλωση - εγκιβωτισμός - παλετοποίηση.
Στο εργοστάσιο της Περιβλέπτου λειτουργούν 7 συνολικά γραμμές παραγωγής/εμφιάλωσης με συνολική δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τις 1.190 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο.
Το εργοστάσιο διαθέτει άρτια εξοπλισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο 100m2, στελεχωμένο με πολυδύναμο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό 8 χημικών μηχανικών / χημικών / βοηθών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των καθημερινών ελέγχων (φυσικοχημικών - μικροβιολογικών - οργανοληπτικών - διαστασιολογικών) του νερού σε όλα τα στάδια παραγωγής του, από την πηγή έως και το έτοιμο προϊόν, σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Επίσης, τον έλεγχο των υλικών συσκευασίας, τον έλεγχο της υγιεινής του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων της παραγωγής για την τήρηση του συστήματος HACCP για την πρόληψη οποιουδήποτε κινδύνου, αλλά και την συνολική τήρηση όλων των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.
Ενδεικτικά και μόνο σε ότι αφορά τους μικροβιολογικούς ελέγχους, κατά την διάρκεια των ετών 2013 και 2014 διενεργήθηκαν απο το εργαστήριο μας αντίστοιχα 55.231 και 61.467 έλεγχοι.
Το συνολικό κόστος του ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας προιόντος το 2013 ήταν 353.436?, ενω το 2014 έφθασε τα 377.435?.
Το εργοστάσιο λαμβάνει νερό από τις ακόλουθες πηγές. Διαβάστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθεμίας:

Εργοστάσιο Βίκος Εργοστάσιο Βίκος Εργοστάσιο Βίκος




Δεν υπάρχουν σχόλια: