Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 9ο Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου.


9o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 2015

Από 7-12 Αυγούστου 2015 πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ του Αραχθείου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θρήνο για το πρόσφατα χαμένο γεφύρι της Πλάκας «Ο θρήνος του Πρωτομάστορα- ένας θρύλος, μια σιωπή (1866-2015)»
  

  Στις 7  Αυγούστου είχαμε την τύχη και την χαρά να έχουμε κοντά μας την Όπερα Τσακάλωφ Ιωαννίνων με Διευθύντρια την κ. Ασπασία Ζέρβα και μαέστρο τον κ. Γιώργο Χλίτσιο. Η 12μελής ορχήστρα της Όπερας απαρτιζόταν από πιάνο, βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, φλάουτα, τρομπέτες και κλαρινέτα. Ακούστηκαν έργα ξένων και Ελλήνων μουσουργών (Bizet, Verdi, Offenbach, Rossini, Mascagni, Σακελλαρίδη, Μάστορα, Κωνσταντινίδη, Σουγιούλ, Piazzola, Loewe, E.Piaf, Bernstein, Kaenpfert και Kander) από την υψίφωνο κ. Κατερίνα Αποστολοπούλου και τη μεσόφωνο κ. Τζένη Χατζηδήμου.

Η βραδιά θύμιζε σκηνές από το έργο Τιτανικός, όπου ενώ το πλοίο βυθιζόταν η ορχήστρα έπαιζε κλασική μουσική κι οι επιβάτες χόρευαν με ενθουσιασμό σε κάποιο σαλόνι του πλοίου. Έτσι και η παράσταση πραγματοποιήθηκε κάτω από καιρικές συνθήκες με βροχή, βροντές κι αστραπές, αλλά και με τους θεατές καθηλωμένους από τα πρωτόγνωρα μουσικά ακούσματα.

Για την παράσταση ο κ. Γιάννης Β. Δελεβέγκας έγραψε:
«Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που παρευρέθηκα την περασμένη Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, στην εναρκτήρια παράσταση. Μια παράσταση, που προσέδωσε ωστόσο μια μικρή νότα αισιοδοξίας αναφορικά με την γρήγορη αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας. Ένα γκαλά, το οποίο περιελάμβανε άριες και ντουέτα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ. Συνθέσεις που αποδόθηκαν άψογα τεχνικά, από την Ηπειρώτικη Όπερα Τσακάλωφ Ιωαννίνων, με την ευγενική συμμετοχή δύο εξαίρετων λυρικών καλλιτεχνών.
Την έναρξη του προγράμματος κήρυξε η Ρίτα Νάστου-Μυστακοπούλου, που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας και όχι μόνο, αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού. Χαιρετισμό απηύθυναν προς το κοινό, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Αποδήμων Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών  Χρήστος Λαναράς που επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου όλων των Ηπειρωτών και από κάθε μετερίζι για την αναστήλωση του γεφυριού της πλάκας, καθώς και η πρόεδρος του «Τσακάλωφ» Ασπασία Ζέρβα η οποία με έναν φλογερό λόγο ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους που προέβησαν σε παρατεταμένα και αυθόρμητα χειροκροτήματα.   
Οι θεατές από τη μεριά τους ανταποκρίθηκαν θετικά, παρότι δεν ήταν στο σύνολό τους μυημένοι σε αυτού του είδους τα μουσικά ακούσματα. Επέδειξαν εντυπωσιακή κριτική ικανότητα απέναντι στο υψηλό αισθητικό επίπεδο και την ερμηνευτική δεινότητα των καλλιτεχνών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι προς το μέσον της παραστάσεως, ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο συνοδευόμενο από αστραπές, πλησίασε απειλητικά πάνω από τον χώρο του θεάτρου καιάρχισε να ρίχνει προειδοποιητικές σταγόνες βροχής. Ωστόσο, ούτε οι θε ατές έδειχναν προθυμία να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ούτε οι μουσικοί διάθεση να διακόψουν το πρόγραμμά τους. Σε αυτό συνετέλεσε και η δυναμική παρέμβαση της κας Ζέρβα, η οποία ενθάρρυνε τους καλλιτέχνες λέγοντας πως «Το νερό είναι ευλογία»! Και τότε η φύση συνεργάστηκε, το σύννεφο με μιας άλλαξε πορεία και η παράσταση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Αυτός είναι καλός οιωνός, μουρμούρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Αποδήμων Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς και συμφώνησε η ψυχή του Αράχθειου Θεάτρου  Ρίτα Νάστου-Μυστακοπούλου, που παρότι δεν είναι ηπειρώτικης καταγωγής, αλλά μικρασιάτικης, αγαπάει και το δείχνει  και εμπράκτως την Ήπειρο, όσο κανένας Ηπειρώτης.»

Στις 8 Αυγούστου παίχτηκε η κωμωδία “Δυο γάμοι και μια ...Αρκούδα!!!” σε κείμενα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ σε διασκευή του κ. Αντώνη Νικολάου.






Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο θρήνο για το πρόσφατα κατεστραμμένο Γεφύρι της Πλάκας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο διακεκριμένος νομικός και τραγουδιστής κ. Μάκης Κιάμος. Το τοπικό κανάλι ARTtv κάλυψε την εκδήλωση, η οποία στη συνέχεια προβλήθηκε κατ’ επανάληψη.
Η εκδήλωση περιελάμβανε τρεις ενότητες:
  1. Προσφωνήσεις, χαιρετισμοί και ομιλίες των προσκεκλημένων.
  2. Λογοτεχνική ενότητα: απαγγελίες ποιημάτων σχετικών με το Γεφύρι συνοδεία δημοτικής ορχήστρας, τραγουδιστών και χορωδιών που παρουσίασαν μοιρολόγια και τραγούδια για το χαμένο Γεφύρι.
  3. Διασκεδαστική ενότητα με χορό και τραγούδι.
Η ανταπόκριση του κόσμου και των φορέων της περιοχής της Ηπείρου υπερέβη κάθε προσδοκία.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης στην ομιλία του ανέφερε ότι του έχει ήδη παραδοθεί εγκεκριμένη η σύμβαση για το σχέδιο αναστήλωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, ο δήμαρχος Άρτας και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στην ανάγκη για την άμεση αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης του γεφυριού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου κ Δ. Καλιαμπάκος ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΕΜΠ για τις εργασίες αποκατάστασης του γεφυριού, η κ. Μ. Μπακοδήμου η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της γέφυρας και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Αράχθου, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μήτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα του έργου.
Απαγγέλθηκαν τα ποιήματα α) «Ελεγεία για τον Βιγλάτορα της Πλάκας» του κ. Γεωργίου Παίδαρου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών από την δικηγόρο κ. Νίκη Ζιανίκα, β) «Γεφύρι της Πλάκας, ένας θρύλος, μια σιωπή 1866-2015» του κ. Ναπολέοντος Κατσούλη, υποστρατήγου ΕΛΑΣ εα από τον ίδιο, γ) «Ο πέτρινος δείκτης» της κ. Φρειδερίκης Χαλκιά από τον κ. Χάρη Ζάχο, συγγραφέα-εκπαιδευτικό.
Στη συνέχεια οι χορωδίες Αγνάντων με μαέστρο την κ. Νατάσα Αηδόνη και Αμμοτόπου με μαέστρο τον κ. Γκιόκα, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια που συγκίνησαν τους θεατές. Η χορωδία Αγνάντων δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Κώτσο και την Σταυρούλα Αηδόνη.
Τέλος η ορχήστρα με τους Σταύρο Καψάλη και Ναπολέοντα Δάμο στο κλαρίνο, τον Κ. Κωσταγιώργο στο βιολί, τον Σ. Αλεύορντα στο ντέφι, τον Χρόνη Καψάλη και τους Χ. Φωτίου, Μ. Κιάμο, και Γ. Πατσούρα στο τραγούδι, ενθουσίασε τους θεατές που δεν ήθελαν να αποχωρήσουν και μπήκαν στο χορό.
Παρατέθηκε δεξίωση με Σκουπιώτικο τσίπουρο, κρασί κι εκλεκτούς μεζέδες.

Ήδη, σήμερα, τα πρώτα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της γέφυρας και οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει.

Στις 10 Αυγούστου δόθηκε μια πολύ χαριτωμένη κωμωδία «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» από τη θεατρική ομάδα Έκφραση Ιωαννίνων, που σκόρπισε το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.


Στις 11 Αυγούστου παρουσιάστηκε το παραμύθι «Αλαντίν» από τη θεατρική ομάδα Έκφραση Ιωαννίνων, μια πολύ καλοστημένη παράσταση η οποία εκτός από τους μικρούς μας φίλους ξετρέλανε και τους μεγάλους με τη φαντασμαγορία των σκηνικών, κοστουμιών, σκηνοθεσίας και την απόδοση των κωμικών διαλόγων.


Στις 12 Αυγούστου δόθηκε η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ι. Καμπανέλλη, από τον θίασο της Α. Γκαϊτατζή. Με όλο το σεβασμό προς τον συγγραφέα και την πορεία της πατρίδας μας ιστορικά από καταβολής έθνους έως σήμερα.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου και τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Άρτας κκ Β. Τσίρκας και Γ. Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Β. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Άρτας κ. Χ. Τσιρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Βορέιων Τζουμέρκων κ. Τσιμογιάννης, ο τ.Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χ. Χασιάκος, ο τ.Δήμαρχος Ξηροβουνίου κ. Λ. Τσιάπαλης, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Ζ. Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών κ. Χ. Λαναράς, η Πρόεδρος της ΙΛΕΤ κ. Λ. Στάμου, πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν και συντέλεσαν με τον τρόπο τους στην πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Άρτας, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Σκούπας κ. Ε. Γάλλιο, τους Προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων Σκούπας κκ Κ. Γάλλιο και Κ. Τσιάπαλη, το ζεύγος Δώρας και Αθανασίου Νάκου, το ζεύγος Αργυρώς και Σπύρου Κατσιανά, τον κ. Φ. Παπαϊωάννου, τον κ. Σάκη Ζύγουρα, την κ. Λίλη Γραμματικού και τον επιχειρηματία κ. Ιωάννη Μπάρμπα. Θερμές ευχαριστίες και στους ομιλητές, στους μουσικούς και τραγουδιστές, στις χορωδίες Αγνάντων και Αμμοτόπου που αφιλοκερδώς βρέθηκαν κοντά μας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ARTtv κ Γκανιάτσα, τις δημοσιογράφους κκ Βίκυ Ευαγγελίου και Μαρία Παπαθεοδώρου, τον εικονολήπτη κ. Κώστα Μπεκατώρο και τον δημοσιογράφο του ITV(Ιωάννινα tv) κ. Στέφανο Ντόβα, οι οποίοι ευγενικά προσφέρθηκαν να καλύψουν το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μάκη Κιάμο για την παρουσίαση της εκδήλωσης για το γεφύρι της Πλάκας.

Καλή αντάμωση το επόμενο καλοκαίρι στο χωριό
Καλό χειμώνα


Ρίτα Νάστου Μυστακοπούλου         

Δεν υπάρχουν σχόλια: