Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Που χρειάζονται ακριβώς οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, σε κάθε Υπουργείο;


Θέση μετακλητού αναπληρωτή γενικού γραμματέα συστήνεται σε κάθε υπουργείο, ενώ, στα υπουργεία που προέκυψαν από συγχώνευση, συστήνονται ισάριθμες θέσεις αναπληρωτών γ.γ. με τα υπουργεία που συγχωνεύθηκαν, σύμφωνα με άρθρο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και παρά τις αναφορές του πρωθυπουργού σε ένα διαφορετικό μοντέλο εξουσίας που δεν θα είχε τέτοια χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό τον υπουργό Επικρατείας. [kathimerini]

Το έργο της Γραμματείας είναι ο συντονισμός των ελεγκτικών σωμάτων (ΣΔΟΕ, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου Υπουργείων). Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ και ο διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας θα αναφέρονται και θα ενημερώνουν για τα θέματα αρμοδιότητάς τους και τον υπουργό Επικρατείας. Παράλληλα, στη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς μεταφέρονται με τις αρμοδιότητες, τις υπηρεσίες και τις δομές τους το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων. Θέση γ.γ. συστήνεται για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
 
Σχολιασμός: Κάποτε είχαμε στηλιτεύσει τους Σαμαρά-Βενιζέλο, οι οποίοι είχαν γεμίσει το υπουργικό συμβούλιο με "αχρείαστους" αναπληρωτές Υπουργούς, όπως επι παραδείγματι στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ετούτη εδώ όμως η συγκυβέρνηση το πάει ακόμη πιο παραπέρα, με την "πρόσληψη" μετακλητών αναπληρωτών γενικών γραμματέων, με αμφίβολες αρμοδιότητες, αλλά βέβαιες μισθοδοσίες και εξυπηρετήσεις του κομματικού μηχανισμού.
 
Έχει άραγε κοστολογηθεί το ύψος της δαπάνης που απατείται για την στελέχωση με αναπληρωτές γενικούς γραμματείς; Έχει άραγε μπει στο τραπέζι ποιοι ακριβώς θα στελεχώσουν αυτές τις θέσεις; Αν κρίνει κανείς από το ποιοι πήγαν ως γενικοί γραμματείς, υποψήφιοι βουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν, τότε μας προϊδεάζει και το ποιοι θα καλύψουν αυτές τις θέσεις, που πραγματικά δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση, εφόσον ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας κάνουν επαρκώς την δουλειά τους.
 
Αντί του αναδιπλασιασμού του παλαιοκομματικού και πελατειακού κράτους, θα μπορούσε να προβλεφθεί μόνιμος υφυπουργός σε υπουργεία πρώτης γραμμής, όπως το Οικονομικών, ή των Εξωτερικών και φυσικά openGov για την πρόσληψη γενικών γραμματέων. Παράλληλα θα μπορούσε να θεσπιστεί και ξεχωριστός προϋπολογισμός για κάθε υπουργείο, όπου ο κάθε υπουργός, αναπληρωτής, υφυπουργός και γενικός γραμματέας θα διαχειρίζονταν αποκλειστικά οι ίδιοι, ώστε το κράτος να μην χρειάζεται να σπαταλά χρήματα σε "στρατιές" συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών ή αναπληρωτών γενικών γραμματέων.
 
Αλλά αυτά για την ώρα φαντάζουν πολύ μακρινά. Έχουμε τώρα να ασχοληθούμε με την συνέχιση του ακραίου πελατειασμού και το πολιτικού ανορθολογισμού, που κρύβεται καλά κάτω από την πρόσκαιρη δημοφιλία της κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: