Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Αρχαιολογικά ευρήματα και Ιονία Οδός. Η περίπτωση του Γοργόμυλου Πρέβεζας...

Αρχαιολογικά ευρήματα και Ιονία Οδός - Η περίπτωση του Γοργόμυλου Πρέβεζας...

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, στις 3 Φεβρουαρίου 2016, εγκρίθηκαν μία σειρά συμπληρωματικών εργασιών κατά μήκος του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου της Ιονίας Οδού, για την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων, που εντοπίστηκαν.
Στη λίστα με τις περιπτώσεις, υπάρχει αναφορά και σε ευρήματα στο εργοτάξιο στον κόμβο Γοργομύλου στο Δήμο Ζηρού από τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, εντοπίστηκαν ευρήματα μίας αγροικίας, η οποία τοποθετείται χρονικά στην ελληνιστική περίοδο.
Στο έγγραφο της απόφασης του Υπουργείου τονίζεται για την περίπτωση του Γοργόμυλου: «... μη διατήρηση (ξήλωμα) αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στην χ.θ. 163+275 έως χ.θ. 163+180, στο πλαίσιο του έργου «Αποπεράτωση οδικών Υποδομών Αυτοκινητοδρόμου: Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης)- Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι-Χαλκίδα», στον κόμβο Γοργομύλου, Δήμου Ζηρού, ΠΕ Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».
Αντίθετα για ευρήματα στο Δήμο Μεσολογγίου και στο Κομπότι Άρτας προτείνεται η διατήρηση και η κατάχωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, αλλά και οι αρμόδιοι επιστήμονες για λογαριασμό της εταιρείας είχαν καλή γνώση των ευρημάτων στο Γοργόμυλο και το θέμα τους είναι γνωστό.
Παράλληλα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 πήρε απόφαση για τη μη διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στον κόμβο Γοργομύλου της Ιονίας Οδού.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχει επισημάνει αρκετές φορές σε ανακοινώσεις του ότι το ΚΑΣ έχει μετατραπεί από επιστημονικό συμβούλιο σε όργανο πολιτικών γνωμοδοτήσεων που επιβάλλονται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και έχει τονίσει το γεγονός ότι μικρότερης σπουδαιότητας ευρήματα παραμερίζονται για να «τρέξει» η κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Σε σπουδαία ευρήματα οι κατά τόπους αρχαιολογικές υπηρεσίες βάζουν «φρένο» και είναι σε εγρήγορση, ωστόσο η κατεύθυνση εδώ και αρκετά χρόνια των πολιτικών ηγεσιών είναι να ολοκληρωθούν οι οδικές υποδομές με συντοπτικές διαδικασίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: