Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Βήμα-βήμα προς ένταξη η Νικόπολη στον κατάλογο μνημείων της UNESCO

NIKOPOLH

Αξιοζήλευτη είναι η πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Ήπειρος και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένα απ' τα μνημεία της δεν έχει ενταχθεί στον περίφημο κατάλογο της UNESCO οφείλεται αποκλειστικά στο ότι άργησε να υπάρξει οργανωμένη διεκδίκηση μίας τέτοιας αναγνώρισης, η οποία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την περιοχή μας, τουριστικά και οικονομικά.

Αυτό το δεδομένο όμως έχει αλλάξει και όλα δείχνουν πως ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης στην Πρέβεζα θα είναι ο πρώτος που θα συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, με την αρχαία Δωδώνη να έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, αν και είναι σαφές πως επίσης δικαιούται αντίστοιχης διεθνούς αναγνώρισης!
Συνάντηση στο ΥΠ.ΠΟ
Για την προώθηση της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO βοηθάει, πλην των υπολοίπων φορέων και ο Όμιλος UNESCO Νομού Πρέβεζας, ο πρόεδρος του οποίου Ευάγγελος Κατσίμπρας συναντήθηκε αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Πολιτισμού με τη Γενική Γραμματέα κ. Μαρία Βλαζάκη (φωτό). Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου.
Επί αρκετό καιρό παρατηρήθηκε μία στασιμότητα στην κατάρτιση του φακέλου, η οποία, όπως έγινε γνωστό, οφείλονταν στο γεγονός ότι έπρεπε να συγκροτηθεί νέα ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού λόγω συνταξιοδοτήσεως μελών της παλιάς. Κατά την πρόσφατη συνάντηση η Γενική Γραμματέας υποσχέθηκε την άμεση συγκρότηση νέας ομάδας εργασίας.
Δουλειά 14 ετών
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος UNESCO Νομού Πρέβεζας από το έτος  2002 που σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είχαν καταθέσει από κοινού το αίτημα για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο με τα προστατευόμενα μνημεία, εργάζεται και θα συνεχίσει με επιμονή μέχρι την τελική επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
Η αρχαία Δωδώνη
Όσον αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που σαφώς και διαθέτει όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, ο δρόμος μάλλον είναι μακρύς ακόμα. Τελευταίο νέο επ' αυτού υπήρξε η ανακοίνωση που έκανε το περασμένο καλοκαίρι απ' τα Γιάννενα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ότι ο φάκελος της Δωδώνης θα κατατεθεί ξανά στην UNESCO για την ένταξή της στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου στο μεταξύ άλλαξε και κανείς δεν ξέρει σε ποιο συρτάρι έχει μπει εκείνη η δέσμευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: