Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Video της Le Monde παρουσιάζει τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας... Πατατοπούλου

Le Monde: Η οικογένεια Πατατόπουλου απόδειξη της ελληνικής κρίσης


    Δείτε το video





Δείτε πώς η Σοφία, ο Αλέξης, ο Περικλής και ο Γιώργος έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης, μέσα από ένα βίντεο, που αναλύει τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα λιτότητας στα ελληνικά νοικοκυριά

Η οικογένεια Πατατόπουλου πρωταγωνιστεί σε ένα απίστευτο βίντεο - animation που δημιούργησε η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναλύοντας τον οικονομικό αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης, από το 2010 και μετά, για τη μέση ελληνική οικογένεια.  
     
Η Σοφία είναι η μητέρα, μία από τις τέσσερις πατάτες - μέλη της οικογένειας Πατατόπουλου, ο Αλέξης είναι ο σύζυγός της, ο Περικλής, ο γιος τους και ο Γιώργος ο παππούς που μένει μαζί τους. Και οι τέσσερις έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης. Η μείωση μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η αύξηση του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και άλλες επιβαρύνσεις... γονάτισαν τη μέση ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.  
Αρχικά το βίντεο εξηγεί ότι, από το 2010, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα έλαβαν μία σειρά από μέτρα λιτότητας προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Εν συνεχεία το βίντεο αναλύει τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα λιτότητας στα ελληνικά νοικοκυριά. Γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι, πολλές ελληνικές οικογένειες έμειναν για αρκετούς μήνες χωρίς ηλεκτρικό και πολλοί Έλληνες χωρίς δουλειά. Η Σοφία έμεινε άνεργη αφού το χαρτοπωλείο της έβαλε «λουκέτο», ύστερα από μεγάλη πτώση του τζίρου. Έτσι η Σοφία έμεινε άνεργη, όπως η πλειονότητα των γυναικών στην ηλικία της. Τώρα, όπως επισημαίνει, η γαλλική εφημερίδα, το εισόδημά της είναι μηδενικό.

Το βίντεο υπενθυμίζει επίσης πως το 2012, το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα από τα 461, 5 ευρώ που ήταν, μειώθηκε στα 360 ευρώ. Ο Αλέξης, πατέρας της οικογένειας είναι υπάλληλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια είδε το μισθό του να μειώνεται, το ίδιο συνέβη και με το γιο του ζευγαριού.  Στο σημείο αυτό το βίντεο αναφέρει ότι από το 2010, 160 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ο Αλέξης, είτε απολύθηκαν είτε μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το 2009, πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις μισθών, ο Αλέξης λάμβανε 1.400 ευρώ το μήνα ενώ σήμερα ο μισθός του δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ
Ο Περικλής, ο γιος του ζευγαριού, είναι ένας από τους τυχερούς νέους  που δεν έμεινε άνεργος ούτε μια στιγμή, ωστόσο, δεν έφυγε ποτέ από το πατρικό του. Πριν την κρίση, ο μισθός του ήταν 2.000 ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε στα 1.450 ευρώ. Στη χώρα του Περικλή, ο βασικός μισθός ολίσθησε στα 500 ευρώ, σχολιάζεται στο βίντεο. Και τέλος, ο 64χρονος παππούς Γιώργος, που είδε και αυτός τη σύνταξή του να συρρικνώνεται. Οι Έλληνες συνταξιούχοι αντιστοιχούν σε 2,6 εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού, αναφέρει το βίντεο. Το 2009, η σύνταξη του παππού Γιώργου ήταν 1.250 ευρώ μικτά και τώρα είναι 980 ευρώ μικτά. Στην ηλικία του, ο γιος του δεν θα μπορεί να πάρει σύνταξη καθώς το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη.

Η οικογένεια Πατατόπουλου, όπως αναφέρει το σχετικό βίντεο, επιβαρύνεται για το σπίτι της με τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο- χαράτσι. Την ίδια ώρα, έχει να αντιμετωπίσει και τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Για να κάνει οικονομία, η οικογένεια Πατατόπουλου «έκοψε» τη θέρμανση και κυκλοφορεί με σκουφιά και βαριά ρούχα μέσα στο σπίτι. Και αλίμονό της αν αρρωστήσει, καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στις παροχές υγείας και επιβαρύνονται οι ίδιες με το κόστος των φαρμάκων. 

Το βίντεο της γαλλικής εφημερίδας ολοκληρώνεται επισημαίνοντας ότι, μέσα σε πέντε χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 26%, το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 35% και συνολικά 200 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: