Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η επίσκεψη του Ηπειρώτη, από το Βασιλικό Πωγωνίου, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στην Πρέβεζα, σαν χθες, στις 24 Ιουλίου του 1963


Το 1963, με την ευκαιρία του εορτασμού της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκε και την Πρέβεζα.


 Η παρουσία του στην Ήπειρο είχε ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία καθώς ο Πατριάρχης καταγόταν από το χωριό Βασιλικό Πωγωνίου (Τσαραπλανά). Επιπλέον, όμως, η επίσκεψη αποκτούσε και μια ποιμαντική διάσταση καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστοποιούσε το ενδιαφέρον του για τις λεγόμενες Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών», των περιοχών εκείνων δηλαδή που απελευθερώθηκαν κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 1963 και όπως ήταν φυσικό έδωσε στην Πρέβεζα εορταστική όψη κινητοποιώντας τους επίσημους φορείς της. 
Η πόλη σημαιοστολίστηκε και ο δρόμος από το Δημαρχείο μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό, από όπου θα διερχόταν ο Πατριάρχης, στρώθηκε με δάφνες.
 Η υποδοχή και η προσφώνηση από τον αναπληρωτή του Δημάρχου έγινε μπροστά από το Δημαρχείο και μετά η πομπή μετέβη πεζή στον Άγιο Χαράλαμπο ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος έρραινε τον Πατριάρχη με ροδοπέταλα και ζητούσε να λάβει την ευλογία του. 
Μετά την δοξολογία ακολούθησε γεύμα στην Λέσχη Αξιωματικών στο οποίο παρακάθισαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές αλλά και εκπρόσωποι φορέων και επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών της πόλης.
 Κατά την επίσκεψή του ο Πατριάρχης έδειξε να χαίρεται ιδιαίτερα από την παρουσία παιδιών τα οποία έσπευσαν να πάρουν την ευχή του και να φωτογραφηθούν μαζί του.
 Ο τοπικός τύπος αφιέρωσε εκτενή ρεπορτάζ για την επίσκεψη η οποία μάλιστα απαθανατίστηκε και από το φωτογραφικό φακό, τόσο του τύπου όσο και ιδιωτών. Παρουσιάζουμε λοιπόν πέντε σχετικές φωτογραφίες.
 Οι δύο πρώτες προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της κας Βικτωρίας Τζούρου Παπαγεωργίου την οποίαν και ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά της. Οι άλλες τρείς δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες «Αγών Πρεβέζης» και «Τύπος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: