Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κατάργηση αγροτικών φοροαπαλλαγών, αλλαγές στις ρύθμιση χρεών

Βουλή - συζήτηση για τα ΜΜΕ

Κατατέθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή τα δύο πολυνομοσχέδια που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (το πρώτο) και στα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Οι βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα έχουν την ευκαιρία να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους, τις επόμενες ημέρες, καθώς το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο, ενώ αυτό με τα προαπαιτούμενα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Την Παρασκευή, θα ξεκινήσει η συζήτηση των πολυνομοσχεδίων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Πιο συγκεκριμένα -και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής- η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής στην επιτροπή Οικονομικών, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής, με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Τι προβλέπει το ν/σ για τα φορολογικά. 
Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις προβλέπει -μεταξύ άλλων- το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή. Η αύξηση αυτή ισχύει αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2015 και μέχρι 20/9/2016, διάστημα κατά το οποίο οι αγρότες θα αγοράζουν πανάκριβα το πετρέλαιο για τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρονται 4.020 υποθέσεις από 3.500 από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και αφορούν τόσο φορολογικά, όσο και τελωνειακά ζητήματα.
Επίσης, με άλλη διάταξη μεταφέρονται 500 οργανικές θέσεις επίσης από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο:

  • Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς της ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για φορολογούμενους με οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ το με το αρχικό σχέδιο  για να είναι άτοκες οι δόσεις υπήρχε περιουσιακό κριτήριο (να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9) με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ως αξία ακινήτου αυτή που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
  • Καταργείται η φοροαπαλλαγή των αγροτών. Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στο πετρέλαιο των αγροτών.
  • Μεταφέρονται 4.020 υποθέσεις από 3.500 από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και αφορούν τόσο φορολογικά όσο και τελωνειακά ζητήματα.
  • Ανοίγουν 500 οργανικές θέσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ.   
  • Νέα παράταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και, δη, στην υποχρέωση που έχει για προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας (με όλες τις συνέπειες από την εν λόγω ρύθμιση, όπως αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μη υπολογισμού τόκων και προστίμων) για χρέη που προέρχονται από καταθέσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.  
Το Μαξίμου για το θέμα των Λιπασμάτων
Στο νομοσχέδιο «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», περιλαμβάνεται και νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας (άρθρο 28) ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, θέμα για το οποίο είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην προεκλογική του ομιλία στο Κερατσίνι στις 13 Σεπτεμβρίου.
Η δέσμευση αυτή, επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, γίνεται πράξη, δικαιώνοντας αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής. Προσθέτουν ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έχει ήδη εξαιρεθεί η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ, ενώ με το σημερινό νομοσχέδιο, προωθείται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ανάπλαση της περιοχής και τονίζουν ότι αυτή η ανάπλαση, αντιστοιχεί στις πραγματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων, διαμορφώνοντας ένα «πράσινο μέτωπο» στην πρώην βιομηχανική ακτή του Πειραιά.

Επιπλέον, οι κύκλοι της κυβέρνησης, αναφέρουν πέντε θετικές επιπτώσεις της εν ρύθμισης αυτής και πιο συγκεκριμένα:
α) Αποδίδει το θαλάσσιο μέτωπο 640 στρεμμάτων στους κατοίκους της περιοχής και όλου του δυτικού Πειραιά και αποκαθιστά την ελεύθερη πρόσβασή τους στη θάλασσα,
β) Ακυρώνει τη δυνατότητα που προέβλεπε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που θα αλλοίωναν και θα επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος του θαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας,
γ) Περιορίζει σημαντικά τη συνολική επιφάνεια δόμησης, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής,
δ) Εξασφαλίζει την αποτελεσματική προσπέλαση σε μέσα σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του Πειραιά με το δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
ε) Με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλου του δυτικού Πειραιά.

Περιμένουν το «πράσινο φως» από το EuroWorking Group Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσήλθε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group με ανοιχτά μέτωπα, αλλά και την ελπίδα πως το αποτέλεσμα θα είναι η απόφαση για να δοθεί στη χώρα η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει εκπληρώσει περί το 90% των προαπαιτούμενων, όταν η εταίροι μας αντιπαραβάλλουν ελλείψεις της τάξης των δύο τρίτων επί του συνόλου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το κλίμα θα είναι θετικό για την κυβέρνηση και τελικά θα πάρουμε τα χρήματα. Ωστόσο, ακόμη και αν εγκριθεί η υποδόση των 2 δισ., τα χρήματα δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται προηγουμένως εισήγηση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και σύγκλιση έκτακτου Eurogroup για να την εγκρίνει.

Τα «αγκάθια».
 Στα δε εκκρεμή ζητήματα, όπως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εμφανίζονται καθυστερήσεις που «οφείλονται στην πολυπλοκότητά τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς», εξ ου και «για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Όποτε υπάρξει συμφωνία, οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα ενσωματωθούν στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να περάσουν είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με υπουργική απόφαση.
Η κατάθεση των πολυνομοσχεδίων  Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή. Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνει είναι το φορολογικό (που αφορά και τους αγρότες), το ασφαλιστικό, το θέμα με την περιοχή των Λιπασμάτων (ΟΛΠ), καθώς και ενεργειακά ζητήματα και θέματα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας.  

Διαβάστε εδώ κάνοντας κλικ, το πολυνομοσχέδιο



Δεν υπάρχουν σχόλια: