Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Στη δίνη της αβεβαιότητας και της... «δημιουργικής ασάφειας» η αγορά: Απώλειες σε όλους τους δείκτες

louketo2

Η αγορά τον Φεβρουάριο «στέναξε» υπό το βάρος της αβεβαιότητας που προκάλεσε το διαπραγματευτικό θρίλερ για την μεταβατική τετράμηνη συμφωνία, όπως αποτυπώνεται η θέση της στους δείκτες Οικονομικής Συγκυρίας Φεβρουαρίου που αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα ο ΙΟΒΕ και έχουν κοινοποιηθεί από την ΕΕ.


Σε όλους τους δείκτες του ιδιωτικού τομέα καταγράφονται ισχυρές απώλειες και επιστροφή - κατά μέσο όρο - σε επίπεδα προ ενός έτους: σε βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανεμπόριο, κατασκευές.
Παρ όλα αυτά, κατεγράφη τον Φεβρουάριο άνοδος του Γενικού Δείκτη του ΙΟΒΕ στις 98,21 μονάδες από 95,3 μονάδες τον Ιανουάριο εξ αιτίας μίας ισχυρής βελτίωσης σε έναν μόνο δείκτη: η καταναλωτική εμπιστοσύνη από τις -49.3 μονάδες τον Ιανουάριο βελτιώθηκε στις -30.6 μονάδες, στην πρώτη ουσιαστικά μετεκλογική μέτρηση, με ιστορικό χαμηλό μάλιστα των προσδοκιών για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων.

Πιέσεις στις αποταμιεύσεις- δεν αγοράζουν
Ωστόσο, πίσω από την ευφορία μεγαλύτερου μέρους των πολιτών (σ.σ. ο συνολικός δείκτης παραμένει πάντως αρνητικός), υπάρχουν ενδιαφέρουσες επι μέρους απαντήσεις.
. Καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση στις προσδοκίες. Των νοικοκυριών για το παρόν και το μέλλον των οικονομικών τους, όπως και για την γενική οικονομική κατάσταση, την μείωση της ανεργίας
. Ωστόσο παραμένει και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του Δεκεμβρίου του 2014 ο δείκτης αποταμιεύσεων, ενώ επιδεινώνεται η πρόθεσή τους (-58,5) για μεγάλες αγορές.

Η «αγορά» έχει διαφορετική άποψη από τους καταναλωτές:
. Οι προσδοκίες προσλήψεων περιορίζονται σε όλους τους κλάδους Σε κάποιες περιπτώσεις (υπηρεσίες, βιομηχανία) γυρνούν σε αρνητικό πρόσιμο ή διευρύνεται η πρόθεση για απολύσεις περισσότερες από τις προσλήψεις (κατασκευές)..
. Καταγράφεται μείωση προσδοκιών παραγωγής και παραγγελιών στην βιομηχανία
. Στις υπηρεσίες οι προβλέψεις για ζήτηση το προσεχές τρίμηνο υποχωρούν για δεύτερο μήνα ενώ προηγουμένως είχαν επιδείξει ράλι διψήφιας ανόδου.

Ασφυξία τραπεζών - ΕΣΠΑ
Στελέχη της αγοράς, κάνουν λόγο για πιστωτική ασφυξία, για φόβο των επενδυτών να τοποθετηθούν έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αλλά και για στάση επιφυλακής των καταναλωτών που διστάζουν να προχωρήσουν σε αγορές.
Ένας ακόμη παράγοντας που αναφέρουν αρμόδια στελέχη είναι η αλλαγή «φρουράς» στα ΕΣΠΑ που επιδεινώνει την κατάσταση: οι εκλογές συνέπεσαν με την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ των 19,7 δισ. ευρώ που τώρα προσαρμόζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ ακόμη και στα «συμβατά» μέρη τα προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει για να διοχετεύσει χρήματα στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: