Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Αγία Παρασκευή Άρτας. Δείτε τα video






Δείτε τα video



















Αγία Παρασκευή Αράχθου Άρτας

Η Αγία Παρασκευή (Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής - Δημοτική Ενότητα ΑΡΑΧΘΟΥ), ανήκει στον δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Αγία Παρασκευή”. Έδρα του δήμου είναι το Πέτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Αγία Παρασκευή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής, του πρώην Δήμου ΑΡΑΧΘΟΥ του Νομού ΑΡΤΗΣ.
Η Αγία Παρασκευή έχει υψόμετρο 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,0967555741 και γεωγραφικό μήκος 20,9891607535. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Αγία Παρασκευή θα βρείτε εδώ.

Είναι ένα χωριό με πληθυσμό 700 κατοίκους περίπου. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία καθώς και με την γεωργία και παράγουν βαμβάκι και ελαιόλαδο, αλλά και με το μάζεμα πορτοκαλιών, ελιών και ακτινιδίων και βγάζουν αρκετά χρήματα που τους προσφέρουν τα αναγκαία για να ζήσουν. Το ωραιότερο πράγμα σε αυτό το χωριό είναι η εκκλησία του, που από αυτή έχει πάρει το όνομά του. Η εκκλησία είναι μια από τις ωραιότερες εκκλησίες στο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αράχθου, καθώς έχει και ένα από τα ωραιότερα καμπαναριά στο δήμο Αράχθου. Η Αγία Παρασκευή πήρε το όνομά της από τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με διάφορες παραδόσεις των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, κάποτε ήταν ένας βοσκός και βοσκούσε τα πρόβατά του και την ώρα της βοσκής εμφανίστηκε μπροστά του ένα φως και μια γυναίκα η οποία τον παρότρυνε να κτίσει μια εκκλησία στο χωριό, τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής. Ο βοσκός αρχικά δεν την πίστεψε. Την επόμενη μέρα ξαναεμφανίστηκε και του παρουσιάστηκε με το όνομα Αγία Παρασκευή και τον παρότρυνε πάλι να δημιουργήσει την εκκλησία, ο βοσκός για δεύτερη φορά δεν την πίστεψε. Την επόμενη μέρα ο βοσκός είδε ότι τα πρόβατα δεν βοσκούσαν και εάν δεν γινόταν κάτι τα πρόβατα θα ψοφούσαν. Τότε η ίδια γυναίκα παρουσιάστηκε για τρίτη φορά στον βοσκό κάνοντας έτσι τα πρόβατα να βοσκήσουν και τελικά έκανε τον βοσκό τα πιστέψει και να αρχίσει το κτίσιμο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Αυτή η ιστοριούλα είναι μια παράδοση για το χτίσιμο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και λένε ότι το χωριό Αγία Παρασκευή πήρε το όνομά του από την εκκλησία αυτή που χτίστηκε το 1782 και πυρπολήθηκε από απροσεξία το 1875.























Υπάρχει ακόμη και μια άλλη παράδοση για το χτίσιμο της Αγίας Παρασκευής: 
Πριν πολλά χρόνια στο χωριό ζούσε μια πονόψυχη γυναίκα που το όνομά της ήταν Παρασκευή. Οι κάτοικοι του χωριού όμως πίστευαν ότι ήταν μια κακιά και ύπουλη μάγισσα. Το χωριό από φόβο αποφάσισε να τη σκοτώσει. Έκαναν πολλές προσπάθειες που δεν είχαν όμως αποτέλεσμα, όπως την έβαλαν σε ένα καζάνι με καυτό νερό και την άφησαν εκεί να πεθάνει μόνη της. Όμως με ένα περίεργο τρόπο εκείνη δεν καιγόταν και έτσι κατάφερε να ξεφύγει. Το ίδιο βράδυ ήταν στο σπίτι της και κοιμόταν. Τότε είδε στον ύπνο της ένα παράξενο όραμα στο οποίο ο θεός της έλεγε να γκρεμίσει την εκκλησία που είχε στο χωριό και να χτίσει μια άλλη. Το επόμενο πρωί μίλησε στους συγχωριανούς της και εκείνοι συμφώνησαν. Το χτίσιμο της εκκλησιάς ήταν πολύ δύσκολο. Για να καταφέρουν να τη χτίσουν κουβαλούσαν πέτρες από το βουνό. Για την εκκλησία λένε ότι είναι θαυματουργή και ότι προστατεύει τα μάτια. Γι’ αυτό και στην εκκλησία υπάρχουν πολλά ασημένια μάτια από τάματα ανθρώπων. Η γυναίκα αυτή πέθανε από γερατειά. Όταν πέθανε οι κάτοικοι του χωριού συνειδητοποίησαν πως ήταν μια Αγία. Για να την τιμήσουν έδωσαν όχι μόνο στην εκκλησία το όνομα Αγία Παρασκευή, αλλά και στο χωριό. 



















Δημοτική Ενότητα Αράχθου Δήμου Νικολάου Σκουφά


Η Δημοτική Ενότητα Αράχθου βρίσκεται στα νότια του Δήμου και αποτελείται από:
 α) τη Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου, που περιλαμβάνει τον οικισμό του Νεοχωρίου, που είναι και η έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αράχθου και απέχει 16 χλμ από την πόλη της Άρτας.

 β) την Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής , που περιλαμβάνει τους οικισμούς της Αγίας Παρασκεύης , του Ανθοτόπου και των Κολομοδίων

 γ) την Τοπική Κοινότητα Ακροποταμιάς, που περιλαμβάνει τον οικισμό Ακροποταμιάς
δ) την Τοπική Κοινότητα Λουτροτόπου, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Λουτροτόπου και Νέου οικισμού Λουτροτόπου
 ε) την Τοπική Κοινότητα Παχυκαλάμου, που περιλαμβάνει τον οικισμό Παχυκαλάμου
στ) την Τοπική Κοινότητα Περάνθης , που περιλαμβάνει τον οικισμό Περάνθης
ζ) την Τοπική Κοινότητα Συκεών, που περιλαμβάνει τον οικισμό Συκεών

Η Δημοτική Ενότητα Αράχθου συνορεύει από δυτικά με το Δήμο Αρταίων, ανατολικά με τη Δημοτική Ενότητα Κομποτίου και νότια με τη Δημοτική Ενότητα Κομμένου, ενώ μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς της βρέχεται απ’ τον Αμβρακικό Κόλπο.
Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ τους 17-18 C, ενώ οι άνεμοι που συνήθως πνέουν είναι ανατολικοί και νότιοι. Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν και οι παγετοί με τις γνωστές ζημιές που προκαλούν στην δενδροκομική παραγωγή της περιοχής. Συνολικά η περιοχή καλύπτει έκταση 73,5 χιλιάδων στρεμμάτων .
 Χαρακτηρίζεται ως πεδινή περιοχή και παρουσιάζει ομοιομορφία μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων που την απαρτίζουν, μιας και όλες είναι πεδινές περιοχές.
Το Νεοχώρι αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση Δημοτική Κοινότητα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ότι η μέση έκταση της περιοχής (49,1%) είναι καλλιεργήσιμη γη. Το γεγονός αυτό και μόνο, αποτελεί βασικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ως αγροτική περιοχή. Σημαντικό ποσοστό (33%) καταλαμβάνουν οι βοσκότοποι, που μάλλον πρόκειται για αλίπεδες εκτάσεις, στις οποίες παρατηρείται μικρή κτηνοτροφική δραστηριότητα. 
Ο πληθυσμός της Δημοτικής ενότητας Αράχθου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 4.661 κάτοικοι. Τα πλήρη στοιχεία μπορείτε να τα δείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: