Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Οι μεταναστευτικές ροές θα διαχυθούν σε όλη την επικράτεια; Τα δεδομένα για την Ήπειρο

Οι μεταναστευτικές ροές θα διαχυθούν σε όλη την επικράτεια;-Τα δεδομένα για την Ήπειρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους, προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

e1a5260e14d121b13781ae5a05e2a9ed L

Να θυμίσουμε ότι όσον αφορά την Ήπειρο, το 2012 είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για να μετατραπεί σε Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών το στρατόπεδο στη Φιλιππιάδα (δείτε εδώ) , αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ τότε ειδικοί σύμβουλοι των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου επισκέφτηκαν την Ήπειρο και έλεγξαν τις συνθήκες καταλληλότητας του ΚΕΝ Άρτας, του στρατοπέδου Βελισσαρίου στα Γιάννενα και του «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα, ώστε να μετατραπούν σε Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το αν αυτές οι προτάσεις θα ληφθούν υπόψη ή αν θα γίνει νέα επιλογή χώρου όταν και αν κριθεί απαραίτητο.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής

 Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μιμηθούν τους νησιώτες, που με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στη χώρα μας, εάν κάποιες γειτονικές χώρες, μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις, επιλέξουν το κλείσιμο συνοριακών εισόδων.
«Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να αποφευχθεί αυτό το γεγονός» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» τη δημιουργία των hot spots και των προαναχωρησιακών κέντρων.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: