Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Το Kίνημα ''Δεν πληρώνω λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ'' συνεπαίρνει τη χώρα


Τοποθέτηση υδρομετρητών, 1953
Τοποθέτηση υδρομετρητών, 1953
Ενα λαικό, αγωνιστικό, αντιμνημονιακό κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ συνεπαίρνει απ΄ άκρον εις άκρον την χώρα και τους καταναλωτές του Δημόσιου Οργανισμού-ο οποίος υπήρξε διαχρονικά από τους στυλοβάτες του πελατειακού κράτους.
Μαζί με την ΔΕΗ και τους 1500 οργανισμούς του Δημοσίου έκαναν ότι μπορούσαν για να χρεωκοπήσει η Κολομβία των Βαλκανίων.
Η παραπάνω εικόνα από το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ είναι χαρακτηριστική για το πως δουλεύουν οι δημόσιοι οργανισμοί στην Ελλάδα: Δύο υπάλληλοι της εταιρείας εγκαθιστούν υδρομετρητές εν έτει 1953 και ένας τους επιθεωρεί. Στους 3 εργαζόμενους ο ένας ήταν διευθυντής. Πρόκειται για τον δημόσιο οργανισμό που είναι τόσο χουβαρντάς ώστε πληρώνει ακόμη και τις σπουδές ξένων γλωσσών των παιδιών των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα στην ΕΥΔΑΠ είναι διορισμένος με αξιοκρατικά κριτήρια ο σύντροφος της Ρένας Δούρου.
Είναι λογικό με μια συριζέικη διακυβέρνηση στον οργανισμό να ανθεί το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ.
Τα φέσια έχουν φτάσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ-τα καλύτερα έρχονται μια και η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει μια ακόμη έκτακτη εισφορά για τις ζημίες της ΕΥΔΑΠ-αυτή τη φορά στην τιμή της πίπας που προσφέρουν οι απανταχού πεταλουδίτσες.
Πρόκειται για τα ισοδύναμα τσιμπούκια.
Το εισηγήθηκε και η επιτροπή των σοφών.

Πιο αναλυτικό για το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ το ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου στο Capital.gr

Πρωτοφανής πλημμυρίδα ανείσπρακτων και ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από το σύνολο της πελατειακής βάσης πλήττει την ΕΥΔΑΠ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα εύρωστα αποτελέσματα και τις υψηλές αποδόσεις της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Όπως αποκαλύπτει το "Κ", που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά τα στοιχεία για το ύψος των επισφαλειών, ήτοι των ανείσπρακτων λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι απαιτήσεις πελατών εκτοξεύθηκαν κατά προσέγγιση κατά 35 εκατ. ευρώ από την έναρξη έως το τέλος των οκτώ πρώτων μηνών του 2015.
Αναλυτικά, τέλη του 2014 οι συνολικές απαιτήσεις τοποθετούνταν περίπου στα 184 εκατ. ευρώ, μέγεθος που ξεπέρασε τέλη του περασμένου καλοκαιριού το όριο των 220 εκατ. ευρώ. Ακόμη η μονοψήφια, άνω του 5%, ποσοστιαία άνοδος των συνολικών απαιτήσεων του περασμένου Ιανουαρίου έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014 μετατρέπεται σε διψήφια, που δεν παύει να αυξάνεται, ξεπερνώντας το 17% τον περασμένο Αύγουστο συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού του 2014.
"Δεν πληρώνω"
Οι ιδιώτες εμφανίζουν εξίσου μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχοντας αυξήσει τα χρέη τους προς την ΕΥΔΑΠ σε διάστημα οκτώ μηνών κατά 15 εκατ. ευρώ περίπου, με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις αυτών, τον Δεκέμβριο του 2014, να ξεπερνούν τα 118 εκατ. ευρώ.
Ακόμη από τον Ιούνιο και το Δημόσιο αύξησε προοδευτικά τα απαιτητά χρέη του, με την ποσοστιαία μεταβολή, τέλη καλοκαιριού, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014, να ξεπερνάει το 25%. Συνολικά, από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2015, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από το Δημόσιο ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο φέσι έχουν αφήσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των οποίων οι ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, από την αρχή έως το τέλος του πρώτου οκταμήνου της χρονιάς, βρέθηκαν να αυξάνονται από 20% έως και 60%, αντίστοιχα, σε μηνιαία βάση.
Οι ΟΤΑ αύξησαν τα χρέη από τα 5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013 σε περίπου 29 εκατ. ευρώ τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, η αξία των ανεξόφλητων λογαριασμών που δημιουργήθηκαν από τον χειμώνα του 2013 έως τον Απρίλιο του 2015 ισοδυναμεί, σε ονομαστικούς όρους, με την αξία των χρεών που συσσωρεύθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο!  Με άλλα λόγια, τους τελευταίους έξι μήνες οι ΟΤΑ δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 3 εκατ. ευρώ όσα δηλαδή χρέη είχαν συσσωρευθεί σε περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Η Φυλή, τα Μέγαρα, η Σαλαμίνα, ο Ωρωπός, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια - Αγ.Ι.Ρέντης και το Πέραμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό των συνολικών οφειλών από ΟΤΑ, με τη Φυλή να βρίσκεται από το καλοκαίρι σε καθεστώς ρύθμισης για οφειλές της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ανήκει στα περίπου 10 εκατ. ευρώ των χρεών ΟΤΑ που έχουν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Ερωτήματα
Και παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το "Κ", σημαντικός αριθμός δήμων έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, η εκτόξευση των συνολικών απαιτήσεων από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά τη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση των Γιάννη Μπενίση και Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου ως προς τη διαχείριση των χρεών. Η ραγδαία αύξηση των οφειλών, σε συνδυασμό με το πενιχρό επενδυτικό πρόγραμμα που η διοίκηση της εισηγμένης εφαρμόζει και τις τοποθετήσεις ημετέρων, απειλούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να "βουλιάξουν" την ΕΥΔΑΠ που καταφέρνει να παραμένει στην κορυφή των εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: