Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

174 είδη σπάνιων πουλιών υπάρχουν στο Δέλτα Καλαμά!

YDROBIA POYLIA


Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάστηκε πριν λίγες μέρες και παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συχνά κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την υποβάθμισή τους, η Ήπειρος διαθέτει μερικούς από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά και ψάρια. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) που πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Λίμνη Παμβώτιδα και στις εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής της πρώην λίμνης Λαψίστας κατέγραψαν και φέτος σπάνιους πληθυσμούς. 
Σημαντικοί υγρότοποι όμως υπάρχουν και στη Θεσπρωτία, όπως το Δέλτα Καλαμά, και οι λίμνες Καλοδίκι, Λιμνοπούλα, Προντάνη. 
- Στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 174 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα.
 Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (το 46% επί του συνόλου των ειδών της ορνιθοπανίδας της περιοχής) και ιδίως για τους ερωδιούς αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης. Φιλοξενεί περισσότερο από το 1% του πληθυσμού του Αργυροτσικνιά (Egretta alba) στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό του πληθυσμού της χουλιαρομύτας (Platalea leucorodia),της χαλκόκοτας (Plegadis falcinellus) των φοινικόπτερων και των λευκοτσικνιάδων, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αργυροπελεκάνων τα τελευταία χρόνια που εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η ποικιλότητα στην υπόλοιπη πανίδα αφορά 30 είδη ψαριών από τα οποία το μικρό ψαράκι Valencia letourneuxi αποτελεί σπάνιο και προστατευόμενο είδος, 16 είδη ερπετών (5 είδη χελωνών, δύο του γλυκού νερού, δυο ξηράς και μία θαλάσσια, τέσσερα είδη σαυρών, 7 είδη φιδιών), 22 είδη θηλαστικών (μερικά από τα οποία είναι Neomys anomalus, Talpa stankovici, Felis silvestris, Myocastor coypus), 5 είδη αμφιβίων (2 φρύνοι-Bufo bufo, Bufo viridis, Hyla arborea, Rana epeirotica & Rana balcanica) και 29 είδη ασπονδύλων. Ερωδιοί και αλκυόνες κατακλύζουν  τη λίμνη Καλοδικίου, μαζί  με βατράχια, σαλαμάνδρες, μυοκάστορες. 
- Στο έλος Καλοδικίου, στη νότια Θεσπρωτία στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα οροπέδιο 100 μέτρων, η άγρια ζωή βρίσκει καταφύγιο στην οργιώδη βλάστηση. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων. Αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές. Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος.
- Στη Λιμνοπούλα Παραμυθιάς (Λίμνη Χοτκοβα), εμφανίζεται κατά διαστήματα ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός. Το μεταναστευτικό αυτό πτηνό, που σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, είναι είδος που κινδυνεύει, επιλέγει σταθερά την Λιμνοπούλα για την τροφή του. Πρόκειται για είναι ένα μεγάλου μεγέθους πουλί, που φτάνει τα 96 εκ. ύψος, τα 2 μέτρα άνοιγμα φτερών και τα 3 κιλά βάρος. Διαφέρει από τον λευκό πελαργό, που είναι και λίγο μεγαλύτερος, λόγω του χρώματός του, το οποίο είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω.
- Στη λίμνη Προντάνη Παραμυθιά Θεσπρωτίας εντοπίστηκαν τα είδη σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) και νυχτοκόρακα (Nycti­corax nycticorax).

Δεν υπάρχουν σχόλια: