Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

To «Βατοπέδι» του Λεβάντε... Mια τεράστια δασική έκταση μεταβιβάστηκε με τη χρήση ενός εγγράφου της περιόδου της Ενετοκρατίας!


Στη βορειοδυτική Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου του πασίγνωστου «Ναυαγίου» εκτυλίσσεται από τον Μάιο του 2014 μια υπόθεση αγοραπωλησίας που φέρνει στο νου την περίφημη υπόθεση του Βατοπεδίου.

Τότε, στην υπόθεση Βατοπεδίου, κάποιοι επικαλούνταν ως τίτλους κτήσης τα οθωμανικά χρυσόβουλα. Στην περίπτωση της βορειοδυτικής Ζακύνθου μια τεράστια δασική έκταση μεταβιβάστηκε με τη χρήση ενός εγγράφου της περιόδου της Ενετοκρατίας!

Με διαδικασίες φαστ τρακ η έκταση αυτή μεταβιβάστηκε στην εταιρεία ακινήτων Real Estate Pimana Α.Ε., η οποία παρουσιάζεται ως εταιρία του εμίρη του Κατάρ, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους είναι εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων. Το βενετσιάνικο έγγραφο το οποίο παρουσίασε η οικογένεια που πούλησε την έκταση αφορούσε μόνο 79 στρέμματα και με βάση αυτό η τοπική μονή την εποχή της Ενετοκρατίας (!) παραχωρούσε ένα κομμάτι εκκλησιαστικής περιουσίας για χρήση και όχι φυσικά την κυριότητα. Με άλλα λόγια, στον 21ο αιώνα 


παρουσιάζονται ως αποδεικτικά στοιχεία τίτλοι κτήσης του 1700!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κάτοικοι, τα τοπογραφικά της έκτασης που μεταβιβάστηκε «συστέλλονται και διαστέλλονται», ενώ διατυπώνουν τις ενστάσεις τους για σειρά εγγράφων δημοσίων υπηρεσιών που γνωμοδότησαν και οδήγησαν στην αμφιλεγόμενη μεταβίβαση.
Η περιοχή των 15.000 στρεμμάτων, όπως επιβεβαιώνουν οι κάτοικοι, χρησιμοποιούταν ως βοσκότοπος και αποτελεί δημόσια δασική έκταση, ενώ ο φερόμενος ως κληρονόμος και πωλητής δεν είχε ποτέ εμφανιστεί μέχρι τη στιγμή της αγοραπωλησίας.
Όπως τονίζουν κάτοικοι και των τεσσάρων κοινοτήτων στις οποίες βρίσκονται τα διαφιλονικούμενα στρέμματα, ο φερόμενος ως κληρονόμος μεταβιβάζει εκτάσεις που δεν του ανήκουν, χιλιάδες στρέμματα δημοτικής-δημόσιας γης, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές εκτάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μέρος των στρεμμάτων αυτών δηλώνονταν κάθε χρόνο στο δημοτικό κτηματολόγιο. Επίσης, η έκταση είναι σε περιοχή Natura, έχει καεί πρόσφατα (!) και έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα.
Αν και οι εκπρόσωποι της Real Estate Pimana Α.Ε. διατείνονται ότι η έκταση δεν περιλαμβάνει την παραλία του γνωστού «Ναυαγίου», που έκανε διάσημη τη Ζάκυνθο, είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που στην περιοχή κατασκευαστεί μεγάλη τουριστική μονάδα, με βάση τον ισχύοντα νόμο, η χρήση του αιγιαλού από τον ιδιώτη, στην περίπτωσή μας από την εταιρεία ακινήτων, θα θεωρηθεί αυτονόητη...
Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά της εταιρείας
Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών από κοινού με τον Δήμο Ζακύνθου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας Real Estate Pimana Α.Ε. για την υπόθεση αυτή.
Επίσης, έχει κατατεθεί αγωγή από την Εκκλησία και και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για να εκπέσει ως παράνομη η αγοραπωλησία.
Η εκδίκαση της αγωγής είχε οριστεί για την 3η Φεβρουαρίου αλλά λόγω της αποχής των δικηγόρων μετατέθηκε για αρχές Απριλίου.
Ενόψει της εκδίκασης δεν έλειψαν, βέβαια, και τα σχετικά δημοσιεύματα που «θρηνούν» για την κωλυσιεργία όσον αφορά την τεράστια επένδυση και κάνουν λόγο για «μυλόπετρες των τοπικών διενέξεων και της γραφειοκρατίας» αφήνοντας αιχμές κατά της Περιφέρειας, που δεν επιθυμεί τάχα την... ανάπτυξη. Τα δημοσιεύματα αυτά αποσιωπούν, όμως την ουσία της υπόθεσης που είναι η παράνομη αγοραπωλησία της εν λόγω έκτασης.
Η Νομαρχιακή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της σχολιάζει τα δημοσιεύματα αναφέροντας ότι «αποδίδουν με εξαιρετικά μονομερή τρόπο το επίδικο της δικαστικής αντιπαράθεσης, ενώ συνδέουν την αυτονόητη αποκατάσταση της νομιμότητας με τον "κίνδυνο να χαθεί μια σπουδαία επένδυση", η οποία και παρουσιάζεται σαν το νέο σχέδιο Μάρσαλ για τη Ζάκυνθο».
Στ. Κοντονής: « Γνώμονας της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τήρηση της νομιμότητας»
Ο βουλευτής Ζακύνθου και υφυπουργός Στ. Κοντονής σε δηλώσεις στον τοπικό Τύπο διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης που αφορά την επένδυση.
«Γνώμονας της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τήρηση της νομιμότητας. Αν δε σεβόμαστε και δεν τηρούμε τους νόμους, η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα γίνουμε ζούγκλα» σημείωσε ο Στ. Κοντονής.
«Κανείς δεν λέει να μη γίνει μια επένδυση, η οποία θα προσφέρει και θέσεις εργασίας στον τόπο. Η επένδυση, όμως, θα πρέπει να γίνει με τήρηση των κανόνων δικαίου και των προϋποθέσεων του νόμου» σχολίασε και συμπλήρωσε πως από την αρχή στην υπόθεση έχει εντοπιστεί ένα πρόβλημα που αφορά τις πολλές και διαφορετικές ιδιοκτησίες στην υπό πώληση περιοχή.
«Υπάρχουν ιδιωτικές και δημόσιες ιδιοκτησίες, περιουσίες που ανήκουν σε Ιδιωτικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στην υπό πώληση περιοχή και με τρόπο επιπόλαιο δεν έχουν χαρτογραφηθεί και δεν έχουν εξαιρεθεί, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για το τι γίνεται, πού γίνεται και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται».
Ο Στ. Κοντονής προανήγγειλε ελέγχους στην υπόθεση της αγοραπωλησίας και τόνισε ότι η δασική υπηρεσία πρέπει να επιληφθεί για τις δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και είναι αναδασωτέες.
Επί ποδός ο Δήμος Ζακύνθου και οι κάτοικοι
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ζακυνθινή Αναγέννηση» και δημοτικός σύμβουλος Ζακύνθου, Αντώνης Κασιμάτης, μας ενημέρωσε ότι το ζήτημα ετέθη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε να προβεί σε περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα ακυρώσουν την παράνομη αγοραπωλησία και θα κατοχυρώσουν την περιουσία του δήμου με την πλήρη καταγραφή των εκτάσεων.
Οι κάτοικοι των τεσσάρων κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν τμήματα της συνολικής έκτασης δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν. Έχουν ήδη δημιουργήσει μια πρωτοβουλία και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους ώστε να διεκδικήσουν το αυτονόητο, τον τόπο τους.
Όπως μας τόνισε ο Δημήτρης Μποζίκης, κάτοικος της περιοχής και μέλος της πρωτοβουλίας, «οι ντόπιοι δεν αντιδρούν στις επενδύσεις, αντιθέτως επιθυμούν την αξιοποίηση του τόπου τους, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό της Ζακύνθου δεν έχει εξελιχθεί με τον ίδιο ρυθμό που εξελίχθηκε το υπόλοιπο νησί και δεν έχει αρκετό τουρισμό, παρά τη φυσική ομορφιά της περιοχής».
Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι αφενός να τηρηθεί η νομιμότητα και να μη χρησιμοποιηθεί ως μέσο στην ανάπτυξη η καταπάτηση δασικών εκτάσεων και ιδιωτικών περιουσιών. Αφετέρου, η τοπική κοινωνία έχει από καιρό δείξει ενδιαφέρον για μια ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της ορεινής Ζακύνθου. Οι ντόπιοι θεωρούν πολύ ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη της περιοχής τους τη σχετική ολοκληρωμένη μελέτη που έχει εκπονήσει το ΤΕΙ Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του προγράμματος INTERRRG NAT-PRO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: