Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι σκόπελοι και τα μέτωπα της Κυβέρνησης με τις κοινωνικές ομάδες.

Οι σκόπελοι και τα μέτωπα με τις κοινωνικές ομάδες

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την τελευταία με την τρόικα μπορεί να αποτελούν τα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας και να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, όμως δημιουργούν πλείστα προβλήματα.


Η αρχή φαίνεται να γίνεται με τους καθηγητές, οι οποίοι προκήρυξαν απεργία, αλλά υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Κι αυτό διότι η αισιοδοξία για την πρόοδο των μακροοικονομικών στοιχείων είναι έκδηλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως αυτή η πρόοδος δεν υφίσταται στην πραγματική οικονομία.
Αντίθετα η κατανάλωση έχει πληγεί κάτι που είδαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο οι έμποροι κατά την διάρκεια του Πάσχα, όπου η κίνηση ήταν περιορισμένη, ενώ το παραδέχεται και ο ΙΟΒΕ, οι προβλέψεις του οποίου δεν είναι ευοίωνες για την κατανάλωση και το λιανεμπόριο.

Όλα αυτά δείχνουν, ότι οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι πολλοί, διότι οι καθηγητές είναι μόνο η αρχή. Αν αναλογιστούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξουν και οι απολύσεις στο δημόσιο, τότε αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και το χειρότερο είναι ότι οι «γαλάζιοι» και οι «πράσινοι» συνδικαλιστές, των δύο εκ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης συνεργάζονται αγαστά στο να «κοντράρουν» την κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε ολοκάθαρα και στην περίπτωση της ΟΛΜΕ, όπου η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από το Μαξίμου εστάλη ξεκάθαρο μήνυμα, όπως και από την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου, ότι δεν θα επιτρέψουν καμία παρέκκλιση χρησιμοποιώντας το μέτρο της επιστράτευσης. Όμως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν πολύ καλά, πως αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Ειδικά όταν σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν και οι απολύσεις των υπαλλήλων, καθώς υπάρχει η δέσμευση για 2.000 απομακρύνσεις μέχρι τον Ιούνιο, που θα επιστρέψουν οι Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς για τη νέα αξιολόγηση.

Τα κλειστά επαγγέλματα
Ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει για την κυβέρνηση με την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία υλοποιείται υπό το βάρος όχι μόνο της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και διότι αποτελεί κοινή πεποίθηση, ότι οι περιορισμοί στα επαγγέλματα συνεπάγονται μεγάλες στρεβλώσεις που λειτουργούν ως ανάχωμα στην ανάπτυξη.
Αυτό, ωστόσο, που εντείνει τον προβληματισμό των κυβερνητικών στελεχών είναι οι παρενέργειες από τη λήξη της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η οποία, με τους πιο ψύχραιμους υπολογισμούς θα επιφέρει νέες μειώσεις μισθών της τάξεως του 10% , ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει και το 20%.
Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις παρατείνεται και άπαντες τελούν εν αναμονή της τελευταίας δόσης του χαρατσιού στα ακίνητα αλλά και των νέων φορολογικών δηλώσεων.
«Η μεταστροφή του κλίματος στον διεθνή και ευρωπαϊκό περίγυρο είναι πολύ σημαντική. Όμως, δεν αρκεί. Αν δεν υπάρξουν ανάσες για τους πολλούς, οι πιθανότητες θα κερδίσουμε τελικά το στοίχημα μειώνονται» σημειώνουν κυβερνητικοί βουλευτές που χαρακτηρίζουν επείγουσα την ανάγκη να κερδίσει η κυβέρνηση, μικρές έστω μάχες, στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο πληθωρισμός και οι τιμές
Ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε αρνητικός, καθώς την μείωση κατά 0,2% του Μαρτίου ακολούθησε η νέα μείωση (0,6%) του Απριλίου. Η πτώση αυτή, όμως, δεν γίνεται αισθητή στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος βλέπει τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε αυξήσεις μέχρι και πάνω από 25%, σε προϊόντα και υπηρεσίες που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
Για παράδειγμα, αυξήσεις σημειώθηκαν σε κρέατα (1%), νωπά ψάρια (1,8%), νωπά φρούτα (5,2%), νωπές πατάτες (24,3%), ένδυση- υπόδηση (2,2%), πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%), τιμολόγια ΔΕΗ (12,3%) και καπνό (5,9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: