Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Έμεινε πίσω η κοινωφελής εργασία. Tο ΚΕΚ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)-Παράρτημα Ηπείρου, ένας από τους φορείς που ανέλαβε να υλοποιήσει τα εν λόγω συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους ωφελούμενους.

Την ώρα που οι εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, κάποιοι άλλοι ζουν μια διαφορετική ομηρία. Ο Οκτώβριος κοντεύει να τελειώσει, και το ΚΕΚ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)-Παράρτημα Ηπείρου, ένας από τους φορείς που ανέλαβε να υλοποιήσει τα εν λόγω συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους ωφελούμενους, όσους δηλαδή θα εργαστούν για πέντε μήνες, και με μισθό μόλις 625 ευρώ, σε διάφορες θέσεις στους Δήμους, στην Περιφέρεια και αλλού.


Η αγωνία 2.531 ανθρώπων παρατείνεται για λίγο καιρό ακόμα, καθώς η διοίκηση του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Ηπείρου, με έδρα τα Γιάννενα, αντιμετώπισε προβλήματα στην ορθή διαχείριση του προγράμματος, που οδήγησαν σε επανέλεγχο όλων των αιτήσεων αλλά και σε αλλαγές στη διοικητική δομή του ΚΕΚ, με κυριότερες την παραίτηση του προέδρου του Σπύρου Μάκη και την αντικατάσταση του εξωτερικού συνεργάτη του προγράμματος. 


Στα γραφεία του ΚΕΚ στα Γιάννενα, τις τελευταίες ημέρες, την όλη διαδικασία του επανελέγχου συντονίζει η διευθύντρια του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ σε κεντρικό επίπεδο Νατάσα Αυλωνίτου, η οποία ήρθε από την Αθήνα για να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Η κα Αυλωνίτου, με την οποία μίλησε ο «Η.Α.», δεν κρύβει ότι «η ΓΣΕΒΕΕ ήρθε σε δύσκολη θέση». Όπως μας λέει, ο ΑΣΕΠ, που ελέγχει τη διαδικασία πρόσληψης των ωφελουμένων, διαπίστωσε ότι «υπάρχουν πολλά λάθη στις αιτήσεις, πολλά παραπάνω από τον μέσο όρο». «Μερικά λάθη ήταν αναπόφευκτα» επισημαίνει η διευθύντρια του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλα δεν ήταν και τόσο αναπόφευκτα. Χαρακτηριστική και η δήλωσή της: «Από τη ΓΣΕΒΕΕ αποδόθηκαν ευθύνες» χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, παραπέμποντας σε επικείμενη επίσημη ανακοίνωση. Μεγάλο ρόλο πάντως στην ενεργοποίηση, εκ μέρους του ΑΣΕΠ, του ελεγκτικού μηχανισμού έπαιξε το γεγονός ότι υπήρχαν πάρα πολλές ενστάσεις από αιτούντες επί του προσωρινού πίνακα προσληπτέων. 

Ο παραιτηθείς πια πρόεδρος του ΚΕΚ, συνδικαλιστής της ΓΣΕΒΕΕ επί χρόνια, κ. Μάκης σε δήλωσή του στον «Η.Α.» εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την τροπή που πήρε η όλη υπόθεση. «Πήραμε αυτό το πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσουμε τους ανέργους, αλλά δυστυχώς μάς γύρισε μπούμερανγκ. Δεν είχαμε υλοποιήσει ξανά τέτοια προγράμματα. Ήταν για μας πρωτόγνωρο και δύσκολο» τονίζει, αποδίδοντας την όλη εμπλοκή σε απειρία και μόνο. Το όλο ζήτημα απασχολεί και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ιωαννίνων. Ο πρόεδρός της, μάλιστα, Σωτήρης Χορέβας έχει καλέσει σήμερα σε σύσκεψη τα μέλη της παράταξής του, στην οποία ανήκει και ο κ. Μάκης, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για την υπόθεση.

Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν άφησε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην τύχη του, αλλά ανέλαβε αμέσως δράση. Ένα από τα πρώτα της βήματα ήταν να ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης. Κανονικά, η ημερομηνία για την υπογραφή των συμβάσεων με τους ωφελούμενους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, λήγει στις 25 Οκτωβρίου. Η ΓΣΕΒΕΕ πήρε παράταση έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, για το πρόγραμμα στην Ήπειρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση των αιτούντων. Ωστόσο, υπάρχει η βεβαιότητα εκ μέρους των υπεύθυνων ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί όλο το χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το υπουργείο. Για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του οριστικού πίνακα προσληπτέων, η ΓΣΕΒΕΕ έχει ενημερώσει ήδη τους αιτούντες. 

Το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας μέσω του συγκεκριμένου ΚΕΚ αφορά την πρόσληψη 613 ανέργων -208 στα Γιάννενα (70 άτομα προορίζονται για τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών), 240 στη Θεσπρωτία και 165 στην Άρτα. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει, είναι 1224, 618 και 689 αντίστοιχα. Το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ήταν οι δύο φορείς που διαχειρίστηκαν τον μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων. Το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Ηπείρου όμως δεν τα κατάφερε. Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη δομή είναι «ακέφαλη», με τον ρόλο που της επιφυλάσσει το μέλλον να είναι άγνωστος. 

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: