Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η άμεση εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, επισημοποιήθηκε στην εκδήλωση-παρουσίασης των μελετών του ΕΜΠ, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.


Την άμεση εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, αποφάσισαν και προγραμμάτισαν  οι εμπλεκόμενοι φορείς,στην εκδήλωση-παρουσίασης, στο Πνευματικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος των μελετών του ΕΜΠ, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015.


 Ως στόχος τέθηκε, οι εργασίες αναστήλωσης να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2016, με φορέα υλοποίησης του έργου την περιφέρεια Ηπείρου. Για τον σκοπό αυτό συστήνεται επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών, καθώς και μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την υποδοχή δωρεών και χορηγιών  ανέφερε στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι ''Οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία, ενώ δωρητές, όπως η οικογένεια Λούλη, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε δωρεές ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαίωσε τη σύμπνοια όλων των εμπλεκομένων φορέων. Για το σκοπό αυτό συνάπτεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΜΠ και του δήμου Βορείων Τζουμέρκων''.

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καρχιμάνη εγκεκριμένο το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης και το Καταστατικό της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Στην Προγραμματική Σύμβαση, η οποία έχει αντικείμενο τις εργασίες για την αποκατάσταση της Γέφυρας, θα μετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.Στην Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, θα μετέχουν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Άρτας Ιγνάτιος , ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καρχιμάνης, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου Χρήστος Παπαβρανούσης, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου κ. Μιχ. Μήτσης. Σκοπός της Εταιρείας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της είναι "η με κάθε τρόπο συνδρομή και βοήθεια για την επίτευξη του έργου της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, όπως η υλοποίηση και διαχείριση δωρεών φορέων και ατόμων κ.ά.".





Στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης τους παριστάμενους καλωσόρισε ο εκπρόσωπος  της Π.Σ.Ε. κ. Σωτ. Κολιούσης και ακολούθησε σύντομη αναφορά του Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Γκόλια για τη συμβολή του Ιδρύματος στην αναστήλωση του Γεφυριού.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης  και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου  Αλέξανδρος Καχριμάνης.



Τις γενικές αρχές για την αποκατάσταση της γέφυρας, τη σειρά των εργασιών που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα εργοτάξια ανέλυσε ο καθηγητής Μανώλης  Κορρές. Για επιμέρους μελέτες, ευρήματα κ.ά., τοποθετήθηκαν άλλοι καθηγητές, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Ηπειρώτη καθηγητή του ΕΜΠ  Δημήτρη Καλιαμπάκου, που αναφέρθηκε σε περιβαλλοντικά θέματα και στη διαχείριση του κινδύνου του έργου. 




Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, εκτός από τους, Αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καρχιμάνη,  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής  Γιάννης Μπαλάφας, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου Χρήστος Παπαβρανούσης, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, σύσσωμο το Δ.Σ. της ΠΣΕ με επικεφαλείς, απουσιάζοντος στην Ήπειρο του Προέδρου Γιώργου Δόση, τους Αντιπροέδρους Σωτήρη Κολιούση και Κώστα Κωνή, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Συλλόγων της ηπειρωτικής αποδημίας, κ.ά.

 Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωση του, μετά την παρουσίαση, είπε  ότι, ''αποτελεί τιμή για όλους τους Ηπειρώτες το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια συντονίζει ο καθηγητής Μ. Κορρές, που έχει συμβάλλει στην αναστήλωση του Παρθενώνα. "Η προμελέτη - πρόσθεσε - που παρουσιάστηκε από το Ε.Μ.Π. είναι μια καινοτόμα πρόταση. Κάθε εργασία είναι κοστολογημένη. Η τελική μελέτη θα γίνει από ιδιώτες μελετητές και θεωρώ πως η όλη διαδικασία είναι πολύ κοντά. Στην εκδήλωση έγινε αναλυτική παρουσίαση από σπουδαίους μελετητές στο πόσο θα συμβάλλει ο καθένας στο αντικείμενό του για να δούμε το γεφύρι της Πλάκας πάλι στη θέση του. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Δημόσιο και όλες οι εργασίες, η προμήθεια υλικών, χρήση μηχανημάτων κ.ά. θα γίνουν από χορηγίες".
























































































































Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, ανέφερε:"Από την όλη παρουσίαση θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρύτανη και τους καθηγητές του ΕΜΠ για την πρόταση που παρουσίασαν. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να κάνουμε προκαταρκτικές εργασίες, όπως το δρόμο πρόσβασης στο ποτάμι, τις γεωτρήσεις, τη συγκέντρωση των τμημάτων που έχουν πέσει στο ποτάμι. Αυτά θα γίνουν με το συντονισμό της Περιφέρειας και των άλλων Υπηρεσιών, όπως του ΤΕΕ και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Θέλουμε και για αυτά τους αντίστοιχους χορηγούς και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όλα πάνε καλά και ακολουθήσουμε την πρόταση του ΕΜΠ, τότε είμαι σίγουρος πως θα ξαναγίνει το γεφύρι της Πλάκας".
Τέλος ο Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Ε. Βιντζηλαίου θα εξεταστεί η κατάσταση των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου με ένα καινοτόμο πρόγραμμα.


Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: