Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Οι κούκλες της διπλανής πόρτας... Ένας φωτογράφος ανακαλύπτει την ομορφιά τυχαία, στους δρόμους της Αθήνας

image


Ο Παναγιώτης Ντάγκας είναι ένας φωτογράφος που ξεκίνησε σαν ερασιτέχνης, εδώ και λίγο καιρό, κάνοντας τα συνηθισμένα: παρακολουθούσε σεμινάρια, σκάλιζε φωτογραφικές μηχανές από δεύτερο χέρι, έβγαινε φωτοβόλτες με μεγάλες παρέες αναζητώντας θέματα που τελικά δεν έβρισκε, είχε instagram. Διαπιστώνοντας ότι οι πόρτες και τα παράθυρα μισογκρεμισμένων νεοκλασικών δεν ήταν αυτό που ήθελε να φωτογραφίζει, άρχισε να κινείται μόνος του αναζητώντας την έμπνευση σε ανθρώπους. Τυχαίους, περαστικούς, τη ζωή στους δρόμους της Αθήνας. Και την ανακάλυψε στα πρόσωπα των κοριτσιών.

Πόσο κλισέ μπορεί να είναι - ένας νεαρός άντρας να πλησιάζει ευγενικά μία κοπέλα στο δρόμο και να την ρωτάει «Μπορώ να σε φωτογραφίσω;». Οι περισσότερες θα σκέφτονταν «επαγγελματικό πέσιμο» και οι wannabes θα σκέφτονταν «είμαι μοντέλο, επιτέλους κάποιος το αναγνωρίζει». Ο Παναγιώτης Ντάγκας όμως δεν ψάχνει σύντροφο, τους το ξεκαθαρίζει από την αρχή και, το κυριότερο, δεν αναζητάει τα επίδοξα μοντέλα. Αυτό που κάνει είναι να επισημαίνει με τη φωτογραφική ματιά του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομορφιάς στην καθημερινότητά της. Αυτή την ομορφιά θέλει να φωτογραφίζει. Απλά κορίτσια της διπλανής πόρτας που θέλουν να ποζάρουν στο φακό του.
Το επιχείρημά του είναι απλό: «Εσύ θα κερδίσεις καμιά διακοσαριά φωτογραφίες πορτρέτα σου, κι εγώ ένα ακόμα ωραίο πορτρέτο κάποιας Αθηναίας στο instagram μου». Δεν τους ζητάει τίποτα. Διαλέγουν μόνες τους την τοποθεσία, «ένα μέρος στο οποίο συχνάζουν και νοιώθουν άνετα εκεί» όπως λέει ο ίδιος. Ντύνονται και βάφονται όπως θέλουν εκείνες. Καμία επέμβαση. Πρέπει «να είναι ο εαυτός τους» και αυτή την άνεση, τη χαλάρωση και την αίσθηση του παιχνιδιού και του αθηναϊκού φωτός επάνω τους προσπαθεί να συλλάβει εκείνος με την κάμερά του.
Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο instagram και παίρνουν likes. Το παιχνίδι πια ανήκει στα κορίτσια, είναι το πάρτι των social media. Οι ίδιες δέχονται τη δημοσιοποίηση, αυτή είναι η σύμβασή τους αλλά και η ικανοποίησή τους.
Σε εμάς αρέσει η ομορφιά έτσι όπως αποτυπώνεται, κάπως αβίαστα, κάπως παιχνιδιάρικα, μέσα στη ζωή αυτής της πόλης. Αν ακολουθήσουμε τη φωτογραφική ματιά του Παναγιώτη Ντάγκα μπορεί να την ανακαλύψουμε κι εμείς να υπάρχει δίπλα μας, στους δρόμους, στο μετρό, σε ένα κορίτσι που περνάει φευγαλέα από μπροστά μας. Κι αν πετύχουμε το σωστό φως μπορεί να γεμίσουμε κι εμείς το μυαλό μας με τέτοιες εικόνες.

Ο Παναγιώτης μας δείχνει μερικά από τα κορίτσια της διπλανής πόρτας. 
(Περισσότερα: P.Dagas Photography και instagram)


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



Δεν υπάρχουν σχόλια: